Szinte teljesen leveszi a vállunkról a szelektív hulladékgyűjtés terhét egy új szemetes

2021 / 01 / 17 / Bobák Áron
Szinte teljesen leveszi a vállunkról a szelektív hulladékgyűjtés terhét egy új szemetes
A szelektív hulladékgyűjtésnek kétség kívül sok buktatója van. Az egyik, ha eleve túl lusták vagyunk szelektíven gyűjteni a szemetet, de legalább ilyen problémás lehet az is, ha nem megfelelően csináljuk, és összekeverjük a különböző műanyagokat vagy mondjuk étellel szennyezett csomagolást rakunk a szelektívbe. A Lasso nevű okosszemetes viszont mindkét problémára megoldást nyújt.

A héten megrendezett CES elektronikai kiállításon bemutatott háztartási gép szenzorok, kamerák és a gépi tanulás segítségével képes teljesen önállóan szétválogatni a beledobott dolgokat, vagyis pontosan úgy használhatjuk, mint egy normális szemetest, miközben szelektíven gyűjti nekünk a hulladékot. A berendezés megalkotói, Aldous Hicks és Alison Richardson azt mondják, hogy nem akarták ölbe tett kézzel nézni, ahogy a világot elönti a szemét, így úgy döntöttek, hogy tesznek valamit ellene.

Az előrejelzések kétségkívül aggasztóak, egy 2018-ban megjelent felmérés szerint például a műanyag-hulladéknak mintegy 91%-át soha nem hasznosítják újra, míg egy másik kutatás arra a megállapításra jutott, hogy 2050-re több műanyag lesz a tengerben, mint amennyi hal.

Elkeserítőek a műanyagszennyezés jövőbeli alakulásáról végzett új modellszámítások Az elemzők szerint még ha most rögtön neki is látnánk az intézkedéseknek, a környezetszennyezés miatt akkor is 710 millió tonna műanyag kerül 2040-ig a vizekbe.

A készítők már dolgoznak egy ideje a Lassón, amihez tavaly egy sikeres közösségi finanszírozási kampányt is szerveztek, így volt elég pénzük megépíteni azt a prototípust, amit a virtuálisan megrendezett CES-en mutattak be. Bár a készülék már most is lefoglalható, a készítők is tudják, hogy a sorozatgyártás beindításához több tőkére lesz szükségük, így várhatóan még az idén újabb kampányt indítanak, hogy összegyűjtsék a szükséges összeget.

A Lasso nagy előnye, hogy szó szerint semmivel sem kell foglalkoznunk, a készítői minden olyan problémára gondoltak, ami megnehezítheti a háztartási hulladék szelektív gyűjtését. A gép nem csak automatikusan szétválogatja a különböző alapanyagú dolgokat, de gőztisztítással meg is tisztítja őket az esetleges szennyeződésektől, eltávolítja róluk a címkéket és egyéb, nem odaillő anyagokat, majd összepréseli őket, így nekünk tényleg csak annyi a dolgunk, hogy néhány havonta kidobjuk a szemetet a megfelelő kukába. Ha olyan dolgot dobunk a szemetesbe, ami nem újrahasznosítható, akkor sincs gond, a Lasso ezeket egyszerűen visszaadja.

Hosszabb távon erre sem lesz szükség, hiszen a Lasso készítői egy szolgáltatást is terveznek indítani a gép mellé, amit "az újrahasznosítás Uberének" neveznek, ennek keretében pedig a saját autóik gyűjtenék be a Lassóból származó hulladékokat. Ezzel egy teljesen zárt újrahasznosítási láncot hoznának létre, amiben az összegyűjtött anyagoknak nem kéne végigmenniük a hosszadalmas szétválogatási folyamaton, hanem egyből az újrahasznosító cégekhez kerülne, akik a hulladékból ugyanazt a terméket állítják elő, ami eredetileg volt.

A gyártó szerint a Lasso teljesen zárt, vagyis semmilyen szaga nincs, és a leghangosabb folyamatoknál is legfeljebb 74 decibellel dolgozik, így halkabb, mint egy mosógép. A felhasználók a telefonjukon folyamatosan nyomon követhetik, hogy az egyes tartályok mennyire telítettek, így mindig tudják, hogy mikor kell kiüríteni a szemetest - erre a gyártó szerint évente nagyjából 3-8 alkalommal lehet szükség. Az alkalmazás abban is segíthet, hogy környezettudatosabban éljünk, hiszen pontosan látjuk, hogy mennyi műanyagot, fémet és üveget használunk el bizonyos idő alatt.

A Lasso egyetlen gyengesége, hogy jelenleg csak korlátozott fajtájú alapanyag szelektálására képes: műanyagból a PET-et és a HDPE-t (polietilén), üvegből a zöldet, a barnát és az átlátszót tudja befogadni, de a készítők szerint a végleges változat ezen felül már az LDPE műanyaggal, a papírral és kartonnal valamint a szerves hulladékkal is képes lesz megbirkózni. A Lasso egyelőre ingyen foglalható le a gyártó honlapján, azonban azt egyelőre nem közölték, hogy mennyi lesz a végleges ára.

(Fotó: Lasso)

További cikkek a témában:

A saját szemünkkel láttuk, hogy nem öntik össze a szelektíven gyűjtött hulladékot a gyűjtőkocsiban Persze eddig is tudtuk, hogy ez csak egy rosszhiszemű legenda, féknyúz, rémhír és önmosdatás azoktól, akik nem szelektálnak, de most meg is nézhettük, hogy nekünk van igazunk.

Ez a szemetes elvégzi helyettünk a piszkos munkát és automatikusan bezacskózza tartalmát Érzékeli, ha megtelt a szemeteszsák, lezárja, nekünk pedig már csak ki kell dobni. Ergo elfelejthetjük a kellemetlen szagokat és a zacskó szakadásából adódó baleseteket.

Az uniós átlag felét sem gyűjtik vissza nálunk az italos kartondobozokból A kiürült italos kartondobozok kétharmada még mindig megy a sima kukába.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.