A hírhedt Clearview célja, hogy minden egyes embert be tudjon azonosítani az arcképe alapján

2022 / 02 / 18 / Pőcze Balázs
A hírhedt Clearview célja, hogy minden egyes embert be tudjon azonosítani az arcképe alapján
Az arcfelismeréssel foglalkozó cégek talán leghírhedtebbike, a Clearview azon dolgozik, hogy gyakorlatilag minden egyes embert be tudjon azonosítani az arca, később a járása, az ujjlenyomata alapján. Most pénzt gyűjtenek, hogy gyorsabban jussanak el a céljukig.

A Rakétán már többször írtunk a vállalkozásról, amely nyilvános képadatbázisokból, például a közösségi média platformokra feltöltött fotókból dolgozik, hogy azokat elemezve és adatbázisba rendezve segítse a hatóságok munkáját. Működésükkel kapcsolatban két aggály szokott felmerülni: hogy hogyan szerzik be a fotókat, illetve, hogy mennyire megbízható a technológia, amit kifejlesztettek.

Miután fény derült az adatgyűjtési módszereikre, a YouTube, a Twitter és a Facebook is arra utasította a Clearview-t, hogy ne töltsön le képeket, videókat tőlük - emlékeztet az Ars Technica. Ausztráliában pedig egy hatóság kötelezte arra a céget, hogy törölje az összes, az ország állampolgárairól készült fotót. A Clearview az Egyesült Államokban azzal védekezik, hogy az alkotmány első kiegészítésében szereplő, a szólásszabadságot rögzítő alapelvek miatt jogszerű, amit csinálnak. Ezt az érvelést egy szövetségi bíró most elutasította, és nem állította le az Illinois államban ellenük indított pert. Ami a technológia megbízhatóságát illeti, korábban előfordult, hogy egy férfi tíz napot töltött börtönben a program tévedése miatt. Akkor egy rendőrfőnök úgy fogalmazott, hogy ha kizárólag a hasonló szoftverekre támaszkodnának, akkor "az esetek 96 százalékában" tévednének.

Ambiciózus tervek

Az Ars Technica most a The Washington Post birtokába jutott dokumentumok alapján azt írja, hogy mindez nem tántorítja el a céget attól, hogy forrásokat akarjon szerezni a növekedéshez. A prezentációk szerint ötvenmillió dollárt kér a Clearview ahhoz, hogy "százmilliárd fotót gyűjthessen be, új termékeket fejlesszen, bővítse a nemzetközi értékesítő csapatát és többet költhessen lobbizásra, hogy számukra kedvező törvények szülessenek". Ennek tükrében nem meglepő, hogy azt is fontolgatják, hogy a rendfenntartó szervek mellett vállalatok, például az Airbnb vagy az Uber is a megrendelőik legyenek a jövőben - bár ettől az érintett cégek nyilatkozataikban elzárkóznak.

A Clearview vezérigazgatója, Hoan Ton-That kiemelte, hogy "törvényes nyomozati munkához" nyújtanak segítséget az emberek "élete és testi épsége" védelmében. Ám hozzátette, "az elveink a technológia jelenlegi felhasználását tükrözik. Ha a felhasználási mód változik, az elveinket is frissítjük, ha szükséges".

Az EU-ban érvényes adatvédelmi szabályozás, vagyis a GDPR értelmében egyébként bárkinek lehetősége van rá, hogy megtudja, hogy szerepel-e a Clearview adatbáziásban, amit a [email protected] címen lehet kérvényezni. Amikor a Rakéta.hu munkatársa 2020-ban kíváncsiságból beadott egy ilyen kérvényt, még semmilyen információt nem tartottak róla nyilván, de mivel a cég folyamatosan fejleszti az adatbázisát, ez azóta nyilván változhatott. A GDPR arra is lehetőséget biztosít, hogy a felhasználók kérvényezzék az adataik eltávolítását, és bár a Clearview honlapja erre egyelőre csak a kaliforniai és illinois-i állampolgároknak nyújt egyszerű megoldást, az Európai Unió állampolgárai esetében is ugyanígy kötelességük eltávolítani a fotókat és egyéb adatokat, ha erre kérik őket.

(Borítókép: Dimitri Otis/Getty Images)

Nem csatlakozik rendőrségi nyilvántartáshoz, de így is számos kérdést vet fel a Siófokon kiépülő arcfelismerő kamerarendszer Lengyel Róbert, Siófok polgármestere június 9-én jelentette be, hogy a város egyik leglátogatottabb helyén, a közvetlenül a Balaton partján fekvő Petőfi sétányon hamarosan 39 mesterséges intelligenciával ellátott, arcfelismerésre is képes kamerát fognak telepíteni. Utána néztünk, hogy milyen jogi, technikai háttere van egy ilyen rendszer kiépítésének.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.