A hatóságok és a Google sem fognak tudni beleolvasni a Gmailen írt levelekbe

2022 / 12 / 20 / Pőcze Balázs
A hatóságok és a Google sem fognak tudni beleolvasni a Gmailen írt levelekbe
Ha nem is látványos, de fontos bejelentést tett a Google: a vállalati felhasználók rövidesen bekapcsolhatják a teljes, végpontok közötti titkosítást a Gmailben.

A Gizmodón olvasható cikk szerint a fejlesztés ugyan még csak béta fázisban van, de a nagyvállalati Standard és Plus ügyfelek, illetve az oktatási Plus csomagban lévő szervezetek már jelentkezhetnek a tesztüzemre. A végpontok közötti, end-to-end titkosítás lényege, hogy az üzenetek tartalmát csak a feladó és a címzett láthatják, a titkosításhoz használt kulcsokhoz kizárólag ők férnek hozzá. Ez nem azt jelenti, hogy jelenleg ne lennének kódolva a gmailes leveleink, de a kulcsok most a Google-nél is megvannak, vagyis míg illetéktelenek nem férhetnek hozzá az üzenetekhez, a szervereket felügyelő mérnökök, akár technikai, akár törvényes okokból, igen.

"A kliens-oldali titkosítás különösen olyan szervezeteknek hasznos, amelyek érzékeny vagy törvény által szabályozott adatokkal, például szellemi termékekkel, egészségügyi vagy pénzügyi információkkal dolgoznak"

- nyilatkozta a Gizmodónak a Google szóvivője, Ross Richendrfer. A cikk emlékeztet rá, hogy ehhez hasonló módon titkosíthatóak már a táblázatok és a szöveges dokumentumok, illetve a Google Drive-ban tárolt fájlok is, sőt, rövidesen a naptárbejegyzésekkel is kiegészül majd a sor. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a levelek fejléce, vagyis a tárgya, címzettje és feladója nem lesznek kódolva.

Arról nem írnak a Google blogposztjában, hogy a magán felhasználóknak lehetővé fogják-e tenni a végpontok közötti titkosítást, de vannak olyan szolgáltatások, például a svájci Protonmail, amelyek kifejezetten ezzel hirdetik magukat. Igaz, az utóbbi vállalatot érte már kritika amiatt, hogy nem őrizte elég szigorúan a rá bízott titkokat. Az Apple egy hete döntött úgy, hogy az iPhone-ok biztonsági mentéseit hasonló technológiával teszi elérhetetlenné önmaga és a hatóságok számára, ami felháborította az FBI-t.

(Borítókép: Solen Feyissa/Unsplash)

Rövidesen nem lesz elég a jelszó a Gmail-belépéshez. Mondjuk, mik a teendők A Google mindenkinek bekapcsolja a kétlépcsős azonosítást.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
A Sports Illustrated dolgozói felháborodtak, a lap tulajdonosa hárít.
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.