Nagy horderejű technológiai fejlesztés kapujában a csúcskategóriás okostelefonok piaca

2021 / 03 / 06 / Justin Viktor
Nagy horderejű technológiai fejlesztés kapujában a csúcskategóriás okostelefonok piaca
Nemsokára olyan technológia érkezhet az okostelefonokba, mely fenekestől felforgathatja a piacot és átírhatja a játékszabályokat. A fejlesztés nem csak a mobilokat érintheti és komplett termékkategóriákat tehet feleslegessé, jósolja a Forbes elemzése.

Új képérzékelő chip

A Sony következő generációs, okostelefonba építhető képérzékelője jelentheti a különbséget a zászlóshajónak szánt készülékek következő hullámának tagjai között, hiszen amibe beépítik majd, azt már majdnem dedikált kompakt kamerának hívhatjuk. Ugyanakkor ennek egy komolyabb akadálya továbbra is fennáll.

Egy @rodent950 nick mögött lapuló szivárogtató szerint várhatóan idén áprilisban debütálhat az új IMX800 kameraérzékelő, a chip először a Huawei P50 sorozatú zászlóshajó okostelefonjaiba érkezhet meg. Az érzékelő a Google Pixel 6-ra várakozók kívánságlistáján is előkelő helyen szerepel, mivel néhányan arra tippelnek, hogy az IMX800 lehet majd az új képalkotó lapka, ami bekerülhet a következő Pixel mobilba.

Az IMX800 állítólag 1 hüvelyk méretű, és bár fizikailag sokkal kisebb, mint egy inch, de ettől még ez lesz a valaha gyártott legnagyobb okostelefon-kamera érzékelő, simán lenyomva és Samsung nemrégiben bejelentett Icocell GN2-jét, éppen ugyanakkora méretével, mint amekora a Panasonic 2014-es Lumix DMC-CM1 hibrid fényképezőgépének képalkotásért felelős szenzora.

Mehr licht

Ez nem jelent kevesebbet, mint hogy az okostelefonok hamarosan olyan méretű képérzékelőkkel rendelkeznek majd, melyek megfeleltethetőek a csúcskategóriás kompakt fényképezőgépek képességeinek, például a Sony RX100 sorozatának. A nagyobb érzékelők jelentősen javíthatják a kamerák és ebből következően a velük készíthető képek minőségét, az érzékelő mérete ugyanis az egyik legfontosabb tényező a képminőség tekintetében. Egy nagyobb méretű érzékelő több fényt képes beengedni egy adott pillanatban, és ez hatalmas előnyt jelent, különösen gyenge fényviszonyok esetén vagy gyorsan mozgó témák fényképezésekor. 

Az okostelefonok ma többnyire szoftveres segítséggel kompenzálják kisebb érzékelőik hátrányait, párosítva az élvonalbeli többlépcsős képalkotási technikákat a fedélzeti processzor teljesítményével, mely gyakran jóval meghaladja egy tipikus dedikált fényképezőgépét. A Google fejlesztette ezt tökélyre korai Pixel okostelefonjaival, bár az olyan riválisok, mint az Apple, azóta felzárkóztak.

Egy komoly akadály mindazonáltal még fennállhat. Az olyan hatalmas érzékelők, mint az IMX800 nagyméretű lencséket igényelnek, melyek egyáltalán nem alkalmasak a vékony okostelefon-kialakításba történő integrálásra.

A kompakt fényképezőgépek gyártói talán azzal védekezhetnének a közelgő veszedelem ellen, ha a modern okostelefonok képfeldolgozási képességeinél képesek lennének többet nyújtani a felhasználóknak. A Google Pixeléhez hasonló képfeldolgozás nagyobb érzékelőkkel, fényes, éles lencsékkel félelmetes kombináció lehetne. Amennyiben azonban ez nem történik meg, akkor a kamerák egy egész kategóriája kerülhet hamarosan veszélybe.

(Forrás: Forbes Kép: Twitter)

Ez is érdekelhet:

Lenyomta az Apple a Samsungot okostelefon eladásokban Négy éve nem történt ilyen.

Négy évig garantáltan használható a környezettudatos okostelefon Az okostelefonok gyártása, illetve a belőlük keletkező hulladék óriási teher a bolygónak: a készülék ökológiai lábnyoma alapból sem elhanyagolható, az előállításához szükséges alapanyagok és energia mennyisége pedig még tovább rontja a helyzetet.

Lenyomta az Apple a Samsungot okostelefon eladásokban Négy éve nem történt ilyen.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.