A Huawei mérnökei készítettek egy önvezető biciklit

2021 / 06 / 15 / Bobák Áron
A Huawei mérnökei készítettek egy önvezető biciklit
Várható volt, hogy az önvezető autókhoz szükséges technológia idővel más területeken is megjelenik, ennek pedig ma már látható jelei is vannak. A tavalyi CES-en a Segway mutatott be egy rollert, ami képes önállóan odamenni a tulajdonosához, de a Huawei mérnökei ennél is merészebbet álmodtak: egy önvezető biciklit.

Cse-huj Csünnek, a kerékpár szellemi atyjának elmondása szerint egy komolyabb biciklis baleset adta az ötletet a robotbicikli megalkotásához, amely a rá szerelt kamerák, szenzorok és az ezeket az információkat feldolgozó központi vezérlőegység segítségével nem csak önálló közlekedésre képes, de egyensúlyozni is - írja a DesignBoom.

Utóbbi, vagyis a kerékpár egyensúlyának a megtartása okozta a legtöbb fejtörést a mérnököknek, akik a műholdaknál is bevett technológiával oldották meg a problémát: egy apró szenzor érzékeli, ha a kerékpár elkezd dőlni valamelyik irányba, és azonnal jelez a központi egységnek, ami korrigálja a dőlést. Ahogy a videón is látható, az eredmény annyira hatékony lett, hogy a bicikli egy helyben is teljesen stabilan áll, és még kisebb lökdösés hatására sem borul fel.

A bicikli egyelőre megjelenésre is eléggé prototípus benyomást kelt, ami nem is meglepő: ahhoz, hogy önállóan tudjon közlekedni és egyensúlyozni, a mérnökök mélységérzékelő kamerával, gyorsulásmérővel, giroszkóppal és lidarral szerelték fel a kerékpárt, amelyet egy modellrepülőből kioperált villanymotor hajt. A villanymotor közvetlenül a hátsó kereket hajtja, vagyis a biciklinek pedáloznia sem kell, és nagyjából két-három órás üzemidőt biztosít.

Az önvezető kerékpár "agya" egy Huawei Ascend 310 mesterséges intelligencia processzor, amit a gyártó kifejezetten a gépi képelemzéshez, tárgyfelismeréshez, és egyéb, az önvezető technológiáknál is igencsak fontos számítási feladatokhoz fejlesztett ki. A processzor segítségével és a szenzoroktól érkező információk alapján a készítői szerint a kerékpár képes érzékelni a körülötte lévő dolgokat, és önálló döntéseket hozni. Többek között felismeri a közlekedési lámpákat, az útjelzéseket és sávokat, az előtte levő objektumokat és egészen szűk helyen, akár beltéren is tökéletesen navigál. Az Extremely Unnatural Auto-Navigation (XUAN), vagyis "rendkívül természetellenes automatikus navigáció" névre keresztelt önvezető rendszer forráskódját a készítője a GitHubon tette nyilvánossá, így megfelelő műszaki ismeretekkel bárki megépítheti magának.

Bár az önvezető kerékpár inkább csak egy mókás side projektnek tűnik, tény, hogy a mobilpiacon az amerikai kereskedelmi embargó miatt egyre hátrébb szoruló Huawei az utóbbi időben aktívan keresi azokat a területeket, ahol tovább tudnának terjeszkedni: a kínai gyártó a következő években jóval nagyobb hangsúlyt fog fektetni az intelligens autózással kapcsolatos technológiák fejlesztésére, mesterséges intelligenciával segítik a sertéstenyésztők és a bányavállalatok munkáját, 640 MW teljesítményű napelem-farmot építettek ki a kínai Ninghszia-tartomány sivatagos részén, emellett nemrég bemutattak egy saját operációs rendszert is, amiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Fotó: Cse-huj Csün)

További cikkek a témában:

Sanghajban megjelent az első önjáró KFC-étterem Néhány éve még teljes sci-finek tűnt, hogy egyszer majd a mobilunkról megrendelt önvezető éttermekből vagy vegyesboltokból vehetünk élelmiszereket, Kínában viszont ez az utópia már megvalósulni látszik.

A dörzshajtással működő e-motor bármilyen biciklit elektromossá alakít A felcsatolható elektromos motor előnye, hogy nem terheli meg a kerékpárt túlzott többletsúllyal és csak akkor kell feltenni, ha már tényleg fáradunk.

A marsjárókhoz fejlesztett technológia forradalmasíthatja a biciklik kerekét Ismét egy találmány, amit a NASA-nak köszönhetünk: a titánötvözetből készült, defektmentes kerék.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.