A háromnapos munkahét bevezetését szorgalmazza egy cég a robotjával, ami a Tesla Optimusára hasonlít

2024 / 01 / 06 / Bobák Zsófia
A háromnapos munkahét bevezetését szorgalmazza egy cég a robotjával, ami a Tesla Optimusára hasonlít
A Kepler Forerunner humanoid nem titkoltan a Tesla Optimusához hasonlóan működik és amellett, hogy felszabadítja az embereket a mindennapos rutin alól, még távoli bolygók meghódítását is elősegíti a tervek szerint.

A kínai Kepler Exploration Robotics emberszerű robotja számára egészen speciális feladatot szánt a gyártó: a tervek szerint átvállalja majd a mindennapos munkák egy részét az emberektől, akiknek így több idejük marad magasabb rendű célok megvalósítására, többek között az űrprogramok kivitelezésére is, valamint a robot segítségével beköszönhet a háromnapos munkahét korszaka, de a humanoid akár más bolygók meghódításában is segítkezhet.

"Célunk a Kepler robottal, hogy úttörő szerepet játsszon a Kepler exobolygón való landolásban, kikövezve az utat az emberiség számára egy második otthon felé."

- írja a cég közleményében.

A robot működésében és külsejét tekintve is rendkívül hasonló a Tesla Optimus nevű humanoidjához, amelyet szintén általános felhasználású robotnak szánnak, ami főként logisztikai, rakodási, gyártási területeken nyújthat segítséget. A Kepler elmondása szerint a humanoidok integrálása a munkafolyamatokba felszabadíthatja a dolgozókat az egyszerűbb, repetitív feladatok elvégzése alól és ezzel akár a háromnapos munkahét korszakát is elhozhatják. Ez az elképzelés egybecseng sok más robotikai gyártó céljaival, akik az emberszerű gépek építésének elsődleges hasznát és értelmét az emberek pótlásában, a munkaerőhiány megoldásban látják, bár egyelőre a humanoidok az emberek dinamizmusát vagy problémamegoldó képességét nem tudják teljes mértékben utánozni és gyakran lassabbak is humán kollégáiknál.

A Kepler humanoid Forerunner verzióját teljes életnagyságban az idei CES-en fogják bemutatni, a tömeggyártást és az első robotok kiszállítását pedig 2024 végén tervezik beindítani. A humanoidok ára körülbelül tízmillió forint lesz, vagyis többe kerül majd, mint az előreláthatólag 20 000 dolláros (majdnem hétmillió forint) Optimus robotok.

(Fotó: Kepler)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.