A ChatGPT segítségével szeretné megszorongatni a Microsoft a Google keresőjét

2023 / 01 / 10 / Pőcze Balázs
A ChatGPT segítségével szeretné megszorongatni a Microsoft a Google keresőjét
Alaposan felforgatta a technológiai nagyvállalatok rövid távú terveit a ChatGPT nevű, élethű szövegeket alkotó mesterséges intelligencia. Lehetséges, hogy a Microsoft keresője, a Bing ennek a szoftvernek a segítségével próbálja meg utolérni a nagyságrendekkel népszerűbb Google-t.

Karácsonykor számoltunk be arról a Rakétán, hogy a Google-nél "vörös riasztás" lépett érvénybe a ChatGPT miatt. A program ugyanis szinte tökéletesen emberi nyelven válaszol a kérdéseinkre, ami sokaknak jobb élmény lehet, mint pár tucat egymás alatt sorakozó link. A hatalmas mennyiségű szövegen edzett mesterséges intelligencia magabiztosan ír József Attila szerelmi költészetéről, vagy válaszol meg, igaz, nem túl jól, logikai feladványokat, akkor miért ne kérdezhetnénk meg tőle, hogy mikor alapították Pekinget, vagy hogy ki volt az Egyesült Államok hetedik elnöke?

A Google eredeti válasza erre az volt, hogy "reputációs rizikót" látnak egy ilyen megoldásban, hiszen a csetbot ugyanazzal a határozottsággal mondaná, hogy Krisztus előtt 1045-ben, és Andrew Jackson, mint hogy 2019 nyarán és John Lennon. Persze a világ legnépszerűbb keresője már most is szipkáz fel adatokat biztosnak vélt forrásokból, hogy linkek helyett rögtön a kérdésünkre adott választ jelenítse meg, de ezt transzparensebben és válogatósabban teszi, mint a ChatGPT. És még így is előfordult, hogy lopáson kapták a céget, vagy épp sorozatgyilkost csináltak egy programozóból.

A The Verge cikke szerint a Microsoft vállalja a rizikót, és már márciusban igénybe veheti a ChatGPT-t a Bing találatainak összeállításához. Piaci részesedést nem igazán kockáztatnak: világszerte csak a keresőpiac tíz százaléka az övék. A redmondi vállalat ráadásul befektető a ChatGPT-t megalkotó OpenAI-ban, akiknek a szöveg alapján képeket generáló programját, a DALL-E 2-t is be fogják építeni a Bingbe. Az pedig, hogy még az OpenAI vezérigazgatója is azt mondja, hogy a ChatGPT-t "hiba volna bármi komolyra használni", a jelek szerint kevésbé zavarja őket, mint a Google keresőjének egyeduralma.

(Borítókép: Mitchell Luo/Unsplash)

Öt kérdés, amire még a legfejlettebb mesterséges intelligencia sem tudja a választ Kétség sem férhet hozzá, hogy az elmúlt hetek egyik legnagyobb technológiai durranása a ChatGPT volt, amelynek szinte emberszerű kommunikációs képességeivel már eddig is cikkek százai foglalkoztak. Kommunikálni és gondolkodni viszont két különböző dolog, ahogy arra a lenti példák is rávilágítanak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.