Ikonikus helyszínen írták alá a mesterséges intelligencia veszélyeiről szóló nyilatkozatot

2023 / 11 / 04 / Pőcze Balázs
Ikonikus helyszínen írták alá a mesterséges intelligencia veszélyeiről szóló nyilatkozatot
Londontól északra, a Bletchley Parkban huszonnyolc ország, valamint vállalatok és kutatóközpontok képviselői vettek részt a mesterséges intelligencia akár "katasztrofális" hatásáról szóló konferencián. A helyszín egyszer már sorsfordítónak bizonyult a történelem során.

Az épületegyüttes, ami a második világháború alatt az Egyesült Királyság kódfejtő központja, így a legendás Enigma feltörésének a helyszíne volt, összefonódott Alan Turing nevével, aki a nagy világégés után nem sokkal már azt fejtegette, hogy a gépek vajon képesek-e gondolkodni. Jó hetven évvel később a brit miniszterelnök, Rishi Sunak azzal tisztelgett Turing, és a kihívás nagysága előtt, hogy a Bletchley Parkban látta vendégül huszonnyolc ország, köztük az Egyesült Államok és Kína képviselőit - számolt be a The New York Times.

Az elmúlt egy-másfél évben a generatív mesterséges intelligenciák (MI) látványos fejlődésen mentek keresztül - az ezt kísérő lehetőségekről, aggodalmakról, törvényekről és perekről folyamatosan beszámoltunk a Rakétán. Volt, hogy a technológiai vállalatok nyílt levélben kérték, hogy az atomfegyverekhez és a világjárványokhoz hasonló figyelmet kapjon a terület, volt, hogy gondolkodók azt szorgalmazták, hogy fél évig álljon le a rendszerek fejlesztése. Közben törvények születtek Európában, illetve a héten egy elnöki rendelet az Egyesült Államokban.

"Az emberi fejlődés egyik legnagyobb technológiai ugrásának vagyunk szemtanúi. Elengedhetetlen, hogy ez a gyorsan fejlődő technológia biztonságos maradjon"

- fogalmazott III. Károly király, amikor videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit, a politikusok mellett vállalatok, civil szervezetek és kutatóközpontok képviselőit. Az eseményen megjelent Kamala Harris, az USA alelnöke, Kína technológiáért felelős miniszterhelyettese, de például Elon Musk, a Tesla, a SpaceX, a StarLink és az X (a korábbi Twitter) vezetője, illetve a Google, az IBM, a Meta, a Microsoft és az OpenAI munkatársai is. "Az MI-modellek meghatározó képességei miatt komoly, katasztrofális károk keletkezhetnek, akár szándékosan, akár véletlenül. A kockázatok java természeténél fogva nemzetközi, így a legjobb nemzetközi együttműködéssel kezelni azokat." - fogalmaz a nyilatkozatuk. A szöveg kiemeli, hogy rengeteg területen aktívak már ilyen szoftverek, hozzájárulhatnak az ENSZ fenntartható fejlődéssel kapcsolatos céljainak teljesüléséhez, azonban emberi jogi, de akár kiberbiztonsági és biotechnológiai rizikókat is hordoznak.

A nyilatkozat a kockázatfeltárást és a szabályozást jelöli meg fókuszterületekként, és olyan kormányzati lépéseket szorgalmaz, amelyek egyszerre segítik a fejlődést, és tartják kordában a technológiát, azonban nem határoz meg konkrét törvényi vagy szabályozási irányelveket. Emiatt, illetve azért, mert több meghatározó kormányfő távol maradt, kisebb a súlya a dokumentumnak a lehetségesnél, de fél év múlva Dél-Koreában, egy év múlva Franciaországban folytatódik a tanácskozás.

(Borítókép: Doug Peters/PA Images via Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.