A Flying Ginsu nem egy japán szamurájfilm címe, ez a CIA halálos fegyvere

2019 / 12 / 13 / Bobák Zsófia
A Flying Ginsu nem egy japán szamurájfilm címe, ez a CIA halálos fegyvere
Az ijesztő, acélpengéjű rakétát csak speciális esetekben használják, de olyankor száz százalékos eredménnyel dolgozik. Pont, mint egy profi japán mesterharcos.

A Központi Hírszerző Ügynökség titkos projektje 2019 májusában került először nyilvánosság elé a The Wall Street Journal hasábjain. A beszámolóból kiderült, a korábban használt Hellfire Romeonak egy különleges változatát fejlesztették ki, mely a szokásos robbanófej helyett hat darab rugós acélpengéjű kést használ: ezek az utolsó pillanatban kipattanva semmisítik meg célpontjukat. A fegyver a CIA berkein belül a Flying Ginsu becenevet kapta, mely akár felidézhetné a kínai vuhszia, vagy japán nindzsafilmek hangtalanul lopakodó, késeiket tökéletes precizitással használó elit orgyilkosait is, de valójában nem egészen ez volt az inspiráció. Egy, a hetvenes/nyolcvanas évek Amerikájában kapható és feltalálói, Ed Valenti és Barry Becher által igen asszertívan reklámozott késtípus volt a minta, mely a szamurájkardok kivételes élességét és tartósságát próbálta felidézni a kitalált Ginsu fantázianévvel.

Hivatalosan a Hellfire AGM-119R9X egy fél-aktív lézerirányítású rakéta, amit a Predator vagy Reaper drónokról indítva használnak, a lézersugár, melyet a repülőeszközről vagy a földi irányítóközpontból indítanak segít a célpont fókuszba hozásában, így az eredmény mindig száz százalékos.


A módosítás nélküli Hellfire rakéta, kések nélkül

De a különleges fegyverre nem csak a precizitása miatt van nagyon nagy szükség. Szíriában, ahol mindennaposak a lakosság körében a halálos vagy legalábbis súlyos sérülések, ezzel próbálják mérsékelni a civiláldozatok számát. A hagyományos Hellfire robbanófejes lövedék „danger close”, vagyis a közvetlen veszély sugara 110 méter a becsapódási ponttól számítva. Vagyis egy esetleges támadás a városokon belül nehezen kivitelezhető civil sérültek nélkül. A másik probléma, hogy a rakéták igen hangosak, ez pedig nagyban hátráltatja a titkos akciók sikerét. A Hellfire Romeo mindkét gondot orvosolja: a Predator drónról akár hét kilométerről, vagyis hallótávolságon kívülről lehet indítani, a lézerirányzék precíz célzást tesz lehetővé és a robbanás hiánya pedig életeket menthet, bármennyire furcsán hangzik ez egy gyilkolásra kitalált eszközzel kapcsolatban.

A Flying Ginsut először 2017-ben alkalmazták két esetben, a második célpont az Al Qaeda vezér, Ahmed Hasan Abu Khayr al-Masri volt. Ezeknél az eseményeknél a kivizsgálást végző szakértők még csak a fejüket vakarhatták a fegyver típusát illetően, hiszen a CIA nem adott ki hivatalos közleményt a fejlesztésekkel kapcsolatban. A War Zone volt az első, aki arra tippelt, hogy egy új, egzotikus, alacsony járulékos kárt okozó rakétáról lehet szó, de a késpengék használata és a rendkívüli precizitás mindenkit meglepett. Mivel a háború Szíriában 2011 március 15-e óta már hozzávetőlegesen 230 ezer civil áldozatot követelt, a harcok pedig tovább folynak, a szamurájok erejére nagyobb szükség lehet, mint valaha.

 

(Forrás: Popular Mechanics Fotó: Getty, Wikimedia Commons)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.