A Google jelszó nélküli azonosításra bátorítja a felhasználóit

2023 / 10 / 10 / Bodnár Barna
A Google jelszó nélküli azonosításra bátorítja a felhasználóit
Egyre több felhasználó tapasztalja, hogy a Google-fiókjába jelentkezve a rendszer arra bíztatja, hogy állítson be egy azonosítókulcsot (passkey), amelyet utána a jelszava helyett használhat. Ez a kulcs lehet egy PIN kód, vagy akár biometrikus azonosítás is arc- vagy ujjlenyomat-hitelesítéssel.

A Google ezzel megkönnyíti a felhasználók számára, hogy jelszavukat egy azonosítókulcsra cseréljék, ami lehet egy PIN kód, illetve – az eszköztől függően - arc- vagy ujjlenyomat-hitelesítés is. Mától alapértelmezés szerint már a belépésnél azonosítókulcs létrehozására kér mindenkit a rendszer, megkímélve a felhasználókat a fiókbeállításokban való keresgéléstől.

Bár a Google, és vele együtt számos meghatározó technológiai vállalat - például az Apple és a Microsoft - határozott lépéseket tesz, hogy a hagyományos jelszavakkal történő bejelentkezés minél előbb a múlté legyen, a Google azt írja, a jelszavak "továbbra is az életünk részei maradnak, amíg a váltás megtörténik". Így a hagyományos jelszó általi azonosítás továbbra is választható marad, illetve a felhasználó teljesen le is mondhat az azonosítókulcs használatáról, ha kikapcsolja a fiókjához tartozó "jelszó kihagyása, amikor lehetséges" opciót.

A jelszó helyett a FIDO által kifejlesztett szabvány szerinti ujjlenyomat-olvasóval, vagy arcfelismerővel történő belépés biztonságosabb és praktikusabb számunkra mint a bonyolult jelszavak megjegyzése, legalábbis a Google – és még számos nagy technológiai cég – és számos tanulmány szerint.  Az azonosítókulcsok melletti legfőbb érv, hogy

ezeket a biometrikus adatokat nem tárolja majd sem a Google, sem más harmadik fél, és a kulcsok csak az eszközökön léteznek, ami nagyobb biztonságot és védelmet nyújt, mivel nincs jelszó, amelyet egy adathalász-támadás során ellophatnak.

Persze, ha ezek a kulcsok például csak az adott telefonon vannak tárolva, felmerülhet a kérdés, mi történik, ha az eltörik vagy elveszik. Mivel az azonosítókulcsok több eszközön is használhatóak, lehet belőle egy biztonsági másolatunk, illetve számos szolgáltatás a telefonszám vagy az e-mail cím segítségével képes újra hitelesíteni az általunk használt kulcsot.

Az Apple és a Google jelszótárolói már támogatják a jelszókulcsokat, és az olyan jelszómenedzser-alkalmazások is, mint a 1Password és a Dashlane. A 1Password egy online könyvtárat is létrehozott, amely felsorolja azokat a szolgáltatásokat és alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára az azonosítókulcs használatával történő bejelentkezést.

(Borítókép: Getty Images/Debalina Ghosh)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.