Kiakadt az FBI, mert titkosítva lesznek az iPhone-ok biztonsági mentései

2022 / 12 / 11 / Pőcze Balázs
Kiakadt az FBI, mert titkosítva lesznek az iPhone-ok biztonsági mentései
Az Apple három új biztonsági megoldást jelentett be a héten: továbbfejlesztik iMessage nevű üzenetküldő rendszerüket, fizikai kulcsokkal is hitelesíthetjük az Apple ID belépési kísérleteinket, illetve mostantól a telefonok biztonsági mentéseit is titkosíthatjuk. Az utóbbi, régen halogatott döntéssel kapcsolatban azonnal jelezte a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), hogy nem örülnek a változásnak.

Hat éve hatalmas vitába keveredett az Apple és az FBI. Egy 2015 végi lövöldözés után, amelyben tizennégy ember vesztette életét, a nyomozók azt kérték a cégtől, hogy biztosítsanak hozzáférést az elkövetők telefonjához. A készüléket számkód védte; ha a szövetségiek tízszer rosszul tippelték volna meg azt, a telefon törölte volna a rajta lévő információkat. Így inkább azt követelték, hogy az Apple készítsen egy szoftverfrissítést, amelyet lefuttatva a telefonon megszűnik a számkódos védelem, és kiderülhet, hogy miről váltottak üzeneteket az elkövetők. A cég megmakacsolta magát, arra hivatkozva, hogy egy ilyen "hátsó bejárat" a tisztességes felhasználóik magánszféráját veszélyeztetné. Végül az FBI a tervezett bírósági meghallgatás előtt haladékot kért, majd néhány nappal később bejelentette, hogy külső segítséggel fel tudták törni a telefont - és, mint kiderült, nem találtak azon érdemleges információkat. Ez a történet jól mutatja, hogy mennyire komplex és nehezen feloldható ellentét feszül a két fél közt. A szakadék tovább mélyül most, hogy

az Apple már a biztonsági mentésekhez sem engedi hozzáférni a rendvédelmi szerveket.

A cég ugyanis a megfelelő bírósági dokumentumokért cserébe átadja a hatóságoknak az iPhone-ok biztonsági mentéseit, amelyekkel a nyomozók szabadon böngészhetik a készüléket, ha nem is a legfrissebb, de általában az egy-két nappal korábbi állapotában. Ez úgy lehetséges, hogy ezeket a mentéseket kódolva, de a munkatársaik által dekódolható módon tárolják az Apple-nél. Ezt korábban azzal indokolták, hogy sokan elfelejtik a telefonjuk jelkódját és az Apple ID jelszavukat, ám így, ha a felhasználók hitelt érdemlően azonosítják magukat, segíthetnek nekik a kollegáik.

Mostantól azonban ezeket a biztonsági mentéseket is elláthatjuk end-to-end, azaz két végpont közötti teljes titkosítással - számolt be a Gizmodo. Vagyis nem elég, hogy a telefonok aktuális tartalmához nem férnek hozzá a nyomozók, az Apple, vagy bárki más, de már a korábbi biztonsági mentésekhez sem. Aki bekapcsolja az új funkciót, és elfelejtené az Apple ID jelszavát, örökre le kell, hogy mondjon az adatairól.

Az FBI közleménye szerint ez árt annak, hogy megvédjék az amerikaiakat a kiberterrorizmus, a gyermekekkel szembeni erőszak vagy a kábítószer-kereskedelem veszélyeitől; szerintük a "biztonságra tervezés" mellett a "jogszerű hozzáférésre tervezés" is fontos lenne. A döntés szintén visszalépés a gyermekpornográfia elleni küzdelemben, legalábbis az ezzel foglalkozó legismertebb amerikai szervezet szerint, hiszen kivitelezhetetlenné tesz egy korábbi, sok vita után elhalasztott, majd most elvetett biztonsági megoldást.

A teljesen titkosított mentések mellett az iMessage fokozott biztonsági megoldásai. és az Apple ID-hez használható fizikai biztonsági kulcsok bevezetése 2023-ban várható.

(Borítókép: The Registi/Unsplash)

Az Apple-nek egyáltalán nincs ínyére, ahogyan az EU a nagy technológiai cégeket szabályozná Ezt Craig Federighi, a vállalat szoftverfejlesztésért felelős alelnöke tette nyilvánvalóvá egy a héten elhangzott beszédében.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.