Háromszázmillió munkahelyet alakíthatnak át a generatív mesterséges intelligenciák

2023 / 03 / 29 / Pőcze Balázs
Háromszázmillió munkahelyet alakíthatnak át a generatív mesterséges intelligenciák
Azzal, hogy a generatív mesterséges intelligenciák egyre többféle és egyre jobb minőségű tartalmat tudnak előállítani, a következő években felforgathatják a fejlett világ munkaerőpiacát, derül ki a Goldman Sachs befektetési bank kutatásából.

A bank szakemberei európai és amerikai adatok felhasználásával dolgoztak, amelyek szakmák ezreivel kapcsolatban tartalmazzák a leggyakrabban elvégzett feladatokat. A két szerző, Joseph Briggs és Devesh Kodnani szerint a generatív mesterséges intelligencia (MI) hozta változások az állások kétharmadát érinthetik, míg az elvégzett munka negyedét automatizálhatóvá tehetik - számolt be az Ars Technica. Ez azt jelenti, hogy a fejlett gazdaságokban arra számítanak, hogy háromszázmillió munkahely fog "jelentősen átalakulni" a technológia előretörésével, véleményük szerint az adminisztratív és a jogi állások vannak a legnagyobb veszélyben. Előbbi területtel kapcsolatban egyre-másra olvasni híreket, például az orvos diagnózisát lejegyzetelő vagy épp a megbeszéléseket összefoglaló megoldásokról; jogi kérdésekben azonban meglepő a jóslat, hiszen hiába csúsznának át MI-k például orvosi vizsgákon, a pontosság és a források megjelölése egyelőre nem az erőssége ezeknek a rendszereknek, az úgynevezett "hallucinációkról", vagyis a nagy magabiztossággal előadott, minden alapot nélkülöző "gondolatokról" nem is beszélve. Ugyanakkor egy korábbi tanulmány szintén a jogi állásokat félti a leginkább - emlékeztet a Business Insider.

Ezzel együtt a Goldman szakértői tíz év alatt hétszázalékos globális GDP-növekedéssel számolnak a technológiának köszönhetően,

vagyis olyan, mintha az MI-kkel kapcsolatban gyakran emlegetett disztópikus forgatókönyv egy változatát olvasnánk: az emberek elvesztik a munkahelyeiket, miközben a gazdaság maga növekszik, bár a szerzők új állások létrejöttét is prognosztizálják. Briggs és Kodnani szerint most nem a kékgalléros munkahelyek lennének a legnagyobb veszélyben: az amerikai pozíciók harminc százaléka fizikai vagy kültéri munkavégzést feltételez, ezeket szerintük nem érintenék a generatív MI-k, ám az USA dolgozóinak hét százaléka végez olyan feladatokat, amelyeket legalább felerészt át tudna venni a technológia. A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI nemrég szintén nyilvánosságra hozta a saját számításait, melyek szerint az amerikai munkaerőpiac nyolcvan százalékában vehetnék át a feladatok tizedét az ilyen megoldások.

(Borítókép: Florian Schmetz/Unsplash)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember
Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember
Elon Musk cége januárban ültette be az első páciensbe az implantátumot, ami kétirányú kommunikációt tesz lehetővé az emberi agy és a számítógép között.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.