A Huawei mérnökei készítettek egy önvezető biciklit

2021 / 06 / 15 / Bobák Áron
A Huawei mérnökei készítettek egy önvezető biciklit
Várható volt, hogy az önvezető autókhoz szükséges technológia idővel más területeken is megjelenik, ennek pedig ma már látható jelei is vannak. A tavalyi CES-en a Segway mutatott be egy rollert, ami képes önállóan odamenni a tulajdonosához, de a Huawei mérnökei ennél is merészebbet álmodtak: egy önvezető biciklit.

Cse-huj Csünnek, a kerékpár szellemi atyjának elmondása szerint egy komolyabb biciklis baleset adta az ötletet a robotbicikli megalkotásához, amely a rá szerelt kamerák, szenzorok és az ezeket az információkat feldolgozó központi vezérlőegység segítségével nem csak önálló közlekedésre képes, de egyensúlyozni is - írja a DesignBoom.

Utóbbi, vagyis a kerékpár egyensúlyának a megtartása okozta a legtöbb fejtörést a mérnököknek, akik a műholdaknál is bevett technológiával oldották meg a problémát: egy apró szenzor érzékeli, ha a kerékpár elkezd dőlni valamelyik irányba, és azonnal jelez a központi egységnek, ami korrigálja a dőlést. Ahogy a videón is látható, az eredmény annyira hatékony lett, hogy a bicikli egy helyben is teljesen stabilan áll, és még kisebb lökdösés hatására sem borul fel.

A bicikli egyelőre megjelenésre is eléggé prototípus benyomást kelt, ami nem is meglepő: ahhoz, hogy önállóan tudjon közlekedni és egyensúlyozni, a mérnökök mélységérzékelő kamerával, gyorsulásmérővel, giroszkóppal és lidarral szerelték fel a kerékpárt, amelyet egy modellrepülőből kioperált villanymotor hajt. A villanymotor közvetlenül a hátsó kereket hajtja, vagyis a biciklinek pedáloznia sem kell, és nagyjából két-három órás üzemidőt biztosít.

Az önvezető kerékpár "agya" egy Huawei Ascend 310 mesterséges intelligencia processzor, amit a gyártó kifejezetten a gépi képelemzéshez, tárgyfelismeréshez, és egyéb, az önvezető technológiáknál is igencsak fontos számítási feladatokhoz fejlesztett ki. A processzor segítségével és a szenzoroktól érkező információk alapján a készítői szerint a kerékpár képes érzékelni a körülötte lévő dolgokat, és önálló döntéseket hozni. Többek között felismeri a közlekedési lámpákat, az útjelzéseket és sávokat, az előtte levő objektumokat és egészen szűk helyen, akár beltéren is tökéletesen navigál. Az Extremely Unnatural Auto-Navigation (XUAN), vagyis "rendkívül természetellenes automatikus navigáció" névre keresztelt önvezető rendszer forráskódját a készítője a GitHubon tette nyilvánossá, így megfelelő műszaki ismeretekkel bárki megépítheti magának.

Bár az önvezető kerékpár inkább csak egy mókás side projektnek tűnik, tény, hogy a mobilpiacon az amerikai kereskedelmi embargó miatt egyre hátrébb szoruló Huawei az utóbbi időben aktívan keresi azokat a területeket, ahol tovább tudnának terjeszkedni: a kínai gyártó a következő években jóval nagyobb hangsúlyt fog fektetni az intelligens autózással kapcsolatos technológiák fejlesztésére, mesterséges intelligenciával segítik a sertéstenyésztők és a bányavállalatok munkáját, 640 MW teljesítményű napelem-farmot építettek ki a kínai Ninghszia-tartomány sivatagos részén, emellett nemrég bemutattak egy saját operációs rendszert is, amiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Fotó: Cse-huj Csün)

További cikkek a témában:

Sanghajban megjelent az első önjáró KFC-étterem Néhány éve még teljes sci-finek tűnt, hogy egyszer majd a mobilunkról megrendelt önvezető éttermekből vagy vegyesboltokból vehetünk élelmiszereket, Kínában viszont ez az utópia már megvalósulni látszik.

A dörzshajtással működő e-motor bármilyen biciklit elektromossá alakít A felcsatolható elektromos motor előnye, hogy nem terheli meg a kerékpárt túlzott többletsúllyal és csak akkor kell feltenni, ha már tényleg fáradunk.

A marsjárókhoz fejlesztett technológia forradalmasíthatja a biciklik kerekét Ismét egy találmány, amit a NASA-nak köszönhetünk: a titánötvözetből készült, defektmentes kerék.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A Harci Vakond nevű szerkezetet a szovjetek azért fejlesztették, hogy a föld alól támadják vele az USA katonai létesítményeit, akár rakétasilóit is. Miért nem lett semmi a dologból? Állítólag egy “kis üzemi baleset” miatt, ami alatt egy nukleáris robbanást kell érteni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.