Atomfegyverek, deepfake-ek, vízumszabályok - átfogó rendelet született a mesterséges intelligenciáról az Egyesült Államokban

2023 / 11 / 01 / Pőcze Balázs
Atomfegyverek, deepfake-ek, vízumszabályok - átfogó rendelet született a mesterséges intelligenciáról az Egyesült Államokban
Joe Biden amerikai elnök hétfőn történelminek nevezett rendeletet írt alá a mesterséges intelligencia szabályozásáról. A cél a veszélyek kezelése mellett, hogy az Egyesült Államok megtartsa a vezető szerepét a területen.

Az elnöki rendelet több, a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos kérdést és veszélyt igyekszik nevén nevezni, és ha lehetséges, kezelni - írja a The New York Times. Ehhez még a koreai háború idején született Védelmi Gyártási Törvényre is szükség volt. Rendeletben csak ezzel tudták a magánvállalatokat arra kényszeríteni, hogy teszteljék az MI-rendszereiket, hogy azok nem használhatóak-e fel biológiai vagy atomfegyverek gyártásához. Ez természetesen csak a legfejlettebb szoftverek készítői számára lesz előírás. Emellett a felhőszolgáltatóknak, akik a vásárlóiknak tárhelyet vagy számítógép-kapacitást biztosítanak a szerverparkjaikban, jelenteniük kell a külföldi ügyfeleiket. Az úgynevezett deepfake-ek, azaz az emberi beszédet, arcot utánzó rendszerek szintén kiemelten fontosak az elnök számára, hiszen jövőre választásokat tartanak az országban. Amikor Joe Bidennek megmutattak egy róla készült hamis videót, csak annyit mondott, hogy

"Hát ezt meg mikor nyilatkoztam?!"

A jogszabály ugyan nem írja elő az MI-készítette tartalmak vízjelezését, az ilyen fájlok automatikus megjelölését, de javasolja azt. Ennek a megoldásnak a hatékonyságával kapcsolatban folyamatosan felmerülnek kérdések, a jövőben valószínűleg egy állandó macska-egér játékot figyelhetünk majd meg az egyre valósághűbben alkotó rendszerek, és az azokat követő felismerő algoritmusok között. A cél az elnök szerint az lenne, hogy "ha telefonálnak a szeretteid, tudd, hogy tényleg ők azok" - utalt Joe Biden az egyre elterjedtebb, hangalapú deepfake-átverésekre. Fontos kiemelni, hogy a Fehér Ház és az amerikai törvényhozás többször szervezett találkozókat és meghallgatásokat a terület vezető vállalataival, például az OpenAI-jal, a Google-lel vagy a Microsofttal, és a cégek képviselői kifejezetten nyitottak voltak arra, hogy a technológia szabályozva legyen. A veszélyek kezelése mellett Biden elnök igyekszik támogatni az ilyen rendszerek amerikai fejlesztését, részben a vízumszabályok rendeleti enyhítésével, részben Kína fejlődésének a lassításával. Két hét sem telt el azóta, hogy új szabályokat jelentettek be, amelyek megnehezítik, hogy MI-chipekhez jusson az ország.

"Morális, etikai és társadalmi felelősségünk, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) úgy építsük be az életünkbe és úgy fejlesszük, hogy megvédjük a lakosságot a lehetséges veszélyeitől. A célunk, hogy amit belföldön teszünk, példát mutasson a nemzetközi közösségnek" - fogalmazott a The New York Times cikke szerint Kamala Harris alelnök, amikor Biden elnök aláírta a rendeletet. Harris a héten Londonban vesz részt egy nemzetközi csúcstalálkozón a technológiával kapcsolatban.

Ahhoz azonban, hogy az USA valóban átfogóan tudja kezelni a mesterséges intelligenciát, a törvényhozásra, azaz republikánus-demokrata együttműködésre is szükség lesz. És mivel a Képviselőház épp múlt héten választott új, republikánus vezetőt, még nem tudni, hogy mekkora lesz a tényleges nyitottság, amikor törvényeket kell alkotni, illetve megszavazni.

(Borítókép: Chip Somodevilla/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.