A teherszállító Hyperloop a légi fuvarozás sebességével szállítja a rakományt

2021 / 07 / 11 / Bobák Zsófia
A teherszállító Hyperloop a légi fuvarozás sebességével szállítja a rakományt
Bemutatták a teherszállításra alkalmas HyperPort terveit, ami az elképzelés szerint naponta többezer konténert szállít majd 600 km/h-s sebességgel.

A HyperloopTT bemutatta azt az egyelőre még csak a koncepcióterv fázisában lévő teherszállításra alkalmas Hyperloopot és pályaudvarát, amely a tervezői szerint megreformálhatja a fuvarozást, egy új, a többi megoldásnál gyorsabb, olcsóbb és környezetbarátabb alternatívát kínálva. A Hyperloop kibocsátásmentes jellege miatt kevésbé szennyező, mint a közúti vagy légi szállítás, gyorsabb, mint a vasút és olcsóbb, mint a légi szállítás.

"Repülőgép-sebesség tehervonat áron"

- jellemzi a HyperloopTT a HyperPortot, amely a számítások szerint napi 2800 konténernyi rakományt lesz képes 600 km/h-s sebességgel szállítani, így rengeteg időt megspórol a fuvarozási társaságoknak.

Magát a kapszulát, amely ezúttal nem embereket, hanem rakományt tartalmaz, a Mormedi tervezői alkották meg, ezzel együtt egy olyan automata járművet is terveztek, amely a konténereket a Hyperloophoz szállítja. A cég feladata volt emellett annak a biztosítása is, hogy a kapszulák illeszkedjenek a már meglévő szállítmányozási rendszerbe, mivel a gyors célba érkezés után a rakományt még el kell juttatni a megrendelőkhöz, így az úthálózatra is csatlakoznia kell a HyperPortnak. Ahogy a koncepciórajzok mutatják, az automata konténerszállító rendszer egy két platformból álló kamionfeleség, amely a tárolókat viszi a kapszulákig, majd a kapszulák tetején elhelyezett nyíláson át rakodják be az árut.

A Mormedi szerint ezzel nemcsak a szén-dioxid kibocsátást csökkentik (a Hyperloop megújuló energiával működik majd), hanem a közúti szállítással járó bizonytalanságot is eliminálják és redukálják a zsúfoltságot az utakon. A HyperloopTT a tengerparti területek felszabadításában látja a HyperPort egyik nagy előnyét, ami révén lakóövezeteket alakíthatnak ki olyan helyeken, ahol jelenleg a szállítási infrastruktúra foglalja a helyet.

A nagysebességű, zárt csőrendszerben száguldó kapszulákkal megvalósított utazás rakományok fuvarozására való használata már korában is terítékre került, a híres építésziroda, a Forster + Partners 2018-ban mutatta be a Dubajban megvalósítani kívánt hyperloopos teherszállítás koncepcióját, amelyet a DP World Cargospeeddel együttműködő Virgin Hyperloop számára tervezett.

Pontos határidőt megadni, amire ez az új típusú teherszállítás megvalósulhat már csak azért is nehéz, mert egyelőre még az utasokat szállító Hyperloopok sem indultak el, a fuvarozás kialakítása pedig a cégek céljai között csak ezután következik, de az biztos, hogy a HyperPort virtuális valóság bemutatóját októberben megtartják az ITS World Congress alkalmával Hamburgban, egy animált betekintést pedig már most is kaphatunk a HyperloopTT videójában arról, hogyan is nézhet majd ki egy jövőbeli Hyperloop pályaudvar.

(Fotó: HyperloopTT)

További cikkek a témában:

Ilyen lesz az utazás a több mint 1000 km/h-s sebességgel száguldó Hyperloopban A kabinokban egyáltalán nem lesznek ablakok, így az utasok valószínűleg nem is nagyon fogják érzékelni, milyen hatalmas sebességgel haladnak.
Nagy lépést tett a megvalósulás felé az Elon Musk által megálmodott Hyperloop A Virgin Hyperloop emberekkel tesztelte a légritkított csőben közlekedő kabint, ami sokak szerint új forradalmat hozhat a közlekedésben.
Ha menekülni kell a Hyperloopból, hatalmas zsilipkapuk oldják meg, hogy időben kijussanak az emberek Baleset esetén az embereknek el kell hagyniuk a Hyperloop légritkított alagútjában közlekedő kapszuláikat: ezek az új kapuk fogják megoldani, hogy az alagútban minél gyorsabban ki lehessen egyenlíteni a légnyomást.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.