A Föld egyik legzordabb helyén 21 órát visszasétálhatunk az időben

2023 / 06 / 05 / Bobák Áron
A Föld egyik legzordabb helyén 21 órát visszasétálhatunk az időben
A Diomede-szigetek alig négy kilométerre fekszenek egymástól, a két sziget között mégis 21 óra az időeltolódás.

Ez a különlegesség a szigetcsoport földrajzi elhelyezkedésének tudható be, hiszen az Alaszka és Oroszország között, a Bering-szorosban található szigetek közül a nagyobbik Oroszországhoz, míg a tőle 4,8 kilométerre fekvő kisebbik sziget már az Egyesült Államokhoz tartozik, a nemzetközi dátumválasztó vonal pedig pontosan a két sziget között félúton húzódik. Ennek következtében a Nagy-Diomede szigeten 12 órával később, míg a Kis-Diomede szigeten a téli időszámítás alatt kilenc, míg nyári időszámítás idején nyolc órával korábban van az egyezményes koordinált világidőhöz (UTC) képest.

A 36,3 négyzetkilométernyi összterületű szigetcsoportból a nagyobbik jelenleg lakatlan, de 2021-es adatok alapján a Kis-Diomede szigeten is mindössze 82-en élnek, ami a szigetek klímáját nézve nem is igazán meglepő. A szigeteken a hőmérséklet még nyáron is ritkán emelkedik 0 Celsius-fok fölé, az ide látogatóknak pedig a folyamatos, sokszor viharos erejű széllel is meg kell barátkozniuk. A nem kifejezetten vendégcsalogató időjárásnak köszönhető ugyanakkor a Diomede-szigetek egyik sajátossága is, hiszen mivel a Bering-szoros december és június között jellemzően befagy, így akár át is lehet sétálni a két sziget között, ami egyben azt is jelenti, hogy 21 órát előre vagy vissza sétálunk az időben.


A Diomede-szigetek az Európai Űrügynökség Sentinel műholdjának a felvételén (Fotó: Orbital Horizon/Copernicus Sentinel Data 2018/Gallo Images/Getty Images)

Ez persze a gyakorlatban illegális határátlépésnek minősülne. Alaszka 1867-es eladásakor Oroszország és az Egyesült Államok a két sziget között jelölte ki az országok határát, vagyis ha valaki a jégen próbálna meg átsétálni az egyik szigetről a másikra (ahogy azt az őslakosok régebben rendszeresen tették), azzal megsértené az Egyesült Államok vagy Oroszország bevándorlási szabályait. Bár az Oroszországhoz tartozó Nagy-Diomede sziget 1948 óta hivatalosan lakatlan, ám a Wikipedia szerint egy időjárási állomás mellett az FSB határszolgálata is működik rajta, vagyis egy ilyen túra nem lenne minden kockázattól mentes.

Ha valaki mégis ilyesmivel szeretne próbálkozni, annak egy másik problémával is szembe kellene néznie, hiszen a Diomede-szigetekre már eljutni sem annyira egyszerű: a Kis-Diomede szigeten 2013-ig működött egy alkalmi kifutópálya, ám a globális felmelegedés hatására az elmúlt tíz évben a jégpáncél már túl vékony ahhoz, hogy a Szövetségi Légügyi Hatóság szabályai szerint kifutópályát hozzanak rajta létre, így a szigetre csak hajóval vagy helikopterrel lehet eljutni. Ez valószínűleg jó ideig így is marad, hiszen bár az 1800-es évek óta számtalanszor előkerült egy Alaszkát Oroszországgal összekötő, a szigeteket is érintő híd (később alagút) terve, egy ilyen nagyszabású projekt jelen állás szerint aligha fog megvalósulni a közeljövőben.

(Forrás: Wikipedia 1, 2, 3, 4, Borítókép: Jean-Erick Pasquier/Gamma-Rapho via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Egy-egy új részecske detektálása nem könnyű feladat és nem mindig egyértelmű, mit is mutatnak az adatok, amelyek a részecskeütköztetőkben zajló kísérletek során születnek. Mit láttak a kutatók 2012-ben az ábrákon, ami meggyőzte őket arról, hogy a régóta keresett Higgs-bozont találták meg? A CERN fizikusa elmagyarázza.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.