Már épül Németország első, 3D betonnyomtatású lakóépülete

2020 / 11 / 24 / Perei Dóra
Már épül Németország első, 3D betonnyomtatású lakóépülete
A zsalu- és állványrendszereket forgalmazó Peri nevű cég a világ egyik legnagyobb és leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával a technológia úttörőjévé válhat. A technológia rendkívüli szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik, üzemeltetése pedig összesen két emberes feladat.

Az Észak-Rajna Vesztfáliai Beckum városa lesz Németország első települése, ahol 3D betonnyomtatású lakóházat építenek. A kétszintes, százhatvan négyzetméteres épületet a Mense-Korte ingenieure + Architekten tervezte: a mérföldkőnek számító projekt mostanra minden szükséges hatósági engedélyt megkapott, illetve a tartomány, az Innovatív Építés fejlesztési programjának részeként plusz kétszázezer euróval is támogatta. A gyors és költséghatékony építési technikát a Peri a 3D-s betonnyomtatási technológiával foglalkozó dán Coboddal közös vállalkozásuk részeként szállítja a német megrendelőnek, a technológia pedig

rendkívüli szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik és csak két ember szükséges az üzemeltetéséhez.

A házat a Cobod Bod2-vel húzzák fel. A dán fejlesztésű eszköz a világ egyik legnagyobb, és a piacon jelenleg elérhető leggyorsabb 3D-s betonnyomtatója, amit Németországban, Svájcban és Ausztriában forgalmaznak.  Először 2018-ban dobták piacra annak a Bodnak a frissítéseként, amely 2017-ben Európa első 3D nyomtatott épületét gyártotta le Koppenhágában.

A Cobod Bod2 egy moduláris gép, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, cementalapú tintából, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A nyomtató több, két és fél méteres modullal rendelkező portálrendszerből áll, amely mindhárom dimenzióban rugalmasan konfigurálható, illeszkedve az adott projekt méreteihez. A portálrendszer miatt nem kell sem áthelyezni, sem ismételten kalibrálni a nyomtatót. (Az újrakalibrálás elkerülésével rengeteg időt megspórolnak.)

A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen – a klasszikus eljárással szemben – a Bod2-nek sem az organikus, sem az egyenes formák nem jelentenek technológiai kihívást.

Szemléltetésképpen a gép egy egy négyzetméteres nagyságú, duplarétegű falat nagyjából öt perc alatt elkészít,

emellett az automatizált és optimalizált építés felgyorsítja a folyamatot és minimalizálja a kockázatot.  A Cobod Bod2 a teljes nyomtatási területen, a gép működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést, ráadásul a folyamat során figyelembe veszi a később beépítendő víz- és áramvezetékek csöveit és csatlakozásait, így ezek a manuális folyamatok szintén könnyedén beépíthetők a nyomtatási műveletbe.

Ez is érdekelhet:

Mexikóban egy egész falut nyomtatnak ki, és az első házak már fel is épültek

Elkészült az eddigi legkülönösebb marsi ház látványterve

Forradalom jöhet a 3D-fémnyomtatásban

(Fotó: COBOD)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.