Ikonikus helyszínen írták alá a mesterséges intelligencia veszélyeiről szóló nyilatkozatot

2023 / 11 / 04 / Pőcze Balázs
Ikonikus helyszínen írták alá a mesterséges intelligencia veszélyeiről szóló nyilatkozatot
Londontól északra, a Bletchley Parkban huszonnyolc ország, valamint vállalatok és kutatóközpontok képviselői vettek részt a mesterséges intelligencia akár "katasztrofális" hatásáról szóló konferencián. A helyszín egyszer már sorsfordítónak bizonyult a történelem során.

Az épületegyüttes, ami a második világháború alatt az Egyesült Királyság kódfejtő központja, így a legendás Enigma feltörésének a helyszíne volt, összefonódott Alan Turing nevével, aki a nagy világégés után nem sokkal már azt fejtegette, hogy a gépek vajon képesek-e gondolkodni. Jó hetven évvel később a brit miniszterelnök, Rishi Sunak azzal tisztelgett Turing, és a kihívás nagysága előtt, hogy a Bletchley Parkban látta vendégül huszonnyolc ország, köztük az Egyesült Államok és Kína képviselőit - számolt be a The New York Times.

Az elmúlt egy-másfél évben a generatív mesterséges intelligenciák (MI) látványos fejlődésen mentek keresztül - az ezt kísérő lehetőségekről, aggodalmakról, törvényekről és perekről folyamatosan beszámoltunk a Rakétán. Volt, hogy a technológiai vállalatok nyílt levélben kérték, hogy az atomfegyverekhez és a világjárványokhoz hasonló figyelmet kapjon a terület, volt, hogy gondolkodók azt szorgalmazták, hogy fél évig álljon le a rendszerek fejlesztése. Közben törvények születtek Európában, illetve a héten egy elnöki rendelet az Egyesült Államokban.

"Az emberi fejlődés egyik legnagyobb technológiai ugrásának vagyunk szemtanúi. Elengedhetetlen, hogy ez a gyorsan fejlődő technológia biztonságos maradjon"

- fogalmazott III. Károly király, amikor videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit, a politikusok mellett vállalatok, civil szervezetek és kutatóközpontok képviselőit. Az eseményen megjelent Kamala Harris, az USA alelnöke, Kína technológiáért felelős miniszterhelyettese, de például Elon Musk, a Tesla, a SpaceX, a StarLink és az X (a korábbi Twitter) vezetője, illetve a Google, az IBM, a Meta, a Microsoft és az OpenAI munkatársai is. "Az MI-modellek meghatározó képességei miatt komoly, katasztrofális károk keletkezhetnek, akár szándékosan, akár véletlenül. A kockázatok java természeténél fogva nemzetközi, így a legjobb nemzetközi együttműködéssel kezelni azokat." - fogalmaz a nyilatkozatuk. A szöveg kiemeli, hogy rengeteg területen aktívak már ilyen szoftverek, hozzájárulhatnak az ENSZ fenntartható fejlődéssel kapcsolatos céljainak teljesüléséhez, azonban emberi jogi, de akár kiberbiztonsági és biotechnológiai rizikókat is hordoznak.

A nyilatkozat a kockázatfeltárást és a szabályozást jelöli meg fókuszterületekként, és olyan kormányzati lépéseket szorgalmaz, amelyek egyszerre segítik a fejlődést, és tartják kordában a technológiát, azonban nem határoz meg konkrét törvényi vagy szabályozási irányelveket. Emiatt, illetve azért, mert több meghatározó kormányfő távol maradt, kisebb a súlya a dokumentumnak a lehetségesnél, de fél év múlva Dél-Koreában, egy év múlva Franciaországban folytatódik a tanácskozás.

(Borítókép: Doug Peters/PA Images via Getty Images)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.