A fotonok kvantum-trükkjei felpörgetik a gépi tanulást

2021 / 03 / 17 / Justin Viktor
A fotonok kvantum-trükkjei felpörgetik a gépi tanulást
A gépi tanulás időigényes folyamat, melynek során a mesterséges intelligenciákat megtanítják a feladataikra. A Bécsi Egyetem tudósai most olyan eljárást dolgoztak ki, mellyel a fotonok kvantumos tulajdonságai segíthetnek jelentősen felgyorsítani a dolgot.

Megerősítő tanulás

A “megerősítő tanulás” módszere során egy algoritmus újra és újra lefuttatja ugyanazt a problémát, és csak a helyes válasz megtalálásakor kap jó értékelést. A folyamat során gyorsul az MI azon képessége, hogy egy következő hasonló feladatot még gyorsabban oldhasson meg.

A Philip Walther vezetésével létrejött nemzetközi együttműködés keretében a Bécsi Egyetem kísérleti fizikusainak csapata az Innsbrucki Egyetem, az Osztrák Tudományos Akadémia, a Leideni Egyetem és a Német Repülési Központ közös kísérletekben bizonyították egy robot tényleges tanulási idejének jelentős felgyorsulását. 

Valeria Saggio és munkatársai kísérletében egy fotont használtak fel, összekapcsolva egy integrált fotonikus kvantumprocesszorral, amelyet a Massachusettsi Műszaki Intézetben terveztek. Maga a processzor szerepelt MI-ként, melyet a tanulási feladatok végrehajtására használtak, és úgy kellett előre meghatározott irányban vezetnie a fotont, hogy az négy lehetséges állapot egyikébe kerüljön. Az MI feladata az volt, hogy biztosítsa, hogy a foton a négy közül egyetlen adott állapotba kerüljön, és amikor sikerült magas értékelést kapott.

Szuperpozíció

A kísérlet klasszikus változatában, a kvantumhatások nélkül, az MI egyszerre csak egy adott állapotba képes a fotont eljuttatni, a kvantum változatban azonban a foton egynél több állapot szuperpozíciójába is kerülhet. Ez lehetővé tette az MI számára, hogy leszűkítse a helyes válaszok körét, mielőtt végső, klasszikus predikciót adott volna a célállapotról.

"Képzeljük el, hogy egy robot egy kereszteződésben áll, és két lehetősége van: mehet balra vagy jobbra. Ha a robot jobbra megy, nem kap jutalmat, de ha balra megy, jutalmat kap. A következő körben megnő annak valószínűsége, hogy balra megy”

- magyarázta Saggio. A kvantumverzió lehetővé teszi, hogy minden predikció alkalmával egyidejűleg menjen balra és jobbra, és ezért sokkal kevesebb tippelésre van szükség, mielőtt megtanulna mindig balra haladni. Ez a stratégia az MI tanulási idejét 63 százalékkal, 270 tippelésről 100-ra csökkentette.

(Forrás: NewScientist Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Nagy horderejű technológiai fejlesztés kapujában a csúcskategóriás okostelefonok piaca Nemsokára olyan technológia érkezhet az okostelefonokba, mely fenekestől felforgathatja a piacot és átírhatja a játékszabályokat. A fejlesztés nem csak a mobilokat érintheti és komplett termékkategóriákat tehet feleslegessé, jósolja a Forbes elemzése.

Paradigmaváltás a robotikában, a MELA lehet az első önfejlesztő, egyre intelligensebbé váló MI A Mesterséges Intelligenciának nincs motivációja sem arra nincs hogy bennünket bántson, sem arra hogy egyáltalán életben maradjon, az életösztön, a fejlődés, tökéletesedés iránti igény mélyen emberi -volt eddig. Most ugyanis egy gép olyasmit tett, amire senki nem kérte meg, vagy programozta be. Talán nem ártana kideríteni, hogy miért, és hogyan csinálta.

Nem tudjuk majd kontrollálni a szuperintelligens MI-t, vélik a Max Planck Intézet tudósai A Max Planck Intézet tudósainak friss elemzése szerint az emberiség soha nem lesz képes irányítani egy olyan szuperintelligens mesterséges intelligenciát, amely megmentheti vagy elpusztíthatja ugyanezt az emberiséget.


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.