A Facebook ráveti magát a Twittert otthagyó felhasználókra

2023 / 03 / 14 / Pőcze Balázs
A Facebook ráveti magát a Twittert otthagyó felhasználókra
Amióta Elon Musk átvette a Twitter vezetését, újra és újra hallani arról, hogy sokan elhagyják a platformot, és alternatívák után néznek. Most úgy tűnik, hogy a Facebook anyavállalata, a Meta is beszáll a dezertáló twitterezőkért folyó küzdelembe.

"Egy önálló, decentralizált közösségi hálózat lehetőségét vizsgáljuk, amelyen szöveget lehet megosztani. Úgy gondoljuk, hogy új lehetőségeket rejt egy olyan tér, ahol alkotók és közszereplők tudják publikálni az aktuális gondolataikat az érdeklődési területükről" - nyilatkozta a Platformer hírlevél szerkesztőinek a Meta szóvivője, aki szinte tökéletesen körülírta a Twitter szerepét a közösségi platformok között. Az alkalmazásnak a kódneve, a "P92" ugyan kiszivárgott, de túl sok részlet még nem ismert, azon kívül, hogy az Instagram vezetője, Adam Mosseri irányítja a projektet, és hogy a cégnél kritikus, gyakran rosszul kezelt adatvédelmi kérdésekről már elkezdték az egyeztetést a jogászokkal.

Központtalanítás

A legérdekesebb információnak, illetve ezen a ponton inkább pletykának az tűnik, hogy a felhasználók ugyan az Instagram fiókjukkal léphetnének be a P92-re, de maga a platform decentralizált lenne. Ez azt jelenti, hogy a Facebookkal vagy az Instagrammal szemben, ahol a fiókok ugyanabban a "térben" vannak jelen, nagyjából ugyanazon szabályok mentén, szabadabban működne a szolgáltatás, annak saját verzióit indíthatnák el a regisztráltak, és ezeknek egyedi módon működhetne a hírfolyama vagy a moderációja. Az ilyen platformok közül a legismertebb az úgynevezett Fediverse részeként működő Mastodon; sokan arra számítottak, hogy a Muskban csalódott twitterezők ott kötnek majd ki, de egyelőre úgy tűnik, hogy a kivonulásnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Moderáció és monetizáció

Ugyan Mark Zuckerbergéknek így kevésbé kéne, hogy fájjon a feje a problémás tartalmak miatt, hiszen feltehetőleg ők csak a moderációs alapelveket fektetnék le, a maradékot a kisközösségekre bíznák, de pénzt termelő decentralizált közösségi platformot még senki sem tudott felépíteni. Emellett, ahogyan azt a Platformer is kiemeli, ezek a szolgáltatások egyelőre bonyolultabban működnek, mint a legismertebb közösségi oldalak, pont a decentralizáció miatt, hiszen sokan megijednek, amikor például egy ismert embert csak egy másik szerveren követhetnek. A TechCrunch pedig arra emlékeztet, hogy a nagy igyekezet nem garancia a sikerre: a Meta fejlesztett már TikTok-klónt, és féltucat másik, népszerű szolgáltatásra hajazó platformot, amelyeket aztán javarészt bezárt.

(Borítókép: Avishek Das/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Visszafele sült el Elon Musk két nagy terve Százával mondanak fel a Twitternél, és Donald Trump sem rohan vissza a platformra.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.