A Google bejelentette a ChatGPT riválisát

2023 / 02 / 07 / Bobák Áron
A Google bejelentette a ChatGPT riválisát
A Bardot az a mesterséges intelligencia fogja működtetni, amelyről egyik fejlesztője néhány hónapja azt nyilatkozta, hogy az öntudatra ébredt.

A cég vezérigazgatója, Sundar Pichai egy blogbejegyzésben jelentette be hétfőn, hogy hamarosan nyilvánossá tesznek a Language Model for Dialogue Applications, azaz közismertebb nevén a LaMDA alapjaira épített chatbotot, amelyről ugyan sok konkrétumot egyelőre nem lehet tudni, de a példák alapján az OpenAI ChatGPT-jéhez hasonló képességekkel rendelkezik.

"A Bard a világ ismeretanyagát igyekszik ötvözni a nagy nyelvi modelljeink erejével, intelligenciájával és kreativitásával" - írta Pichai, aki ezzel együtt egy konkrét példát is megosztott arról, mire lesz hasznos a chatbot. Állítása szerint a Bard többek között képes lesz arra, hogy elmagyarázza a James Webb teleszkóp legfrissebb felfedezéseit úgy, hogy egy kilencéves gyerek is megértse. Ehhez nem lesz más dolgunk, mint hogy a keresőbe begépeljük, hogy "milyen, a James Webb űrteleszkópot érintő feldfedezéseket mondhatnék a 9 éves gyermekemnek?"

A Bard erre megosztja, hogy a teleszkóp idén felfedezett egy "zöldborsók" névre keresztelt galaxishalmazt, megörökített egy, a Földtől 13 milliárd fényévre található galaxist, valamint elsőként fotózott le egy exobolygót, azaz olyan bolygót, ami nem a Naprendszerben található.

Kis szépséghiba, hogy a James Webb által készített fotó csupán az első, ami az infravörös tartományban készült egy exobolygóról, vagyis a Bard itt egy elég komoly tévedést követett el. A Google egyébként mindezzel azt igyekezett demonstrálni, hogy a chatbotjuk többek között arra is képes, hogy egy bonyolult témát eléggé leegyszerűsítsen annyira, hogy azt egy kilencéves is megértse.

A poszt szerint a Bardot a LaMDA "könnyűsúlyú" változata fogja üzemeltetni, amely sokkal kisebb számítási kapacitást igényel, így pedig a felhasználók széles köréhez juthat el. A Google-nek érdemes is igyekeznie, hiszen a hírek szerint a Microsoft hamarosan a saját Bing keresőjébe is beépíti a ChatGPT képességeit, ez pedig már olyannyira a küszöbön áll, hogy néhány napja véletlenségből közzé is tették az MI-vel felturbózott keresőt. A várakozások szerint a redmondi cég hivatalosan ma este 7-kor fogja bejelenteni az újítást, azt azonban nem tudni, hogy a Bingbe integrált ChatGPT mikor lesz elérhető a felhasználók számára.

(Borítókép: Getty Images)

Öntudatra ébredt egy mesterséges intelligencia a Google mérnöke szerint A fejlesztő elmondása szerint a rendszer érez, egy kisiskolás szintjén van, és fél attól, hogy lekapcsolják.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.