A Greenpeace szerint sokkal szennyezettebb Budapest levegője a hivatalos információknál

2019 / 11 / 13 / Felkai Ádám
Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsági ülésén ismertette a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace képviselője a saját méréseik eredményét – ezek szerint Budapest légszennyezettsége még a hivatalosan közölt adatoknál is rosszabb.

A különbség abból adódik, hogy a hivatalos mérőállomások számára a 20-40 nanométer közötti részecskék tömege elenyésző, még akkor is, ha ezek igen komoly mennyiségben vannak jelen. Ám éppen ezek a részecskék fordulnak elő a forgalmas utakon a legnagyobb mennyiségben. A Greenpeace-szel együttműködő Levegő Munkacsoport viszont most a méréshez egy olyan készüléket használt, amely nem köbmétert, hanem köbcentimétert vizsgál, és ezeknek a részecskéknek a számát valamint átlagos méretét is képes meghatározni.

Az eredmény aggasztó: Budapest forgalmasabb útjai környékén egy köbcentiméterben 30 ezer ilyen részecske észlelhető, de egyes helyeken ezek mennyisége eléri a 470 ezret is. (Egy tisztább levegőjű helyen ez a szám legfeljebb olyan 2000 környékére rúg.)

Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezettségi szakértője ismertette az adatokat, melyek a nitrogén-dioxid koncentrációját mutatják be iskolák, forgalmas buszmegállók és kórházak környékén. Ezek szerint a koncentráció magasabb a hivatalos méréseknél, és gyakran túllépte a hivatalosan megengedett határértéket is.

Milyen Budapesten a légszennyezettség a hivatalos adatok szerint?

Budapesten, a Széna téren elhelyezett állomás adatai szerint 2019. november 13-án a levegő minősége egész jó (fair), és az elmúlt 100 nap 18 százalékában volt ez rossz (poor), 48 százalékában pedig elfogadható (moderate).

Bécsben (Taborstraße) jelenleg a levegő minősége a Budapestihez hasonlóan jó (fair). Az elmúlt száz nap mindössze 8 százalékában nem volt érdemes levegőt venni az osztrák fővárosban, és olyan 20 napon át kiváló (good) volt náluk a levegő – ez a kategória Budapest esetében hiányzik.

Hogy ne csak a gazdag nyugatra figyeljünk, nézzünk szét a környéken! Krakkóban épp nem túl jó ötlet lélegezni (poor), és ez így volt az elmúlt száz nap negyedében, ami mellé társult 11 százaléknyi különösen rossz (very poor) nap is. Különösen jó levegőről (very good) hozzánk hasonlóan a krakkói polgárok sem álmodhattak az elmúlt száz napban.

Meglestem volna a román állomások eredményeit is, ám jelen pillanatban épp azok egyike sem szolgáltatott adatot.

Forrás: airindex

A nitrogén-dioxid több betegséggel is kapcsolatba hozható: rontja a tüdőfunkciót, károsítja a légzőszervet és akár szív- és érrendszeri elváltozásokkal is kapcsolatba hozható. Iskolák és kórházak környékén tehát különösen nem üdvös a jelenléte.

Egyébként a hivatalos adatok sem éppen ropogós és kristálytiszta fővárosi levegőt mutatnak, olyannyira nem, hogy az Európai Bíróságon éppen per folyik a magyar kormány ellen a folyamatos határérték feletti légszennyezettség miatt.

(Kép: Pixabay, forrás: qubit)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.