Háromszázmillió munkahelyet alakíthatnak át a generatív mesterséges intelligenciák

2023 / 03 / 29 / Pőcze Balázs
Háromszázmillió munkahelyet alakíthatnak át a generatív mesterséges intelligenciák
Azzal, hogy a generatív mesterséges intelligenciák egyre többféle és egyre jobb minőségű tartalmat tudnak előállítani, a következő években felforgathatják a fejlett világ munkaerőpiacát, derül ki a Goldman Sachs befektetési bank kutatásából.

A bank szakemberei európai és amerikai adatok felhasználásával dolgoztak, amelyek szakmák ezreivel kapcsolatban tartalmazzák a leggyakrabban elvégzett feladatokat. A két szerző, Joseph Briggs és Devesh Kodnani szerint a generatív mesterséges intelligencia (MI) hozta változások az állások kétharmadát érinthetik, míg az elvégzett munka negyedét automatizálhatóvá tehetik - számolt be az Ars Technica. Ez azt jelenti, hogy a fejlett gazdaságokban arra számítanak, hogy háromszázmillió munkahely fog "jelentősen átalakulni" a technológia előretörésével, véleményük szerint az adminisztratív és a jogi állások vannak a legnagyobb veszélyben. Előbbi területtel kapcsolatban egyre-másra olvasni híreket, például az orvos diagnózisát lejegyzetelő vagy épp a megbeszéléseket összefoglaló megoldásokról; jogi kérdésekben azonban meglepő a jóslat, hiszen hiába csúsznának át MI-k például orvosi vizsgákon, a pontosság és a források megjelölése egyelőre nem az erőssége ezeknek a rendszereknek, az úgynevezett "hallucinációkról", vagyis a nagy magabiztossággal előadott, minden alapot nélkülöző "gondolatokról" nem is beszélve. Ugyanakkor egy korábbi tanulmány szintén a jogi állásokat félti a leginkább - emlékeztet a Business Insider.

Ezzel együtt a Goldman szakértői tíz év alatt hétszázalékos globális GDP-növekedéssel számolnak a technológiának köszönhetően,

vagyis olyan, mintha az MI-kkel kapcsolatban gyakran emlegetett disztópikus forgatókönyv egy változatát olvasnánk: az emberek elvesztik a munkahelyeiket, miközben a gazdaság maga növekszik, bár a szerzők új állások létrejöttét is prognosztizálják. Briggs és Kodnani szerint most nem a kékgalléros munkahelyek lennének a legnagyobb veszélyben: az amerikai pozíciók harminc százaléka fizikai vagy kültéri munkavégzést feltételez, ezeket szerintük nem érintenék a generatív MI-k, ám az USA dolgozóinak hét százaléka végez olyan feladatokat, amelyeket legalább felerészt át tudna venni a technológia. A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI nemrég szintén nyilvánosságra hozta a saját számításait, melyek szerint az amerikai munkaerőpiac nyolcvan százalékában vehetnék át a feladatok tizedét az ilyen megoldások.

(Borítókép: Florian Schmetz/Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.