A Google tippjei koronavírus-csalások ellen

2020 / 04 / 24 / Pőcze Balázs
A Google tippjei koronavírus-csalások ellen
Néhány hete már mi is írtunk az egyre elszaporodó trükkökről, és az azok elleni védekezésről, de úgy tűnik, a csalók csak most indultak be igazán: a Google szűrői napi 18 millió, a járvánnyal kapcsolatos adathalász kísérletet és 240 millió hasonló témájú spam levelet találnak. A keresőcég most megfogalmazta legfontosabb tanácsait, hogy hogyan ne dőljünk be a bűnözőknek.

A Google blogja kiemeli: a Gmail a rosszindulatú üzenetek 99.9%-át kiszűri, a Play Store-t is folyamatosan ellenőrzik, ám mindent sajnos a legfejlettebb mesterséges intelligencia megoldások sem tudnak időben észlelni. Így nekünk is oda kell figyelnünk, hogy észrevegyük, ha valaki pénzt vagy adatot akar megszerezni tőlünk.

A leggyakrabban alkalmazott csalások

a Google szerint az egészségügyi szervezetek (például a WHO) nevében kiküldött, a betegséggel és állítólagos gyógymódokkal kapcsolatos levelek; a hamis termékeket árusító weboldalak; a kormányok vagy kormányzati szervek nevében küldött emailek; a nem létező segélyszervezetektől érkező adomány felhívások és a szokásos, pénzügyi jellegű üzenetek, magukat bankoknak vagy adósságbehajtóknak kiadó bűnözőktől.

A blogbejegyzésben megosztott levelek közt találni olyat, amelyben a WHO kér pénzügyi segítséget (természetesen nehezen utókövethető Bitcoinban), van vállalati körlevél, amelyben a bérszámfejtéshez kell adatokat megadni, de akad olyan üzenet is, ami azért kér információkat, mert a címzett munkahelye épp zárva van. Bármelyikre is kattint a címzett, máris eggyel közelebb került ahhoz, hogy a jelszava, a személyes adatai vagy a pénze rossz helyen kössenek ki.

A cikk szerint a legfontosabb teendőink, ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat:

  • Kezeljük külön a magán és a céges levelezésünket. A bajok gyakran ott kezdődnek, amikor a nem megfelelő eszközről vagy a nem megfelelő fiókból kezdünk el oda nem való ügyeket intézni.
  • A videóhívásainkat is védjük jelszóval. Itt ugyan a Google Meet előnyeit emeli ki a szerző, de ez nyilván finom odakönyöklés a nem épp a biztonsági megoldásairól híres Zoomnak.
  • Mindig telepítsük fel a biztonsági frissítéseket.
  • És használjunk jelszókezelő szoftvert ahelyett, hogy mindenhol hasonló jelszavakat választanánk. Arról, hogy mennyire tragikusan tudunk jelszavakat választani, mi is írtunk korábban.

Ha a fentieket betartjuk, és egy gyanús linkre való kattintás előtt mindig veszünk két mély levegőt, akkor egy idő után talán nem küldenek majd ki napi 18 millió koronavírusos adathalász levet. Mert az ilyen csalások is csak addig tartanak, amíg van, aki bedől azoknak.

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.