A Hikikomori nem egy új anime, hanem a fogyasztói társadalom torzulásának tükre

2020 / 11 / 07 / Perei Dóra
A Hikikomori nem egy új anime, hanem a fogyasztói társadalom torzulásának tükre
Teljesen rendjén van, ha az ember időnként úgy érzi, jó volna  kicsit elrejtőzni a mindennapi stressz és nyomás elől. Valójában, egy rövid 'kiruccanás' a külvilágból még csökkentheti is a szorongást, és segíthet megbirkózni bizonyos betegségekkel, vagy akár a kimerültséggel. A megnyugvás és az elszigeteltség periódusai továbbá a fejlődés egyes fázisaiban is segítséget nyújthatnak - például serdülőkorban, az identitás felfedezésénél. Egyesek azonban nem térnek vissza az elszigeteltség természetes periódusaiból, ehelyett évtizedekig tartó visszahúzódásban maradnak, szorongást okozva ezzel önmaguknak és azoknak is, akik törődnek velük, támogatják őket. Japánban ez a viselkedésminta mostanra olyannyira elterjedt, hogy mindenki csak "hikikomori" néven ismeri.

A japán fiatalok rendkívüli társadalmi visszahúzódásával járó problémák először az 1990-es években kaptak figyelmet. Ez volt az az időszak, amikor Japán átélt egy gazdasági „jégkorszakot”, amely sokakat megakadályozott céljaik elérésében. Sokan elbújással reagáltak a jelenségre, hogy elrejtsék szégyenérzetüket, valaki pedig nem is hagyta el többé otthonát. A hikikomori kifejezést (a hiki „visszavonulni” és a komori „bent lenni” igéből származik) 1998-ban Tamaki Saito japán pszichiáter professzor alkotta. Saito így írta le azon fiatalokat, akiket látott, és akik

bár nem feleltek meg a mentális betegség diagnózisának felállításához szükséges összes kritériumainak, mégis szélsőséges, szorongó, visszahúzódó állapotában voltak.

A Hikikomorit jelenleg szociokulturális mentális egészségügyi jelenségnek tekintik, nem pedig különálló mentális betegségnek. Mivel a lakosság legalább 1,2 százaléka (körülbelül egymillió ember) érintett, a hikikomori jelentős társadalmi és egészségügyi probléma. A Hikikomorit ugyanakkor más országokban is egyre többeknél azonosítják, így a kifejezést ma már az egész világon használják mindazok leírására, aki megfelelnek a kritériumoknak. A hikikomorinak számos alapvető jellemzője van: az érintetek legalább hat hónapig fizikailag elszigetelődnek otthonukban, elszakadnak érdemi társadalmi kapcsolataiktól, jelentős szorongással és funkcionális károsodással küzdenek - például minden olyan feladatot elkerülnek, ahol esetleg valakivel interakcióba kell lépni, valamint képtelenek megfelelően ellátni saját magukat. A fizikai elszigeteltség mellett a hikikomorival küzdő személyek rendkívüli pszichológiai elszakadást mutatnak a társadalmi világtól. Mindazon helyeken történő megjelenés, ahol aktív társadalmi interakcióra kell számítaniuk - például iskolában vagy munkahelyen - lehetetlenné válik számukra. Szociálisan elszakadnak a körülöttük élőktől, függetlenül attól, hogy azok az érintettek házán kívül vannak-e vagy sem. Míg néhányan, akiket a tudomány szoto-komorinak hív, bizonyos tevékenységek miatt ugyan időnként kimozdulnak otthonról, de ritkán lépnek kapcsolatba emberekkel.

Egyesek az internetet használják ablakként a világra, de legtöbbször egyáltalán nem lépnek kapcsolatba másokkal.

Szégyenérzet és trauma

Kutatások azt mutatják, hogy a szégyen és a vereség traumatikus tapasztalatai általában kiváltó okokként jelennek meg az egyes kultúrákban - mint például a fontos vizsgák sikertelensége vagy a dédelgetett karriercélok elvesztése. Lehetséges, hogy Japán kulturális értékrendszere kiszolgáltatottabbá teheti lakosságát a kollektív egységességre való kényszer és a társadalmi megszégyenüléstől való félelem miatt. A hikikomori emberek önkéntes száműzetésükkel elkerülik az újbóli traumatizációt, és úgy döntenek, elhagyják a társadalom által kijelölt „normális” utat.

Érdekesség, hogy egy, a francia, illetve más országok hikikomori csoportjait vizsgáló tanulmány szerint bár az érintettek közül sokan szeretnék, ha a társadalom elfelejtené őket, ők maguk nem tudják - és nem is feledik - a maguk mögött hagyott világot. Ehelyett az online játékok és a közösségi média segítségével passzívan figyelik azt. Hogy mostanáig milyen keveset tudtunk meg a jelenségről, jól példázza, hogy a szakértők

még csak most kezdik feltárni a hikikomori lehetséges kapcsolatát az autizmussal, a depresszióval, a társadalmi szorongással és az agorafóbiával.

A hikikomori személyek amellett, hogy több évet elveszítenek életükből elszigeteltségük miatt, a jelenség családi életükre is kihat. Japánban jellemzően a szülők éveket szentelnek gyermekük alapvető életszükségleteinek kielégítésére. Ez azt jelenti, hogy ritkán vannak olyan természetes kiváltó okok, amelyek segítségkérésre késztetnék őket, hiszen a mentális egészség, valamint az oktatási és szociális szervezetek gyakran csak a drámaibb vagy láthatóbb problémák esetén tudnak segíteni. Ez pedig a családok elakadásával, elszigetelődésével jár. A hikikomori globális felismerésének növekedésével valószínűleg annak előfordulása is növekszik, ám egyúttal rávilágít a jobb kezelési lehetőségek szükségességére. Jelenleg a kezelések a fizikai aktivitásra összpontosítanak, a társas interakció képességének újjáépítésére, valamint a munkával vagy a tanulással való újracsatlakozás fokozatos megközelítésére. Emellett tesztelik az egész családot érintő terápiákat is. A gyógyulás magában foglalhatja a hikikomoriak segítését abban is, hogy társadalmilag elfogadható módon kifejezzék képességeiket és tehetségüket. Például Atsushi Watanabe japán művész a művészet és a társadalmi aktivizmus segítségével támogatta saját felépülését.

A hikikomori természetéből adódóan jelenleg ugyanakkor nagyon valószínűtlen az egyéni segítségkérés.

És talán ezt az életmódválasztást elfogadhatónak tekinthetnénk a COVID-19 miatt - különösen mivel jelenleg sokan otthon dolgoznak, és interneten keresztül beszélgetnek. A fertőzésektől, az állásvesztéstől és a lezárási szabályok miatti társadalmi zavargásoktól való félelem azonban sokak számára növelheti a tartós  elzárkózás és elszakadás kockázatát is. Az általunk megkérdezett pszichológus szerint tisztában kell lennünk a szélsőséges és tartós társadalmi visszahúzódás potenciális növekedésével a járvány során. Sok fiatal most valószínűleg reményvesztettnek érzi magát, és nem látják az új kezdet kilátásait, vagy úgy érzik, képtelenek elérni céljaikat. Akik esetleg elvesztették munkájukat a járvány miatt, szintén leválhatnak, hogy elkerüljék a további szégyent és szenvedést. Ha nem biztosítjuk a társadalmi kapcsolattartáshoz szükséges segítséget, azzal még tovább súlyosbítjuk a tartós szeparáció növekedését embertársaink körében.

(Fotó: ADV Films)

 


Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
Egész Európából gyűltek össze résztvevők, hogy változtassanak a női vezetői helyzeten
Egész Európából gyűltek össze résztvevők, hogy változtassanak a női vezetői helyzeten
Nincs elég női vezető - egy különleges akadémia változtathat a helyzeten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.