2020, az őrült technológiák éve

2020 / 01 / 10 / Bobák Áron
2020, az őrült technológiák éve
A Las Vegas-i CES nagy. Tényleg nagy. El se hinnéd, milyen hatalmasan, terjedelmesen, észbontóan nagy. Ezen az észbontóan nagy helyen pedig rengeteg olyan cucc fér el, ami a következő években alapjaiban forgathatja fel az életünket. Vagy csak egyszerűen érdekes, vicces, esetleg mindkettő.

Hogy a világ legnagyobb elektronikai kiállítása mennyire tömény élmény, arról talán csak annyit, hogy az alábbi 27 eszközbe mindössze az első másfél nap leforgása alatt futottunk bele, és így is erősen kellett szűrnünk. A cikkből kihagytuk azokat a cuccokat is, amikről korábban már írtunk vagy a jövőben írni fogunk, mint mondjuk a Hyundai légitaxija, a Samsung szoba méretű tévéje vagy a Sony elektromos autója.

Többségében amúgy sem a nagy cégek eszközeiből válogattunk - azokról úgyis hallunk eleget -, a fókusz ehelyett az Eureka Park startupjain volt, akik jobbára a teljes ismeretlenségből érkeznek a CES-re.

GoBe 2 kalóriaszámláló

A világ első - és egyelőre egyetlen - karkötője, ami képes automatikusan számlálni az elfogyasztott kalóriákat. Hogy működik? Evés után a szervezetünkben megemelkedik a glükóz szintje, amit a sejtek elnyelnek, eközben pedig vizet bocsátanak ki. A fehérjéknek, a zsíroknak és a szénhidrátoknak más-más biológiai jellemzői vannak, ez alapján méri a GoBe 2, hogy mennyi kalóriát fogyasztottunk.

Ravv önjáró szekrény

Csak egy prototípus, amit a fejlesztők elmondása szerint kifejezetten a CES-re alkottak meg, de ha valakinek egy videóban kéne megmutatnunk, hogy mi az a 2020, akkor ez lenne az.

Skiin okosalsógatya

A 2020-as CES szinte összes hívószava megtalálható a Skiinben, ami egy olyan eszköz, ami felokosítja az alsógatyádat, aztán méri az aktivitásodat és a szívverésedet és mindezt szinkronizálja a telefonoddal. Tulajdonképpen egy fitneszkarkötő - az alsógatyádban.

PhoneSoap Med Pro telefontisztító

A telefonod tízszer koszosabb, mint egy vécédeszka. Ennek az állításnak a hitelessége persze nagyban függ attól, hogy miféle telefonról és miféle vécédeszkáról van szó, de az biztos, hogy a Med Prónak nagyjából mindenki hasznát venné, aki nem tisztaságmániás. A tisztítóládika teljes egészében gesztusirányítással (azaz integetéssel) működik, és UV-sugárzással mindössze harminc másodperc alatt megtisztítja a telefonodat a kórokozóktól.

Bosch 3D-s műszerfal

A Bosch háromdimenziós műszerfaláról már írtunk a Playeren, idő közben viszont volt lehetőségünk kipróbálni, és csak megerősíteni tudjuk: ez bizony tényleg háromdimenziós. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy Nintendo 3DS-t, csak itt a Super Mario helyett a műszerfalon megszokott dolgokat láthatjuk térben.

Orcam MyEye 2.0 hangasszisztens

A MyEye 2.0 annyira fantasztikus eszköz, hogy külön cikket érdemelne, de elég röviden összefoglalható, hogy mit tud. A szemüveg szárára erősíthető kis eszköz a gépi látás segítségével képes felismerni a dolgokat, és elmondani, hogy mit lát, így tulajdonképpen egy digitális szemet ad a vakoknak és látássérülteknek. Az új verzió pedig arra is képes, hogy kulcsszavak alapján egy szövegnek csak a releváns részét olvassa fel, vagy hogy navigálja a használóját.

PhoneBook laptop

Minek külön laptopot venni, ha a telefonodban ott van az összes számítási kapacitás? A PhoneBookkal nem is lesz rá szükséged, hiszen a telefonodat rákötve máris van egy 15,6 colos, teljes méretű billentyűzettel és számos csatlakozóval ellátott laptopod.

Sharp átlátszó tévé

A Sharp helyesen ismerte fel, hogy az idei CES-en 8K-s tévékkel már nehéz lesz villantani, így hát a kiállításra hoztak egy teljesen átlátszó kijelzőt is, ami a kiterjesztett valóságot hozhatja el a tévéinkbe.

Lumi okospelenka

A Pampers által fejlesztett okospelenka a benne található szenzorok segítségével a telefonunkon értesít minket a pelenka állapotáról (száraz, nedves, nagyon nedves), jelzi, hogy mikor evett és aludt utoljára a csöppség, emellett tartozik hozzá egy kamera is, amivel folyamatosan megfigyelés alatt tarthatjuk a szemünk fényét.

Golab vécépapírszállító-robot

Itt kezdődik a valódi zsenialitás.
A Pampershöz hasonlóan szintén a Procter & Gamble kötelékébe tartozó Golab odahozza a vécéhez a vécépapírt, ha kifogyott. Szerintük ez maga "a természet hívó szavára adott válasz", ami annyira költői gondolat, hogy nem is akarunk semmit hozzátenni.

Smellsense bűzérzékelő

És ez még semmi a Charmin másik fejlesztéséhez képest, akik egy olyan eszközt fejlesztettek ki, ami a… hát, a fingszag elemzésével megállapítja, hogy bemehetünk-e már a vécébe valaki után, vagy jobban járunk, ha még várunk egy kicsit.

Moodbeam érzelmi karkötő

Érzelmi fitneszkarkötő. Ha rosszul érzed magad, a kék gombot nyomod, ha jól akkor a sárgát. A Moodbeam ez alapján egy alkalmazásban naplózza, hogy mikor hogy érezted magadat, a minták kirajzolódásával pedig érzelmileg sokkal tudatosabban alakíthatod az életedet.

Pibo robot

A Samsung C-Lab inkubátorában fejlesztett robot képes felismerni, hogy érezzük magunkat, és ha szomorúak vagyunk, megpróbál feldobni minket, például táncolással.

Smoothy chatalkalmazás

Szintén C-Lab fejlesztés a Smoothy, ami egy csoportos chatalkalmazás, szigorúan húsz év alattiaknak. Speciális képessége, hogy ahogy a kamera elé állsz, létrehoz rólad egy mangafigura-szerű avatárt, amit kedvedre változtathatsz is.

Sunnyside ablak

Maradva a Samsung-közeli fejlesztéseknél, a Sunnyside egy ablak, ami mesterséges napfényt biztosít, és bárhova felakaszthatod. A hozzá tartozó alkalmazással a napfény színhőmérséklete is állítható, és a fejlesztők szerint még a D-vitamin termelést is beindítja.

Vtouch mozgásérzékelő

A technológia fejlődésével egyre sürgetőbbé válik, hogy kitaláljuk, mi lesz az érintésérzékeny kijelzők és egyéb beviteli eszközök helyett. A Vtouch-csal pusztán a mozdulatainkkal irányíthatjuk a képernyőket, amit a CES-en egy üdítőautomatával demóztak, de a lakásunktól kezdve az autóig vagy akár a telefonokig nagyon sok helyen hasznát vehetjük majd egy ilyen technológiának.

Electric Mirror okostükör

Néhány éve még komplett scifinek tűnt, ma viszont már a lehető legtermészetesebb (legalábbis a CES-en) az okostükör, amit nagyjából úgy lehetne összefoglalni, hogy egy androidos okostelefon, egy tükörbe ágyazva. Az Electric Mirror kapásból öt, különböző funkciójú tükröt hozott a kiállításra. Itt a fitnesztükrük látható, amin egymás mellett két alkalmazást is megnyithatunk, így azt is megtehetjük, hogy az egyikben futtatjuk a Norbi-videót, a másikban pedig a fitneszalkalmazást.

Reachy robot

Reachy - ahogy a neve is mutatja - egy olyan robot, ami nyúl, vagyis a két karjával és a gépi intelligenciával összetett feladatokat is képes megoldani. Ezt a fejlesztő Pollen Robotics a CES-en azzal demonstrálta, hogy a robotot lerakták egy amőba elé, és lehetett vele játszani. Bár ottjártunkkor éppen felborította az egyik bábut, de biztosak vagyunk benne, hogy ennek ellenére is megéri a 9000 dolláros (vagyis kábé 2,7 millió forintos árát).

Cleer Mirage személyi asszisztens

A Royole-lal közösen fejlesztett eszköz egy személyi asszisztens, ami Amazon Alexával működik. Gyakorlatilag egy Amazon Echo, amin van egy szép nagy hajlított kijelző is.

Gatebox AI személyi asszisztens

Ám ez is semmi a japán Line személyi asszisztenséhez képest, akit Aizuma Hikarinak hívnak és ahogy látható, teljes egészében holografikus. A vizuális részt leszámítva amúgy úgy működik, mint egy hagyományos személyi asszisztens, és egyelőre csak Japánban kapható.

Pix hátizsák

A Pix hátizsák ledes hátlapján bármilyen képet megjeleníthetünk, sőt, akár amőbázhatunk is rajta.

Segway roller és fotel

A mikromobilitási bummot beindító cég a kínai Ninebottal közösen két érdekes eszközt is hozott a CES-re. Az egyik az S-Pod, ami gyakorlatilag egy guruló fotel, a másik pedig a T60 elektromos roller, ami önvezető funkciót is kapott, így képes odagurulni hozzád, ha a közelben van vagy feltölteni magát, ha lemerült.

Wonderpainter rajzprogram

Rajzolsz valamit, az eszköz pedig azonnal bedigitalizálja, és akár jatszhatsz is a saját karaktereddel. Nem az a fejlesztés, ami felforgatja a világot, de rendkívül szórakoztató.

DNANudge karkötő

Korábban már írtunk a karkötőről, ami a DNS-ed alapján segít a vásárlásban. Bár a CES-en nem volt lehetőségünk kipróbálni, de ha az őrület határát feszegető fejlesztésekről van szó, akkor mindenképpen itt a helye.

Nextmind agyi interfész

Kis túlzással egy gondolatolvasó sisakról van szó, ami az agyhullámaidat digitális jelekké fordítja le mesterséges intelligencia segítségével, és elvileg a VR és AR alkalmazások irányításában hozhat áttörést.

BrainUp gondolatérzékelő fejpánt

És ha már az agyhullámok szóba kerültek, végezetül említsük meg a BrainUp fejlesztését, ami az elalvásban segít, és azzal demózták, hogy olyan nyuszifüles sapkákat viseltek, amiknek a füleit a gondolataiddal mozgathatod. Ehhez annyit kell tenned, hogy a fülekre koncentrálsz.

Samsung vertikális tévé

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, majd Mohamed megy a hegyhez - gondolták a Samsungnál, és megalkották a Sero forgatható tévét, amin végre kényelmesen tudjuk nézni az egyre sokasodó vertikális videókat és fotókat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A mesterséges intelligencia által tervezett űrhajó egyelőre nem működőképes - de ezen lehet változtatni
A mesterséges intelligencia által tervezett űrhajó egyelőre nem működőképes - de ezen lehet változtatni
Egyedül nem megy: a mérnököknek és a mesterséges intelligenciának szüksége van egymás segítségére az olyan bonyolult munkák során, mint például egy űrhajó megépítése. A 'Tud-e az AI űrhajót tervezni' kérdésre Dr. Csilling Ákos, a magyarországi Bosch csoport tudományos munkatársa kereste és mutatta be a választ a Simonyi Konferencián tartott előadásában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.