A Facebook ráveti magát a Twittert otthagyó felhasználókra

2023 / 03 / 14 / Pőcze Balázs
A Facebook ráveti magát a Twittert otthagyó felhasználókra
Amióta Elon Musk átvette a Twitter vezetését, újra és újra hallani arról, hogy sokan elhagyják a platformot, és alternatívák után néznek. Most úgy tűnik, hogy a Facebook anyavállalata, a Meta is beszáll a dezertáló twitterezőkért folyó küzdelembe.

"Egy önálló, decentralizált közösségi hálózat lehetőségét vizsgáljuk, amelyen szöveget lehet megosztani. Úgy gondoljuk, hogy új lehetőségeket rejt egy olyan tér, ahol alkotók és közszereplők tudják publikálni az aktuális gondolataikat az érdeklődési területükről" - nyilatkozta a Platformer hírlevél szerkesztőinek a Meta szóvivője, aki szinte tökéletesen körülírta a Twitter szerepét a közösségi platformok között. Az alkalmazásnak a kódneve, a "P92" ugyan kiszivárgott, de túl sok részlet még nem ismert, azon kívül, hogy az Instagram vezetője, Adam Mosseri irányítja a projektet, és hogy a cégnél kritikus, gyakran rosszul kezelt adatvédelmi kérdésekről már elkezdték az egyeztetést a jogászokkal.

Központtalanítás

A legérdekesebb információnak, illetve ezen a ponton inkább pletykának az tűnik, hogy a felhasználók ugyan az Instagram fiókjukkal léphetnének be a P92-re, de maga a platform decentralizált lenne. Ez azt jelenti, hogy a Facebookkal vagy az Instagrammal szemben, ahol a fiókok ugyanabban a "térben" vannak jelen, nagyjából ugyanazon szabályok mentén, szabadabban működne a szolgáltatás, annak saját verzióit indíthatnák el a regisztráltak, és ezeknek egyedi módon működhetne a hírfolyama vagy a moderációja. Az ilyen platformok közül a legismertebb az úgynevezett Fediverse részeként működő Mastodon; sokan arra számítottak, hogy a Muskban csalódott twitterezők ott kötnek majd ki, de egyelőre úgy tűnik, hogy a kivonulásnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Moderáció és monetizáció

Ugyan Mark Zuckerbergéknek így kevésbé kéne, hogy fájjon a feje a problémás tartalmak miatt, hiszen feltehetőleg ők csak a moderációs alapelveket fektetnék le, a maradékot a kisközösségekre bíznák, de pénzt termelő decentralizált közösségi platformot még senki sem tudott felépíteni. Emellett, ahogyan azt a Platformer is kiemeli, ezek a szolgáltatások egyelőre bonyolultabban működnek, mint a legismertebb közösségi oldalak, pont a decentralizáció miatt, hiszen sokan megijednek, amikor például egy ismert embert csak egy másik szerveren követhetnek. A TechCrunch pedig arra emlékeztet, hogy a nagy igyekezet nem garancia a sikerre: a Meta fejlesztett már TikTok-klónt, és féltucat másik, népszerű szolgáltatásra hajazó platformot, amelyeket aztán javarészt bezárt.

(Borítókép: Avishek Das/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Visszafele sült el Elon Musk két nagy terve Százával mondanak fel a Twitternél, és Donald Trump sem rohan vissza a platformra.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.