A Hold porából gyárthat oxigént egy cég az Európai Űrügynökségnek

2020 / 11 / 11 / Bobák Áron
A Hold porából gyárthat oxigént egy cég az Európai Űrügynökségnek
Az Európai Űrügynökség szerződést kötött a Metalysis nevű brit vállalattal egy olyan eszköz kifejlesztésére, ami képes a Holdon található kőzetekből kivonni az oxigént.

Ahogy a hírről beszámoló The Guardian írja, a kutatók a Holdról származó kőzetminták tanulmányozása során arra jutottak, hogy azokat 40-45%-ban oxigén alkotja, a maradékot pedig nagyrészt vas, alumínium és szilícium. A Metalysis technológiájával elvileg lehetővé válik, hogy a kőzetekből tiszta oxigént nyerjenek ki, ami nem csak az űrhajók és a leendő holdbázis oxigénellátása szempontjából lenne fontos, de akár üzemanyagot is készíthetnének belőle. Ennek elsősorban a távolabbi utazásoknál vehetnék hasznát, amire akár már a következő évtizedben sor kerülhet, hiszen a NASA nem titkolt célja, hogy a Hold (egész pontosan a Hold körül keringő űrállomás) útba ejtésével érjék el a Marsot. Ahogy Ian Mallor, a Metalysis vezérigazgatója frappánsan megfogalmazza, “ez alapvetően egy benzinkút a Holdon”.

"Minden, amit a Földről viszel a Holdra, egy plusz teher, amit nem akarsz szállítani. Tehát ha ezeket az alapanyagokat helyben is elő tudod állítani, az rengeteg időt, erőfeszítést és pénzt spórolsz meg" - sorolja a további előnyöket Ian Mallor, a Metalysis vezérigazgatója, aki szerint a kinyert fémeknek köszönhetően az asztronauták egy csomó mindent helyben, vagyis a Holdon állíthatnának elő, amivel rendkívül sokat spórolhatnának a rakományon.

A módszer a Metalysis által közzétett tanulmány szerint elektro-dezoxidációs eljáráson alapul, vagyis elektrokémiai reakcióval vonják ki az oxigént a fémoxidokból. A The Guardian szerint a technológiát a Földön már ma is használják ásványi anyagok bányászatánál, ám ebben az esetben az oxigén csak fölösleges melléktermékként jelentkezik. Jó esély van rá, hogy ugyanezt a Holdon is meg tudják csinálni, ugyanis a Metalysis és a Glasgow-i Egyetem által készített szimuláció azt mutatta, hogy az oxigén 96 százalékát képesek lennének kinyerni a hold talajából, azonban a Holdon nem lenne elég kinyerni az oxigént, hanem azt összes is kéne gyűjteni valahogy, majd eltárolni további felhasználásra.

Az űrügynökséggel kötött megállapodás értelmében az ESA kilenc hónapon keresztül fog támogatást nyújtani a sheffieldi vállalatnak, hogy tökéletesítsék a technológiát, ha pedig működőképesnek bizonyul, akkor élesben, vagyis a Holdon is kipróbálják.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.