A Jadelabo 3D nyomtató nagyon jól néz ki, de akadnak vele problémák

2021 / 06 / 03 / Felkai Ádám
A Jadelabo 3D nyomtató nagyon jól néz ki, de akadnak vele problémák
A Jadelabo J1 3D nyomtató nem csak egy eszköz, hanem jól fest bármely otthonban: igen pofás, légies – akár dísztárgynak is elmegy.

A legnagyobb gond vele azonban egyszerűen az, hogy jelenleg nem igazán érhető el – a Kickstarter kampány szerencsésen kifutott, azon a csatornán már nem fogjuk beszerezni ezt a gépet, jelenleg csak a honlapon iratkozhatunk fel a hírlevélre, hogy értesüljünk majd az előrendelési lehetőségekről. Kérdés tehát, hogy megéri-e várni rá. A Jadelabo J1 dual extruder technológiával felszerelt, zárt építőteres nyomtató, és három előnyét hangsúlyozzák ki. Az egyik a dual extruderrel – tehát a két nyomtatófejjel kapcsolatos módok, melyeknek segítségségével vagy egyszerre nyomtathatunk több dolgot, vagy egy, de komplexebb tárgyat hozhatunk létre. Azt írják, hogy ezzel lényegében két nyomtatót kapunk egy áráért, ami állítás nem csak jól hangzik, hanem kivételesen még nagyjából igaz is.

A két extruder egymástól független működik, így például a Duplicate Mode segítségével egyszerre nyomtathatunk két egyforma tárgyat, magyarán felgyorsíthatjuk a gyártási folyamatot pontosan úgy, mintha egy extra nyomtatót állítanánk szolgálatba. A Mirror Mode segítségével pedig két olyan tárgyat nyomtathatunk ki, melyek egymás tükörképei. A másik két, mindkét extrudert hasznosító opció a Support Mode és a Multi-Material Mode – az előbbivel különböző megerősítő megoldásokkal láthatjuk el a dizájnunkat, a másik pedig arra jó, ha többféle anyagból szeretnénk felépíteni egy tárgyat.

Amit még kiemelnek az eszköz esetén, az a könnyed használhatósága, valamint az ára, amely 1000 dollár alatt mozog, egész pontosan 849 dollár, ami jelenleg kb. 240 000 forint. Más kérdés, hogy ebben nincs benne az esetleges szállítási költség, illetve az extra terhek, melyek akkor derülnek ki, ha élesedik az előrendelés. Érdekes módon azonban a legkevésbé a Jadelabo J1 külcsíne szokott szóba kerülni, holott pontosan ez a légies megjelenés teszi igazán egyedivé.

Természetesen érthető, hogy egy annyira erősen a gyakorlati használatra tervezett termék, mint a 3D nyomtató esetén a megjelenés sokadlagos szempont, de igazság szerint az ismert paraméterek alapján a Jadelabo nyomtatójának gyorsan elfogy minden versenyelőnye a kategória királyával, a FlashForge Creator Pro vagy annak újabb változatával Pro 2-vel szemben. Ez utóbbi ugyanis szintén dual extruder technológiával és zárt építőtérrel rendelkezik, és a fent említett módokat ez a gép is tudja. Ráadásul erre még csak várni sem kell, mivel megrendelhető akár az Amazonon keresztül, de akár hazai boltban is kapható.

Ami a mi, magyarországi szempontjaikat illeti: a FlashForge terméke tehát ugyanolyan technológiára alapszik, mint a Jadelabo J1, csak ezt akár Magyarországon is megvásárolhatjuk, és árban körülbelül megegyezik a két (illetve a Pro 2-vel együtt három) eszköz. A FlashForge eszközét a hazai felhasználók is dicsérik barátságos és könnyed használhatósága okán (a fentebb linkelt üzletházban), sőt visszatérő vendég a külföldi oldalak 2021-es toplistáin is: a PrintingAtoms oldalon például ezt az eszközt ajánlja a szerkesztőség a kifejezetten a 2021 dual extruderes nyomtatóit összegző listán. Vagyis a gép már bizonyított mind a nemzetközi, mind a hazai színtéren, ráadásul hozzáférhető is.

A FlashForge gépe ugyanakkor a megjelenését tekintve kétségtelenül ormótlanabb a Jadelabo nyomtatójánál, ami utóbbinak tehát a jelenlegi ismereteink szerint egyedüli versenyelőnye éppen ez: a külcsín. Ez alapján, hacsak valakinek ez utóbbi szempont valamiért nem elsődlegesen fontos, Magyarországon valószínűleg jobban járunk, ha nem várjuk meg, amíg a Jadelabo terméke előrendelhetővé válik, hanem ha beugró szintű, kezdőknek való két extruderes nyomtató a szívünk vágya, akkor lecsapunk egy FlashForge Creator Pro-ra.

További cikkek a témában:

Az USA-ban már lehet olyan házat venni, amit a helyszínen nyomtattak ki A három háló- és két fürdőszobával ellátott ház feleannyiba kerül, mint a hasonló, környékbeli otthonok.

Már épül Németország első, 3D betonnyomtatású lakóépülete A zsalu- és állványrendszereket forgalmazó Peri nevű cég a világ egyik legnagyobb és leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával a technológia úttörőjévé válhat. A technológia rendkívüli szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik, üzemeltetése pedig összesen két emberes feladat.

3D nyomtató segítségével kicselezhető az okostelefon ujjlenyomat-olvasója Egy új tanulmány szerint bármilyen 3D nyomtató képes az esetek nyolcvan százalékában becsapni a biomterikus szkennereket.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.