A fényképező, amely egy évezred alatt készít el egyetlen képet

2024 / 01 / 31 / Felkai Ádám
A fényképező, amely egy évezred alatt készít el egyetlen képet
Jonathon Keats, egy “kísérleti filozófus” megalkotta a Millennium Camera-t, egy olyan eszközt, amelyet arra terveztek, hogy egyetlen képet készítsen ezer éven át az arizonai tucsoni tájról. A kamera a tervek szerint 3023-ig működőképes marad, és remélhetőleg arra ösztönzi az embereket, hogy többször gondoljunk a jelenünkből kibontakozó jövőre.

Az Arizonai Egyetemen folyó projekt keretében Jonathon Keats, aki egy úgynevezett “kísérleti filozófus”, rántotta le a leplet a Millennium Camera nevű alkalmatosságról – számol be róla a Science Alert. A gép egyedülállósága fényképezőgéphez szokatlan módon a borzasztó lassúságában keresendő: egyetlen képet készít ugyanis a tájról, és ehhez egy milleniumra, tehát egy teljes évezredre van szüksége. A koncepció filozófiai síkja, hogy megkérdőjelezi időfelfogásunkat, aminek köszönhetően remélhetőleg elgondolkodunk kollektív tetteink hosszútávú következményén – ami manapság különösen aktuális mondanivalónak tűnik.

Keats víziójának lényege, hogy az emberi haladást új időkeretbe helyezi. Azzal ugyanis, hogy a fénykép elkészülte a távoli, számunkra jó eséllyel elképzelhetetlen jövőbe kerül, arra ösztönöz bennünket, hogy vegyük fontolóra azt az örökséget, amelyet a következő generációkra hagyunk. A kamera így nem pusztán technológiai bravúr; ez egy médium a filozófiai kutatásokhoz a jövő alakításában játszott szerepünkről, legyen az sivár vagy éppen fényes.

A Millennium Camera dizájnja azonban éppoly érdekfeszítő, mint a célja. Az acéloszlopra rögzített készülék mélyén egy vékony aranylemezben apró tűlyukkal ellátott rézhenger található. Ez a rekesz egy rózsafestékkel bevont felülethez vezet, amely egy olajfesték-pigment – a választás azért épp erre esett, mert az ismétlődő napfény hatására változó képet képes rögzíteni a színének lassú elhalványulásával. Keats elismeri, hogy ez az anyag kísérleti jellegű, és bevallottan megalapozott találgatásokra támaszkodik mindössze ennek a hosszú távú viselkedésével kapcsolatban.

A Tumamoc-hegyen elhelyezett, Tucson városára néző kamera arra invitálja a túrázókat, hogy elmélkedjenek az előttünk álló évezredeken átívelő utazáson. Várhatóan az eredményül kapott kép éles kontrasztot fog mutatni a statikus természeti táj és a folyamatos változásuk miatt kísértetiesnek tűnő átmeneti emberi építmények között.

Keats tisztában van a projekt sikerét övező bizonytalanságokkal, beleértve azt is, hogy sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a társadalom vagy a civilizáció képes ilyen hosszú ideig fennmaradni annyi fenyegetés közepette – elég csak rákattintanunk valamely nagyobb híroldalra, hogy legalább 2-3 globális veszéllyel kapcsolatos hírrel találkozzunk, legyen szó a mesterséges intelligenciáról, tömegpusztító fegyverekről, világháborúvá eszkalálódó konfliktusokról vagy a klíma válságról. Azonban ha visszanézünk ezer évet, ami nagyjából hazánk fennállásának felel meg, az is elég mozgalmas volt, és talán másképp alakult volna, ha valamivel többet gondoltak volna az utókorra.

A fényképezőgép igazi lényege így nem is igazán a hosszú fizikai élettartamban rejlik, hanem abban, hogy talán képes elgondolkoztatni minket: létezik jövő a mi villanásnyi életünkön túl is, és nem árt, ha a döntéseinket időnként legalább ennek szellemében hozzuk meg.

(Kép: s kamera egy túraútvonalon van elhelyezve, forrás: University Communications/Chris Richards)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.