Tíz napot töltött börtönben, mire kiderült: tévedett az arcfelismerő szoftver

2020 / 12 / 30 / Pőcze Balázs
Tíz napot töltött börtönben, mire kiderült: tévedett az arcfelismerő szoftver
Két éve egy férfi egy New Jersey-i szállodában nassolnivalókat lopott az ajándékboltból. A hotel dolgozói kihívták a rendőröket, a férfi átadott nekik egy hamis jogosítványt, majd elmenekült, miközben kidöntött egy oszlopot és nekiment egy rendőrautónak. A rendőrség egy arcfelismerő szoftver segítségével elfogott és bebörtönzött egy gyanúsítottat - aki most pert indított ellenük téves letartóztatása miatt.

A Rakétán többször foglalkoztunk az arcfelismerő rendszerek ígéreteivel és veszélyeivel, most az Egyesült Államokban az utóbbira akadt példa New Jersey államban. A TechDirt és a The New York Times is beszámolt egy helyi lap értesüléséről, mely szerint a harminchárom éves Nijeer Parks egy 2019-es eset miatt pert indít a rendőrség, az ügyészség és az önkormányzat ellen.

A férfit tíz éve kétszer tartóztatták le és ítélték el kábítószer kereskedelem miatt, 2016-ban szabadult a börtönből. Az ott szerzett tapasztalatai miatt kis híján elfogadta a hatóságok vádalkuját és börtönbe vonult hat évre a szállodai lopás miatt, amit nem követett el, hogy elkerülje a harmadik bűncselekménye miatti súlyosbított büntetést. Parks végül meggondolta magát és akár a pert is vállalta volna, hiszen az alibijét egy helyi bank igazolta. Végül - bizonyítékok híján - ejtették az ügyét.

Nijeer Parks meggyanúsításához csak annyi kellett, hogy hasonlítson valakire.

A vád szerint a rendőrök fogták a valódi tolvajtól kapott hamis jogosítványon szereplő képet, és megfuttatták egy kormányzati adatbázisban. A számítógép adta válasz elég volt nekik ahhoz, hogy elfogják és tíz napra bebörtönözzék a férfit, mielőtt egy ügyvéd és ötezer dollár segítségével szabadlábra került. Az Egyesült Államokban korábban Detroitban is előfordult két hasonló eset, pedig ott a szoftver még figyelmeztette is a rendőröket, hogy nem biztos a találat, sőt, az is szerepelt a képernyőn, hogy a hasonlóság nem jelent jogalapot egy letartóztatáshoz.

Az arcfelismerés veszélyei: új arcot szerezni nehéz Egy jogvédő szervezet a kormányzati arcfelismerő rendszerek betiltásáért kampányol Amerikában. A technológiával kapcsolatos aggályaikról kérdeztük őket.

A Times 2020 elején hosszú cikkben foglalkozott egy titokzatos startuppal, a ClearView-val, melynek a neve azóta összeforrt a gyanús és vészjósló arcfelismerő technológiával. A cég hárommilliárd képet vadászott össze az internetről, hogy azok alapján segítsen beazonosítani embereket - és akkor azt állították, hogy hatszáz rendvédelmi szervvel már szerződésben is állnak. A szoftver körül akkora volt a felháborodás, hogy Vermont államban még perbe is fogták a ClearView-t. Eleinte úgy tűnt, hogy New Jersey-ben is ezt az eszközt használták, ám ezt az állítását Parks ügyvédje a Times szerint végül visszavonta. A TechDirt a cikkében arra emlékeztet, hogy a detroiti rendőrfőnök szerint

ha kizárólag a hasonló szoftverekre támaszkodnának, akkor az esetek 96 százalékában tévednének;

míg a Times-nak nyilatkozó jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy nem véletlen, hogy Parks és a két detroiti, tévesen letartóztatott férfi is fekete, mert ezek a technológiák általában rosszabbul teljesítenek nem fehér bőrűek beazonosításakor.

(Fotó: Chris Yang/Unsplash)

További cikkek a témában:

Jönnek az agressziót is felismerő térfigyelő kamerák A technológiát egy orosz cég fejlesztette és viszi piacra.

A Huawei is segített egy olyan technológia fejlesztésében, ami alkalmas a kínai ujgur kisebbség megfigyelésére A Washington Post az IPVM nevű biztonságtechnikai szervezet által átadott dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a Huawei segített egy olyan arcfelismerő technológia kifejlesztésében, ami automatikusan felismeri az ujgur kisebbség tagjait, és riasztást küld a hatóságoknak. A cég szerint a rendszert soha nem alkalmazták élesben.

Most már a tüntetők is bevetik az arcfelismerő szoftvereket a rendőrök beazonosítására Nem csak Amerikában, hanem a világon számtalan helyen fejlesztenek olyan barkácstechnológiát, amellyel a rendőrök is beazonosíthatóakká válnak. A belarusz tüntetést szétverő egyenruhásokat fedő maszk sem jelent akadályt ezen programok számára.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
A következő hírlevelet és kuponokat már egy mesterséges intelligenciától kapjuk?
A következő hírlevelet és kuponokat már egy mesterséges intelligenciától kapjuk?
Hogyan segít a mesterséges intelligencia a cégeknek az ügyfélszerzésben, de akár az ügyfélszolgálati kérdések megválaszolásában?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.