A Google tippjei koronavírus-csalások ellen

2020 / 04 / 24 / Pőcze Balázs
A Google tippjei koronavírus-csalások ellen
Néhány hete már mi is írtunk az egyre elszaporodó trükkökről, és az azok elleni védekezésről, de úgy tűnik, a csalók csak most indultak be igazán: a Google szűrői napi 18 millió, a járvánnyal kapcsolatos adathalász kísérletet és 240 millió hasonló témájú spam levelet találnak. A keresőcég most megfogalmazta legfontosabb tanácsait, hogy hogyan ne dőljünk be a bűnözőknek.

A Google blogja kiemeli: a Gmail a rosszindulatú üzenetek 99.9%-át kiszűri, a Play Store-t is folyamatosan ellenőrzik, ám mindent sajnos a legfejlettebb mesterséges intelligencia megoldások sem tudnak időben észlelni. Így nekünk is oda kell figyelnünk, hogy észrevegyük, ha valaki pénzt vagy adatot akar megszerezni tőlünk.

A leggyakrabban alkalmazott csalások

a Google szerint az egészségügyi szervezetek (például a WHO) nevében kiküldött, a betegséggel és állítólagos gyógymódokkal kapcsolatos levelek; a hamis termékeket árusító weboldalak; a kormányok vagy kormányzati szervek nevében küldött emailek; a nem létező segélyszervezetektől érkező adomány felhívások és a szokásos, pénzügyi jellegű üzenetek, magukat bankoknak vagy adósságbehajtóknak kiadó bűnözőktől.

A blogbejegyzésben megosztott levelek közt találni olyat, amelyben a WHO kér pénzügyi segítséget (természetesen nehezen utókövethető Bitcoinban), van vállalati körlevél, amelyben a bérszámfejtéshez kell adatokat megadni, de akad olyan üzenet is, ami azért kér információkat, mert a címzett munkahelye épp zárva van. Bármelyikre is kattint a címzett, máris eggyel közelebb került ahhoz, hogy a jelszava, a személyes adatai vagy a pénze rossz helyen kössenek ki.

A cikk szerint a legfontosabb teendőink, ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat:

  • Kezeljük külön a magán és a céges levelezésünket. A bajok gyakran ott kezdődnek, amikor a nem megfelelő eszközről vagy a nem megfelelő fiókból kezdünk el oda nem való ügyeket intézni.
  • A videóhívásainkat is védjük jelszóval. Itt ugyan a Google Meet előnyeit emeli ki a szerző, de ez nyilván finom odakönyöklés a nem épp a biztonsági megoldásairól híres Zoomnak.
  • Mindig telepítsük fel a biztonsági frissítéseket.
  • És használjunk jelszókezelő szoftvert ahelyett, hogy mindenhol hasonló jelszavakat választanánk. Arról, hogy mennyire tragikusan tudunk jelszavakat választani, mi is írtunk korábban.

Ha a fentieket betartjuk, és egy gyanús linkre való kattintás előtt mindig veszünk két mély levegőt, akkor egy idő után talán nem küldenek majd ki napi 18 millió koronavírusos adathalász levet. Mert az ilyen csalások is csak addig tartanak, amíg van, aki bedől azoknak.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.