Atomfegyverek, deepfake-ek, vízumszabályok - átfogó rendelet született a mesterséges intelligenciáról az Egyesült Államokban

2023 / 11 / 01 / Pőcze Balázs
Atomfegyverek, deepfake-ek, vízumszabályok - átfogó rendelet született a mesterséges intelligenciáról az Egyesült Államokban
Joe Biden amerikai elnök hétfőn történelminek nevezett rendeletet írt alá a mesterséges intelligencia szabályozásáról. A cél a veszélyek kezelése mellett, hogy az Egyesült Államok megtartsa a vezető szerepét a területen.

Az elnöki rendelet több, a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos kérdést és veszélyt igyekszik nevén nevezni, és ha lehetséges, kezelni - írja a The New York Times. Ehhez még a koreai háború idején született Védelmi Gyártási Törvényre is szükség volt. Rendeletben csak ezzel tudták a magánvállalatokat arra kényszeríteni, hogy teszteljék az MI-rendszereiket, hogy azok nem használhatóak-e fel biológiai vagy atomfegyverek gyártásához. Ez természetesen csak a legfejlettebb szoftverek készítői számára lesz előírás. Emellett a felhőszolgáltatóknak, akik a vásárlóiknak tárhelyet vagy számítógép-kapacitást biztosítanak a szerverparkjaikban, jelenteniük kell a külföldi ügyfeleiket. Az úgynevezett deepfake-ek, azaz az emberi beszédet, arcot utánzó rendszerek szintén kiemelten fontosak az elnök számára, hiszen jövőre választásokat tartanak az országban. Amikor Joe Bidennek megmutattak egy róla készült hamis videót, csak annyit mondott, hogy

"Hát ezt meg mikor nyilatkoztam?!"

A jogszabály ugyan nem írja elő az MI-készítette tartalmak vízjelezését, az ilyen fájlok automatikus megjelölését, de javasolja azt. Ennek a megoldásnak a hatékonyságával kapcsolatban folyamatosan felmerülnek kérdések, a jövőben valószínűleg egy állandó macska-egér játékot figyelhetünk majd meg az egyre valósághűbben alkotó rendszerek, és az azokat követő felismerő algoritmusok között. A cél az elnök szerint az lenne, hogy "ha telefonálnak a szeretteid, tudd, hogy tényleg ők azok" - utalt Joe Biden az egyre elterjedtebb, hangalapú deepfake-átverésekre. Fontos kiemelni, hogy a Fehér Ház és az amerikai törvényhozás többször szervezett találkozókat és meghallgatásokat a terület vezető vállalataival, például az OpenAI-jal, a Google-lel vagy a Microsofttal, és a cégek képviselői kifejezetten nyitottak voltak arra, hogy a technológia szabályozva legyen. A veszélyek kezelése mellett Biden elnök igyekszik támogatni az ilyen rendszerek amerikai fejlesztését, részben a vízumszabályok rendeleti enyhítésével, részben Kína fejlődésének a lassításával. Két hét sem telt el azóta, hogy új szabályokat jelentettek be, amelyek megnehezítik, hogy MI-chipekhez jusson az ország.

"Morális, etikai és társadalmi felelősségünk, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) úgy építsük be az életünkbe és úgy fejlesszük, hogy megvédjük a lakosságot a lehetséges veszélyeitől. A célunk, hogy amit belföldön teszünk, példát mutasson a nemzetközi közösségnek" - fogalmazott a The New York Times cikke szerint Kamala Harris alelnök, amikor Biden elnök aláírta a rendeletet. Harris a héten Londonban vesz részt egy nemzetközi csúcstalálkozón a technológiával kapcsolatban.

Ahhoz azonban, hogy az USA valóban átfogóan tudja kezelni a mesterséges intelligenciát, a törvényhozásra, azaz republikánus-demokrata együttműködésre is szükség lesz. És mivel a Képviselőház épp múlt héten választott új, republikánus vezetőt, még nem tudni, hogy mekkora lesz a tényleges nyitottság, amikor törvényeket kell alkotni, illetve megszavazni.

(Borítókép: Chip Somodevilla/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.