A jövő pályaudvarán vonatok helyett hyperloopok szállítják az árut

2023 / 10 / 25 / Bobák Zsófia
A jövő pályaudvarán vonatok helyett hyperloopok szállítják az árut
A Hyperloop TT bemutatta a Hyperloop Express Freight koncepcióját, ami a vonatok által végzett teherszállításnál sokkal gyorsabb szállítmányozást tehet lehetővé.

A Hyperloop TT egyike azoknak a cégeknek, amelyek a hyperloopos személyszállítás mellett a teherszállításhoz is terveznek hyperloopokra alapozott rendszert fejleszteni, ami az ígéretek szerint a repülőgépek sebességét ötvözi a vonatok teherbírásával és alacsony áraival. A cég először két évvel ezelőtt mutatta be jövőbeli teherszállítási koncepcióját, amely a vákuumcsőben száguldó kabinokban juttatja legalább 600 km/h-ás sebességgel a rakományokat egyik városból a másikba, de azóta továbbfejlesztették a terveket és immár a teljes rendszert láthatjuk egy animált videóban.

A Hyperloop Express Freight minden elemét úgy alakították ki, hogy a hatékonyságot szolgálja, ennélfogva a rakományoknak helyet adó kapszuláktól kezdve a szerelvények ajtajain át az áruk elvitelére szolgáló rendszerig minden összetevőt a gyorsaság és az akadálytalan működés szellemében terveztek meg. A kapszuláknak mindkét oldalán duplaajtók találhatóak, amelyek lehetővé teszik a szimultán ki-, és berakodást és egy úgynevezett Collins Rollerball rendszer szállítja a rakományt tovább a hyperloop pályaudvaron. Bár a hyperloop struktúrája nagyban eltér a hagyományos vonatokétól, de a Hyperloop TT elképzelése szerint a teherszállító és személyszállító hyperloopokat is integrálni tudják majd a meglevő infrastruktúrákkal, ezzel egy könnyebben kezelhető összeköttetést hozhatnak létre a különböző járműhálózatok között.

Ezt a DockLock nevű kapurendszerrel valósítják meg, ami eredetileg az utasok ki-, és beszállását hivatott biztosítani olyan módon, hogy a vákuumcsövekben közlekedő kabinok és az állomások platformjai között gördülékeny átjárást tegye lehetővé. A DockLock vészhelyzetben is alkalmazható: a Hyperloop TT leírása szerint abban az esetben, ha a szerelvénynek a csőben valamilyen oknál fogva meg kell állnia, a minden tizedik kilométernél elhelyezett DockLockokon át tudják elhagyni az utasok a kapszulákat.

A teherszállító hyperloopok megjelenése még a távoli jövő ígérete, de a Hyperloop TT célja, hogy a fejlesztések minél gyorsabban haladjanak: egy teljes méretű hyperloopok tesztelésére alkalmas tesztpályát már felépítettek és májusban egy 800 millió eurós pályázatot is elnyertek, ami egy olaszországi kereskedelmi hyperloop elkészítését célozza.

(Fotó: Hyperloop TT)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.