Telefonokra is megérkezett a Huawei saját operációs rendszere, a HarmonyOS

2021 / 06 / 03 / Bobák Áron
Telefonokra is megérkezett a Huawei saját operációs rendszere, a HarmonyOS
Microsoft, Blackberry, Samsung, Amazon - ezek csak a legnagyobb nevek azok közül, akik az elmúlt években megpróbáltak szembemenni a Google egyeduralkodó mobilos operációs rendszerével, az Androiddal, és rendre elbuktak. A Huawei tehát nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntöttek, hogy a HarmonyOS-t telefonokra is elérhetővé teszik, de hogy mekkora szeletet hasíthatnak ki a Google tortájából, az nem csak rajtuk múlik.

Az Android teljhatalma már a számokat nézve is ijesztőnek tűnik, hiszen az IDC adatai szerint a Google operációs rendszere a teljes mobilos piac 84%-át uralja, a maradék 16% pedig gyakorlatilag egy az egyben az Apple iOS-es készülékeit teszi ki. A nyílt forráskódú, bárki számára hozzáférhető és mára messze a legtöbb alkalmazást felvonultató Androidon eddig senkinek sem sikerült fogást találni, viszont a Huawei érezhetően más utat választott, mint az előtte próbálkozók. A szerdai bemutatón elég gyorsan világossá vált, hogy a kínai gyártó nem akarta újra feltalálni a mobilos operációs rendszert, a HarmonyOS 2.0-t első ránézésre nem lenne nehéz összekeverni az Androiddal. Ennek az egyik oka az lehet, hogy a Huawei az Androidon már jól megszokott EMUI felhasználói felületének formavilágát mentette át a HarmonyOS-re is, de például Ron Amadeo, az Ars Technica újságírója szerint - aki februárban próbálta ki az operációs rendszer fejlesztői verzióját - a Google operációs rendszerével való egyezések ennél sokkal mélyebben gyökereznek a Huawei rendszerében.

A szupereszköz

Ezeket a feltételezéseket erősíti, hogy a Huawei nem igazán fáradt azzal, hogy részletesen bemutassa az operációs rendszere működését - ahogy az egy vadi új operációs rendszernél elvárható lenne -, a HarmonyOS 2.0 bemutatója ehelyett sokkal inkább szólt azokról az egyedi megoldásokról, amik az androidos telefonokból hiányoznak. A HarmonyOS fejlesztésénél a legfontosabb szempont a különböző eszközök közötti minél egyszerűbb átjárhatóság volt, a Huawei elképzelései szerint a telefonoktól az autó infotainment rendszeréig, a számítógépektől az okosotthon-eszközökig, az okosóráktól a fülhallgatókig minden rendkívül egyszerűen kapcsolódik majd össze egymással, egy "szupereszközt" hozva létre.

Ez a gyakorlatban nagyjából annyit jelent, hogy a telefonunkat, táblagépünket vagy az okosóránkat egy mozdulattal össze tudjuk kapcsolni bármilyen közelben lévő, HarmonyOS-komaptibilis eszközzel, fájlokat, alkalmazásokat oszthatunk meg velük, vagy zenét, videókat továbbíthatunk rájuk. A szupereszköz rendszer nagy előnye, hogy a többkészülékes vezérlőpultnak köszönhetően az alkalmazásokat nem kell minden eszközre külön-külön telepítenünk, azok minden olyan eszközön elérhetők, amelyek a szupereszköz rendszer részét képezik. A HarmonyOS a különböző okosotthon eszközökkel is sokkal sokoldalúbb együttműködést ígér, a telefonunkat a sütőhöz, a hűtőszekrényhez vagy az italkészítő géphez csatlakoztatva a készülék állapotán kívül különböző hasznos funkciókat is kapunk: sütőnél megjelennek az interaktív receptek, amik valós időben vezetnek végig a főzés lépésein, az italkészítő automata pedig jelzi, hogy mit és mennyit kéne innunk. Az Atomic Services keretrendszeren alapuló megoldás nem csak az okosotthon-eszközöknél lesz hasznos, a segítségével az is lehetségessé válik, hogy ha a telefont hozzáérintjük a buszon egy intelligens leolvasóhoz, akkor a kijelzőnkön azonnal megjelennek az utazás részletei, és azt is beállíthatjuk, hogy a telefon jelezzen, amikor le kell szállnunk.

A HarmonyOS 2.0 másik fontos újdonsága a különböző service widgetek, amelyek az alkalmazások főoldali ikonjaiból hozhatók létre egy mozdulattal, és különböző hasznos információkat jelenítenek meg az egyes alkalmazásokkal kapcsolatban. Ez lehet egy levelezőalkalmazásnál az utolsó öt e-mail vagy egy jegyzetalkalmazásnál a jegyzetünk első néhány sora. Az alkalmazásokat itt is ugyanúgy mappába rendezhetjük, mint Androidon, ezzel kapcsolatos újítás, hogy a HarmonyOS automatikusan felismeri, ha egy alkalmazáskategóriából (pl. chatprogramok) több is található a telefonunkon, és ezeket egy érintésre közös mappába rendezi. A Huawei állítása szerint a HarmonyOS-t sikerült úgy optimalizálniuk, hogy a korábban megnyitott, háttérben futó alkalmazásokat ismét megnyitva mindig az az oldal jelenjen meg, ami eredetileg is meg volt nyitva, ennek hiánya valóban elég zavaró tulajdonsága az Androidnak.

Ami a HarmonyOS 2.0 bemutatójából szinte teljesen kimaradt, az az elérhető alkalmazások köre, így jelenleg semmit sem tudunk arról, hogy lesz-e rá Facebook, Instagram, fognak-e rajta futni a banki alkalmazások, jelszókezelők, chatprogramok és egyéb, Androidon már jól megszokott appok. Az biztos, hogy az új operációs rendszer nem oldja meg egy csapásra a Huawei eddigi problémáit, hiszen a Google szolgáltatásai, mint a Gmail, a Youtube, a Chrome vagy a Dokumentumok ugyanúgy nem lesznek rajta elérhetőek, mint ahogy az elmúlt évben megjelenő (még Androidot használó) telefonjaikon sem voltak. Ezek az amerikai kereskedelmi embargó miatt hiányoznak a Huawei telefonjairól, akik az elmúlt évben igyekeztek pótolni a hiányzó láncszemeket: a még Androidra fejlesztett Huawei Mobile Services (HMS) ökoszisztémára egy ideje már elérhető a Google alkalmazásaira meglehetősen hasonlító Huawei Docs szerkesztőprogram, a Petal Maps térkép, a Petal Search kereső, emellett van saját felhőszolgáltatásuk, videó- és zenestreaming alkalmazásuk, böngészőjük és személyi asszisztensük is, az AppGallery alkalmazásboltban pedig több mint egymillió különböző alkalmazás érhető el. Bár a bemutatón nem került szóba, de feltételezzük, hogy ezek a szolgáltatások a HarmonyOS-en is elérhetőek lesznek.

A Meizu már beállt a sorba

Hogy a HarmonyOS 2.0 mennyire lehet sikeres, az az operációs rendszer használhatóságán kívül nagyban múlik azon is, hogy a Huaweinek hány céget sikerül meggyőznie, hogy váltsanak át Androidról az ő operációs rendszerükre. Ezzel kapcsolatban éppen egy nappal a bemutató előtt, kedden derült ki az első konkrétum, ugyanis az egyik nagyobb kínai gyártó, a Meizu leleplezett néhány HarmonyOS-komaptibilis készüléket, igaz, nem telefonokat vagy tableteket, hanem okoslámpákat. A HarmonyOS-t jelenleg ugyan csak az okoseszközök egy szűkebb köre támogatja, de a bemutatón a Huawei jó néhány olyan céget bejelentett, akikkel már sikerült megállapodniuk. Az Európában nagyrészt ismeretlen, elsősorban ázsiai piacra termelő gyártók mellett egy ideje már lehet olyan pletykákat hallani, hogy a Vivo, az Oppo és a Xiaomi is hajlik arra, hogy átpártoljanak a HarmonyOS-re, ami nem kis fegyvertény lenne a Huaweinek, hiszen a három gyártó a Counterpoint Research friss statisztikái szerint a globális okostelefon-piac 34,4%-át uralja. Az azért elég valószínűtlennek tűnik, hogy például az éppen a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójává váló Xiaomi a globális piacra szánt készülékeiben lecserélné az Androidot, így az is elképzelhető, hogy a mobilpiac kettészakad az operációs rendszerek mentén, és kialakul egy kínai (vagy ázsiai) piac, amelyen a HarmonyOS-nek akár arra is van esélye, hogy megelőzze az Androidot, ezzel szemben pedig lesz egy nyugati piac, amelyen a Huawei operációs rendszere pont olyan periférikusnak fog számítani, mint mondjuk a MediaTek, ami bár összességében a világ legnagyobb processzorgyártója, a nyugati országok piacain a chipjeik csak elvétve találhatók meg egy-két telefonban.

Ami biztos, hogy a Huawei év végéig nagyjából 300 (más források szerint 400) millió HarmonyOS-t futtató eszközzel számol, amelyek között már ott lesznek a mostani bemutatón frissen leleplezett készülékeik is, mint a Huawei Watch 3 okosóra, a MatePad és MatePad Pro táblagépek, a MateView monitor és a Freebuds 4 vezeték nélküli fülhallgató. Az új operációs rendszert futtató eszközök nagy része viszont javarészt így is a korábban bemutatott készülékek közül kerül majd ki, amelyek folyamatosan kapják meg a HarmonyOS frissítést. Az operációs rendszer első körben a cég legújabb készülékeire, a Mate 40, a P40, a Mate 30 valamint a MatePad Pro szériákra és a Mate X2 hajlítható kijelzős telefonra lesz elérhető, ezeket követi az év harmadik negyedévében a Mate 20, a MatePad valamint a Nova 6, 7 és 8 sorozat. Az operációs rendszer később olyan készülékekre is elérhetővé válik, mint a P30, P20, P10, valamint Mate 9 és 10, ez a frissítés viszont csak az év végén és a következő év elején várható.

P50 - határozatlan ideig elnapolva

A Huawei majdnem mindenkit alaposan meglepett, hiszen a másfél órás bemutató végén egyszer csak elindult egy rövid videó a régóta várt új csúcsmobilról, a Huawei P50-ről, aminek a bemutatója eredetileg még márciusra volt kitűzve. Bár azt a képek alapján is meg lehetett állapítani, hogy az új telefon nem akármilyen kamerával van felszerelve, de ennél több nem is derült ki róla, Richard Yu, a cég fogyasztói üzletágának elnöke ugyanis csak annyit mondott, hogy "az ismert okok miatt" (ami minden bizonnyal az amerikai kereskedelmi embargó miatti processzorhiány) a telefon bemutatója csúszik.

További cikkek a témában:

Hamarosan kiderül, hogy mire megy ma egy okostelefon Android nélkül A ma bemutatott Huawei Mate 40 lehet az első olyan készülék, amire telepíthető lesz a Harmony OS, ami hosszú évek óta az első olyan operációs rendszer lesz, ami szembemegy az Android egyeduralmával.

Átveheti a Xiaomi a Huawei helyét a mobilpiacon? A kiváló ár-érték arányú készülékeiről ismert Xiaomi a tavalyi évhez hasonlóan idén is egy olyan telefont mutatott be az év elején, aminek az ára alig marad el a nagy gyártók csúcskészülékeitől, azonban az Mi 11 esetében ennek már sokkal több értelme van.

Az ősz mobilos trendje: a megfizethető csúcskategóriás telefonok Idén ősszel a Samsung, az Apple és a Huawei is bemutatott olyan csúcskategóriás telefont, ami a megszokottnál kevésbé fogja megterhelni a pénztárcánkat. A három gyártó három teljesen különböző megközelítéssel futott neki a feladatnak, így érdemesnek láttuk végigvenni, hogy kitől mit kapunk a pénzünkért.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.