A Google útvonaltervezője környezetbaráttá válik

2021 / 04 / 02 / Justin Viktor
A Google útvonaltervezője környezetbaráttá válik
A Google Maps alkalmazás hamarosan megkezdi a járművezetők oly módon történő intelligens forgalomirányítását, melyeken a gépjárműforgalom, a dugók, az utak lejtése és más tényezők alapján a legkisebb szén-dioxid-kibocsátást eredményezi - jelentette be a társaság kedden.

Zöldülő térkép

A funkció ez év végén indulhat el az Egyesült Államokban, majd másik országokban is bevezetik azon elkötelezettség részeként, hogy a vállalat szolgáltatásaival elősegíti a klímaváltozás elleni küzdelmet.

“Hacsak a felhasználók nem kapcsolják ki a lehetőséget, az alapértelmezett útvonal a környezetbarátabb lesz, ha a vele összehasonlítható lehetőségek nagyjából ugyanannyi időt vesznek igénybe” - nyilakozta a Google. Ha az alternatívák lényegesen gyorsabbak, a Google választási lehetőségeket kínál, és lehetővé teszi a felhasználók számára a becsült károsanyag kibocsátások összehasonlítását.

"Amit az útvonalak mintegy felénél látunk az az, hogy képesek vagyunk környezetbarátabb lehetőséget találni, minimális időráfordítás-többlettel vagy anélkül" - mondta hétfőn újságíróknak Russell Dicker, a Google termékigazgatója.

A Google közölte, hogy az emisszió relatív becsléseit különböző járműtípusok és úttípusok tesztelésével állapítja meg, az amerikai kormány Nemzeti Megújulóenergia-laborjának (NREL) útmutatásai és adatai alapján. Az útminőségi adatok a Google Utcakép autóitól, valamint légi és műholdas felvételekből származnak.

Kísérleti jelleg és egyéb új extrák

A bevezetendő szolgáltatás hatása a károsanyag kibocsátásra nem egyértelmű. A Long Beach-i Kaliforniai Állami Egyetemen 20 emberrel végzett tanulmányban a kutatók ugyanakkor tavaly megállapították, hogy a résztvevők hajlamosabbak voltak figyelembe venni a szén-dioxid-kibocsátást az útvonal kiválasztásakor, miután egy olyan alkalmazást használhattak, ami megmutatta nekik a becsléseket.

A Google bejelentése további klíma-orientált változásokat is tartalmazott. Júniustól Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban arra is figyelmeztetik a járművezetőket, hogy alacsony kibocsátású zónákon keresztül utazzanak, ahol egyes járműtípusok áthaladása tiltott vagy korlátozott.

Az elkövetkező hónapokban a Maps alkalmazás felhasználói arra is lehetőséget kapnak, hogy egy helyen hasonlíthassák össze az autó-, kerékpár-, tömegközlekedési és egyéb utazási lehetőségeket, ahelyett, hogy a különböző felületek között váltogatni kellene.

(Forrás: BBC Kép: Google)

Ez is érdekelhet:

Két magyar város is bejutott tavaly az EU "100 intelligens város kihívás" nevű programjába Végre egy igazi okosváros program, ami az öreg kontinensen támogatja a jövő technológiájának bevezetését, ráadásul átfogóan, nyitottan, úgy, hogy bármelyik város csatlakozhat hozzá. Amelyik szeretne.

A Google új eszközt ad a városok kezébe a túlmelegedés ellen A Google olyan új eszközt mutatott be, ami segíthet a városoknak lehűteni a városi hőhullámok kínozta közösségi tereiket. Az eszközzel fel lehet térképezni, hogy hol lenne a legnagyobb szükség ezekre a fákra.

Részletesebbé, színesebbé válik a Google Térkép, új városképek is jönnek 15 évvel ezelőtti indulása óta a Google Maps többször is újradefiniálta, hogy mit értünk ma a térkép szó alatt, miközben erőteljes navigációs eszközből robusztus menedzsment eszközzé vált. Most hatalmas frissítés érkezik, mely után többek között az akadálymentesség is kereshető paraméterré válik. Igaz, a Rakétán már bemutattunk erre egy nagyszerű magyar fejlesztést is.


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.