A jövő pályaudvarán vonatok helyett hyperloopok szállítják az árut

2023 / 10 / 25 / Bobák Zsófia
A jövő pályaudvarán vonatok helyett hyperloopok szállítják az árut
A Hyperloop TT bemutatta a Hyperloop Express Freight koncepcióját, ami a vonatok által végzett teherszállításnál sokkal gyorsabb szállítmányozást tehet lehetővé.

A Hyperloop TT egyike azoknak a cégeknek, amelyek a hyperloopos személyszállítás mellett a teherszállításhoz is terveznek hyperloopokra alapozott rendszert fejleszteni, ami az ígéretek szerint a repülőgépek sebességét ötvözi a vonatok teherbírásával és alacsony áraival. A cég először két évvel ezelőtt mutatta be jövőbeli teherszállítási koncepcióját, amely a vákuumcsőben száguldó kabinokban juttatja legalább 600 km/h-ás sebességgel a rakományokat egyik városból a másikba, de azóta továbbfejlesztették a terveket és immár a teljes rendszert láthatjuk egy animált videóban.

A Hyperloop Express Freight minden elemét úgy alakították ki, hogy a hatékonyságot szolgálja, ennélfogva a rakományoknak helyet adó kapszuláktól kezdve a szerelvények ajtajain át az áruk elvitelére szolgáló rendszerig minden összetevőt a gyorsaság és az akadálytalan működés szellemében terveztek meg. A kapszuláknak mindkét oldalán duplaajtók találhatóak, amelyek lehetővé teszik a szimultán ki-, és berakodást és egy úgynevezett Collins Rollerball rendszer szállítja a rakományt tovább a hyperloop pályaudvaron. Bár a hyperloop struktúrája nagyban eltér a hagyományos vonatokétól, de a Hyperloop TT elképzelése szerint a teherszállító és személyszállító hyperloopokat is integrálni tudják majd a meglevő infrastruktúrákkal, ezzel egy könnyebben kezelhető összeköttetést hozhatnak létre a különböző járműhálózatok között.

Ezt a DockLock nevű kapurendszerrel valósítják meg, ami eredetileg az utasok ki-, és beszállását hivatott biztosítani olyan módon, hogy a vákuumcsövekben közlekedő kabinok és az állomások platformjai között gördülékeny átjárást tegye lehetővé. A DockLock vészhelyzetben is alkalmazható: a Hyperloop TT leírása szerint abban az esetben, ha a szerelvénynek a csőben valamilyen oknál fogva meg kell állnia, a minden tizedik kilométernél elhelyezett DockLockokon át tudják elhagyni az utasok a kapszulákat.

A teherszállító hyperloopok megjelenése még a távoli jövő ígérete, de a Hyperloop TT célja, hogy a fejlesztések minél gyorsabban haladjanak: egy teljes méretű hyperloopok tesztelésére alkalmas tesztpályát már felépítettek és májusban egy 800 millió eurós pályázatot is elnyertek, ami egy olaszországi kereskedelmi hyperloop elkészítését célozza.

(Fotó: Hyperloop TT)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.