A Google kifejlesztett egy, a jelenleginél lényegesen precízebb időjárás-előrejelző rendszert

2023 / 11 / 17 / Pőcze Balázs
A Google kifejlesztett egy, a jelenleginél lényegesen precízebb időjárás-előrejelző rendszert
A Google DeepMind nevű MI-kutatóegysége olyan meteorológiai előrejelző rendszert hozott létre, amely egyértelműen jobban teljesít az eddigi etalonnál, akár tíz nappal előre megjósolva az időjárást.

Az elmúlt hetekben különösen sokat olvashattunk a mesterséges intelligencia (MI) hordozta veszélyekről, úgy Joe Biden amerikai elnök vonatkozó rendeletében, ahogyan az angliai Bletchley Parkban megszületett nemzetközi nyilatkozatban is. Ugyanakkor azt mindkét szövegben kiemelték, hogy a technológia képes lehet arra, hogy tudományos áttöréseket támogasson, sőt, akár az ENSZ fenntarthatósági céljaihoz is hozzájáruljon. Utóbbi esetében nehéz elképzelni, hogy az éhezés megszüntetéséhez, a tiszta ivóvízhez és energiához, vagy épp az ökoszisztémák védelméhez ne lenne szükség még jobban működő meteorológiai modellekre. Úgy tűnik, a DeepMindnál most fontos lépést tettek ebbe az irányba.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint a GraphCast nevű szoftver teljesítményét az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) által létrehozott "nagy felbontású" elemzésekkel vetették össze, közel ezernégyszáz ponton. Vizsgálták például a földi hőmérsékletet, a szél sebességét és irányát, vagy a nyomást, illetve hat atmoszférikus tényezőt, harminchét különböző magasságban. Az MI-alapú modell az esetek kilencven százalékában teljesített jobban; csak a troposzférát, az atmoszféra Földhöz közeli részét vizsgálva ez a szám már gyakorlatilag száz százalék.

Az MI-alapú jóslatokhoz ráadásul nincs szükség sok energiára: a cég állítása szerint az erre a célra létrehozott TPU (Tensor Processing Unit) számítógépen egy tíznapos becslés egyetlen perc alatt elkészül. A korábbi rendszerek bizonyos esetekben órákon át futnak egy többszáz egységből álló szuperszámítógépen, mert fizikai egyenletek alapján létrehozott algoritmusokkal működnek. A GraphCastnél ezzel szemben csak az MI trenírozása volt energiaintenzív, hiszen képletek helyett négy évtizednyi adat feldolgozása kellett az előrejelzésekhez.

Az ECMWF egyik szakembere szerint az MI a meteorológiában "sokkal gyorsabban és látványosabban fejlődik, mint akár két évvel ezelőtt gondolták volna". Ugyanakkor a Google-nél azt mondják, hogy korai a korábbi rendszerek leváltásáról beszélni, hiszen azokat hosszú ideje tesztelik, bizonyos esetekben többet tudnak, így a GraphCast egyelőre inkább kiegészíteni, támogatni tudja azokat.

(Borítókép: Sarayut Thaneerat/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.