A hadtörténet leghírhedtebb mesterlövésze sosem használt távcsövet

2020 / 08 / 12 / Perei Dóra
A hadtörténet leghírhedtebb mesterlövésze sosem használt távcsövet
1939. novemberének utolsó napján járunk: mindössze két hónappal a második világháború kitörése után a Szovjetunió megtámadta Finnországot, miután azok elutasították Sztálin területi követeléseit (Finnország déli részéből szeretett volna 'lecsípni' egy jókora szeletet, hogy a határhoz közeli Leningrád védettebb legyen). A szovjetek természetesen sokszoros túlerőben voltak, nagyjából háromszor annyi katonával, harmincszor akkora légierővel és százszor több tankkal, mint a finnek, így érthető módon mindenki arra számított, hogy maximum két hét alatt megdöntik az ellenállást.

A dolgok azonban másként alakultak

A téli háború több mint három hónapig tartott, a Vörös Hadsereg hatalmas veszteségek árán (százhuszonötezer halott és kétszázezer sebesült katona, háromezer-ötszáz megsemmisült tank) volt csak képes térdre kényszeríteni a finneket. Ez főként annak volt köszönhető, hogy Sztálin nagy tisztogatása után a szovjet hadsereg nagyon kevés tapasztalt katonát tudott felmutatni, számukat ráadásul a finn mesterlövészek folyamatosan csökkentették.

Közülük is a leghírhedtebb Simo Häyhä, vagy ismertebb nevén a Fehér Halál volt.

Simo Häyhä egyszerű családból származott, gazdálkodásból és vadászatból élt, azonban miután húsz évesen belépett a hadseregbe, hamar fény derült különleges képességére, miszerint bitang jól céloz, és zsákszámra nyerte el a különféle sportlövő versenyek díjait. Így érthető módon a téli háború kitörésekor mesterlövészként rendelték ki a frontra. Häyhä fogta a hófehér álcaruháját, a Mosin–Nagant White Guard M/28 Pystykorva mesterlövészpuskát (ami egyébként orosz fejlesztés volt, pár apró, speciális módosítással), és vadászni indult a mínusz húsz és mínusz negyven fok közti finn télbe. Innentől kezdve pedig a szovjet katonák osztályrésze nem volt más, csak félelem és rettegés. Három hónap alatt ötszázöt (de egyes források szerint inkább hétszázöt) ellenséget kilőtt, ezzel napjainkig is ő a hadtörténelem legeredményesebb mesterlövésze. Az pedig finoma szólva ironikus, hogy a képzeletbeli toplistán mögötte csupa szovjet orvlövész sorakozik. A szovjetek rettegtek tőle, egy idő után speciális mesterlövészvadász kommandókat küldtek rá, tüzérségi csapásokkal szórták meg a feltételezett pozícióját, de hiába. A Fehér Halál úgy vitte sikerre küldetéseit, hogy még csak távcsövet sem használt. Ettől az egész még félelmetesebben hangzik.

De miért nem használt távcsövet?

Mindenekelőtt a távcsöves puskával való célzásnál a lövésznek magasabban kell tartania a fejét, mintha szabad szemmel célozna, így könnyebb észrevenni. Másodszor az extrém hidegben a távcső lencséje könnyen bepárásodik, vagy a lencsén megcsillanó fény felfedi az ellenségnek az orvlövész pozícióját. És harmadszor: szabad szemmel is tökéletesen célzott. Ami az álcáját illeti, fehér leple mellett rendszerint csak egy nagyobb hóbuckát használt, illetve ezen kívül volt még egy trükk a tarsolyában: havat vett a szájába célzás közben, hogy a lélegzetének felszálló páráját csökkentse, ami elárulta volna a helyzetét. Végül, amikor már hetek óta folyt ellene a hajtóvadászat, 1940. március hatodikán egy orosz katona kiszúrta, és fejbe lőtte. A társai ugyan megmentették, de a lövés szétroncsolta az állkapcsát, de nem halt meg, 'csak' egy hétig kómában volt. (Pont aznap ébredt fel, amikor a finn hadsereg letette a fegyvert, és aláírták a békeszerződést a szovjetekkel.) Häyhä a háború után visszatért a vadászathoz, illetve azon kívül kutyatenyésztéssel kereste kenyerét. 2002-ben, kilencvenhat éves korában halt meg.

Egy alkalommal, amikor valaki megkérdezte tőle titkát, ő csak ennyit felelt: gyakorlás.

(Fotó: Wikimedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Egy-egy új részecske detektálása nem könnyű feladat és nem mindig egyértelmű, mit is mutatnak az adatok, amelyek a részecskeütköztetőkben zajló kísérletek során születnek. Mit láttak a kutatók 2012-ben az ábrákon, ami meggyőzte őket arról, hogy a régóta keresett Higgs-bozont találták meg? A CERN fizikusa elmagyarázza.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.