A gépek már nem csak legyőzik az embereket a sakkban, hanem közben el is törik az ujjukat

2022 / 07 / 29 / Bobák Zsófia
A gépek már nem csak legyőzik az embereket a sakkban, hanem közben el is törik az ujjukat
"Én próbáltalak figyelmeztetni titeket" - mondta Kaszparov az eset kapcsán.

A Tass hírügynökség beszámolója szerint a Moszkvában júliusban tartott Chess Openen (XVIII. Nemzetközi Sakkfórumon) egy sakkozórobot váratlanul reagált egy hétéves gyerekkel való játszmája közben - megragadta és másodpercekig fogva tartotta a kisfiú kezét, közben pedig a gyerek ujja eltört. A július 19-én történt esetről készült videón jól látszik, hogy a gyerek kiszabadítása nem ment egykönnyen, több felnőttnek kellett beavatkoznia, mire sikerült a Christopherként azonosított kisfiút biztonságba helyezni.

A sakkozó gép egy nagy robotkar, ami egy asztalnál egyszerre több ellenféllel játszott és a Moszkvai Sakkszövetség elnöke, Szergej Lazarev elmondása szerint a cég, akitől bérelték az eszközt, már régóta alkalmazta hasonló szórakoztató célokra számos másik rendezvényen is, ehhez fogható balesetet pedig eddig még soha nem okozott. A gép szokatlan tettét feltehetően a gyerek szabálytalan lépése váltotta ki: a fiú túl hamar szeretett volna lépni a bábujával, akkor, amikor a szabályok szerint még a roboton volt a sor a gondolkodásban és gép ekkor nyúlt abba az irányba, ahol a gyerek keze volt éppen. Ez persze nem mentség arra, hogy hogyan okozhat ilyen jellegű problémát a robotkar, aminek egyetlen feladata a sakkbábuk mozgatása, de Szergej Szmagin, az Orosz Sakkszövetség alelnöke a Guardian elmondása szerint úgy nyilatkozott, hogy ilyen eset rendkívül ritkán esik meg, a mostani incidenst kivizsgálják és segítenek a szülőknek, akik lehetséges, hogy feljelentést tesznek. Szmagin azonban azt is elmondta, hogy a robot szerinte teljesen biztonságos.

Garri Kaszparov sakkvilágbajnok, akit 1997-ben győzött le az IBM Deep Blue szuperszámítógépe, Twitteren üzent az üggyel kapcsolatban: "Én próbáltalak figyelmeztetni titeket!" - írta július 24-én.

Noha Kaszparov azóta már nem értékeli olyan negatívan a saját múltbeli vereségét, sőt, szerinte nem kellene félnünk az egyre okosabb gépektől, inkább át kellene értékelünk, hogy milyen szerepet bízunk az emberekre és olyan munkákat kellene találni mindenkinek, amelyben a humán kreativitás érvényesülhet, de nem mindenki tudja túltenni magát a gépek egyre gyakoribb győzelmein: a sokszoros világbajnok Go-mester, Lee Se-dol például 2019-es visszavonulása idején azzal indokolta döntését, hogy a számítógépek legyőzhetetlen ellenfeleket jelentenek az emberek számára.

(Fotó: Getty Images/wonry)

Ez az új mesterséges intelligencia direkt hibázik, hogy tanulhassunk tőle Maia nem azért sakkozik, hogy jobb legyen nálunk, hanem, hogy mi jobbak legyünk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.