A GM Knight Rider-szerű beszélő autókat építene a ChatGPT segítségével

2023 / 03 / 15 / Felkai Ádám
A GM Knight Rider-szerű beszélő autókat építene a ChatGPT segítségével
KITT egyre közelebb állhat a megvalósuláshoz – részben legalábbis.

James Bond fegyverarzenáljának egyik kiemelt eleme a titkos fegyverekkel felszerelt szuperautó – jellemzően az Aston Martin különböző modelljeit kell itt érteni. A nyolcvanas években aztán az NBC csatorna kreatívjai lapot húztak a 19-re, és előálltak egy még vadabb ötlettel: mi lenne, ha a kocsi nem csak meg lenne rakodva titkos eszközökkel, de „élne” is? Ennek az eredménye lett a Knight Rider című relatíve sikeres sorozat, amelynek sztárja a főszereplő Michael Knight mellett egy átalakított 1982-es Pontiac Trans Am, amely képes volt önmagát vezetni, és tudott kommunikálni is hála a fedélzeti mesterséges intelligenciának. Az autó így inkább volt „robot”, mint gépjármű, amire a KITT prototípusának számító KARR teljes neve is utalt: Knight Automated Roving Robot.

Mennyire vagyunk messzire azonban 2023-ban egy hasonló szerkezettől? Az önvezetés megtetette csecsemőlépteit, sőt azon kicsivel már túl is jutott – korábban már írtunk arról, hogy az eddigi legfeljebb kettes szintű önvezetéshez képest a Mercedesz már a hármas szintű önvezetést kóstolgatja:

Aludni még nem lehet az első, hármas szintű önvezető autókban Amerikában, de tetris-ezni igen A Teslát egy európai luxusmárka előzte meg a valódi önvezetésért folyó versenyben.

KITT egyébként ötödik szintű önvezetéssel bírt a sorozat szerint, hiszen nagy biztonsággal volt képes sofőr fizikai jelenléte nélkül közlekedni. Az önvezetés szintjeiről a lenti cikkünkben írtunk részletesebben:

Mikor jönnek már az önvezető autók? Nagyon sokat beszélnek az autógyártók is és az autózás iránt érdeklődők is arról, hogy hamarosan eljön az autonóm, önmagukat vezetni képes járművek kora. Na de mikor lesz az a hamarosan?

Mi a helyzet KITT másik egyedi képességével, tehát azzal, hogy beszélgetni lehet vele? Nos, talán ez sincs már annyira távol, igaz, ezért egy egész másik rendszer lesz a felelős, mint az önvezetésért – számol be róla az Ars Technica. Mint az ugyanis kiderült, a General Motors egy KITT-szerű nyelvi interfész kifejelsztésén dolgozik, ami azt jelenti, hogy a ChatGPT alapú mesterséges intelligencia asszisztenst építene a járműveibe. Minderre egy, a Microsofttal közös együttműködés keretében kerül sor – mint ismert, a Microsoft a ChatGPT-t kidolgozó OpenAI egyik legnagyobb befektetője, és most épp azon dolgoznak, hogy a világhírű nyelvi modellt a lehető legtöbbféle módon használják fel.

Mint arról a Reuters beszámol, a GM igazgatóhelyettese, Scott Miller egy interjúban így fogalmazott:

„A ChatGPT mindenhol jelen lesz.”

A vezérigazgató mindehhez még hozzátette, hogy a chatbot segítségével hozzáférhetnénk a gépkocsi jellemzőinek használatára vonatkozó információkhoz, amelyek általában megtalálhatók a használati utasításban, különböző funkciókhoz, például a garázskapu kódjához, vagy akár az értesítések integrálásához a naptárból. Az asszisztens segíthetne például még az abroncscserében is azáltal, hogy pontról pontra ismerteti, hogy mit kell csinálnunk.

Az Ars cikkírója megjegyzi azt is, hogy mivel a Pontiac 1982-ben a General Motors egyik divizója volt, így a GM akár engedélyeztethetné, hogy ezt a mesterséges intelligencia alapú asszisztenst KITT-nek nevezzék.

(Kép: Flickr/Airwolfhound)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.