A Google új eszközt ad a városok kezébe a túlmelegedés ellen

2020 / 11 / 25 / Justin Viktor
A Google új eszközt ad a városok kezébe a túlmelegedés ellen
A Google olyan új eszközt mutatott be, ami segíthet a városoknak lehűteni a városi hőhullámok kínozta közösségi tereiket. A városok általában melegebbek, mint a környező területek, mert az épületek és az aszfalt megtartja a beérkező hőt. A nagyvárosi területek hűtésének legegyszerűbb módja az, ha több fát ültetünk olyan területekre, ahol ritkák. Az eszközzel fel lehet térképezni, hogy hol lenne a legnagyobb szükség ezekre a fákra.

Labs+MI=fatérkép

A Tree Canopy Lab a Google Labs része, és légifelvételeket kombinál a Google AI szoftverével megállapítva, hogy hol találhatóak a fák egy adott városban. A Tree Canopy Lab interaktív térképen jeleníti meg az információt, kiegészítve azzal, hogy mely városrészek a sűrűbben lakottak és hol vannak jobban kitéve a lakosok a magas hőmérsékletnek. Ezeken a területeken az új fák telepítése elősegítheti a városok alkalmazkodását felmelegedő világunkhoz és sok életet megmenthet a hőhullámok idején. 

A Google jelenleg csak Los Angelesben teszteli a Tree Canopy Lab szolgáltatást, de már újabb száz város adatai is úton vannak, állítja a cég.

Az eszköz jövőbeni használatában érdekelt várostervezők a november 18-i bejelentéssel együtt közzétett űrlapon keresztül ráadásul be is jelentkezhetnek a Google programjába.

"Most aztán igazán megcélozhatjuk azokat a területeket, ahol a leghatásosabb stratégiai beruházás a faültetés a városi hőhullámok kezelésének szempontjából" - mondta el Rachel Malarich, Los Angeles városának városi-erdészeti hivatalvezetője.

Megtakarítás

A Google szerint az új eszköz időt és pénzt takaríthat meg a Los Angeleshez hasonló nagyvárosoknak, a fák osztályozásával. Ez részben úgy történik, hogy a vállalat alkalmazottai felmérik az egyes lakókörzeteket, részben pedig a város által a múltban elvégzett LIDAR technológiát alkalmazó felmérés adatait használják fel, melynek során lézeres szenzorral térképezték fel a fákat.

Malarich szerint ez a folyamat drága és lassú volt. A Google új szolgáltatása viszont ingyenesen igénybe vehető, és rendszeresen frissül is a vállalat által a Google Maps számára repülővel készített képek felhasználásával.

A pilot projekt során a Tree Canopy Lab megállapította, hogy a Los Angeles-i lakosok több mint fele olyan helyeken él, ahol a fák a környezetük kevesebb mint 10 százalékának nyújtanak árnyékot. (Malarich szerint a város átlaga meghaladja a 20 százalékot).

Hosszabb, gyakoribb hőhullámok

Azt is megállapították, hogy a város lakóinak 44 százaléka rendkívül hőveszélyes helyeken él. A Los Angeles megyében rögzített hőhullámok ráadásul az elmúlt 50 évben hosszabbak, gyakoribbak és intenzívebbek lettek, erről még egy tanulmányt is készített idén a NASA Jet Propulsion Laboratory.

A rendkívüli hőség a klímaváltozás egyik legalaposabban dokumentált csapása: több embert öl meg az USA-ban évente, mint bármely más időjárással kapcsolatos katasztrófa. A perzselő hőmérséklet még veszélyesebb a városokban a városi hősziget hatásának köszönhetően. A több hőcsapdázó felülettel és kevesebb zöld növényzettel rendelkező városi területek átlagosan akár 14,5 Celsius fokkal is melegebbek lehetnek, mint a vidéki térségek. Éjjelente, a testünk regenerálódásának szempontjából elengedhetetlen időszakban, a hőmérséklet-különbség akár 22 Celsius fokig emelkedhet.

A fák ugyanakkor számos módon képesek hűteni a környezetüket. Árnyékot nyújtanak az embereknek és az épületeket is megóvják a naptól. Az igazi nagy hőség során nedvességet szabadítanak fel, párologtatással, ez a folyamat hasonló ahhoz, ahogy a mi testünk izzadás során lehűl.

Az EPA szerint ez a két mechanizmus akár 13 Celsius fokkal is csökkentheti a nyári csúcshőmérsékletet.

Los Angeles városa azon dolgozik, hogy felkészítse a várost egy melegebb világra. 2028-ig a város 50 százalékkal meg akarja növelni a fák lombkoronáját az alacsony jövedelmű, erős hőhatással sújtott környékeken. Célul tűzték ki azt is, hogy 2021-ig 90 ezer fát telepítsenek városszerte. Ez további 61 millió négyzetméter árnyékot hoz majd a városnak.

(Forrás: Google Kép: Google, Unsplash)

Ez is Érdekelhet:

Fotelturista: Utazás Madeira ősi Fanal erdejébe, 500 éves fák közé

A világ legjobb ötletei #5 Közösségi gyümölcsfák Koppenhága utcáin

Fákat ültet az EasyJet, hogy ellensúlyozza CO2 kibocsátását


 


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.