A Google rászabadítaná a mesterséges intelligenciát az újságok szerkesztőségeire

2023 / 07 / 22 / Pőcze Balázs
A Google rászabadítaná a mesterséges intelligenciát az újságok szerkesztőségeire
A Google idén tavasszal monumentális offenzívát indított a mesterséges intelligencia területén, felsorolni is nehéz, hogy hány termékük kapott ilyen képességeket. Most a legismertebb lapok, így a The New York Times, a The Washington Post és a The Wall Street Journal vezetőit győzködik arról, hogy az újságíróik feladatait részben adják át ezeknek a rendszereknek.

A Gizmodón olvasható hír szerint a keresőóriás azt állítja, hogy a szoftverük, amelyet Genesis munkanéven emlegetnek, "hatékonyan képes híreket írni". Iparági források szerint a cég természetesen nem azt mondja, hogy ez helyettesítené a médiamunkásokat - tekintve, hogy egyes becslések szerint állások százmillióit alakítja majd át a mesterséges intelligencia (MI), ez még a pénzügyi gondokkal küzdő sajtótermékeknél sem volna szerencsés érvelés. Inkább arra fókuszálnak, hogy az MI át tud venni bizonyos feladatokat az újságíróktól.

"Az a célunk, hogy lehetőséget kínáljunk az újságíróknak, hogy ezt a fejlődő technológiát a munkájuk és a termelékenységük javítására használhassák"

- fogalmazott a Gizmodónak nyilatkozó Google-szóvivő, majd aláhúzta, hogy nem szeretnék, hogy a program átvegye az újságírók szerepét a riporteri munka, az alkotás vagy a tényellenőrzés területén. Bennfentesek szerint az MI-eszközük meghatározott forrásokból érkező információk felhasználásával első cikkvázlatokat, valamint stiláris javaslatokat és címvariációkat tud felkínálni a szakembereknek. Hogy az utóbbi két funkció mennyiben különbözik a már elérhető, hasonló szoftverektől, illetve, hogy a hírek válogatásában is szerepet vállalna-e a Genesis, arról nem nyilatkoztak.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy egy felmérés szerint az újságírók tartanak az MI-k részrehajlásától, pontatlanságaitól, illetve attól, hogy azok jogosulatlanul használják fel mások szellemi termékeit, de ez mintha nem lassítana a két terület közeledésén. A Google erőfeszítéseivel egyszerre a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI az AP hírügynökséggel és az Amerikai Újságírás Projekt nevű szervezettel kezdeményezett együttműködést. Emellett több amerikai médiavállalat kísérletezett és kísérletezik azzal, hogy bizonyos típusú híreket MI-kkel írasson meg. A Wired már hat éve, a jelenlegi nagy nyelvi modellek és generatív rendszerek megjelenése előtt írt arról, hogy egyes lapok a legegyszerűbb írásaikat számítógépes rendszerekre bíznák. Az, hogy ezek a programok, immár MI-alapokon elterjednek-e a szerkesztőségekben, az rengeteg tényezőn múlhat. A programok hasznossága, színvonala, ára, és az esetleges egyéb, például a Google-től vagy az OpenAI-tól érkező motiváló tényezők mellett leginkább azon, hogy garantálható lesz-e az MI-k tudását adó források jogtisztasága, illetve, hogy az újságírók hasonló veszélyt látnak-e mindebben, mint a hollywoodi színészek és írók, akiknek a sztrájkja még mindig tart.

(Borítókép: Carsten Koall/Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.