A teherszállító Hyperloop a légi fuvarozás sebességével szállítja a rakományt

2021 / 07 / 11 / Bobák Zsófia
A teherszállító Hyperloop a légi fuvarozás sebességével szállítja a rakományt
Bemutatták a teherszállításra alkalmas HyperPort terveit, ami az elképzelés szerint naponta többezer konténert szállít majd 600 km/h-s sebességgel.

A HyperloopTT bemutatta azt az egyelőre még csak a koncepcióterv fázisában lévő teherszállításra alkalmas Hyperloopot és pályaudvarát, amely a tervezői szerint megreformálhatja a fuvarozást, egy új, a többi megoldásnál gyorsabb, olcsóbb és környezetbarátabb alternatívát kínálva. A Hyperloop kibocsátásmentes jellege miatt kevésbé szennyező, mint a közúti vagy légi szállítás, gyorsabb, mint a vasút és olcsóbb, mint a légi szállítás.

"Repülőgép-sebesség tehervonat áron"

- jellemzi a HyperloopTT a HyperPortot, amely a számítások szerint napi 2800 konténernyi rakományt lesz képes 600 km/h-s sebességgel szállítani, így rengeteg időt megspórol a fuvarozási társaságoknak.

Magát a kapszulát, amely ezúttal nem embereket, hanem rakományt tartalmaz, a Mormedi tervezői alkották meg, ezzel együtt egy olyan automata járművet is terveztek, amely a konténereket a Hyperloophoz szállítja. A cég feladata volt emellett annak a biztosítása is, hogy a kapszulák illeszkedjenek a már meglévő szállítmányozási rendszerbe, mivel a gyors célba érkezés után a rakományt még el kell juttatni a megrendelőkhöz, így az úthálózatra is csatlakoznia kell a HyperPortnak. Ahogy a koncepciórajzok mutatják, az automata konténerszállító rendszer egy két platformból álló kamionfeleség, amely a tárolókat viszi a kapszulákig, majd a kapszulák tetején elhelyezett nyíláson át rakodják be az árut.

A Mormedi szerint ezzel nemcsak a szén-dioxid kibocsátást csökkentik (a Hyperloop megújuló energiával működik majd), hanem a közúti szállítással járó bizonytalanságot is eliminálják és redukálják a zsúfoltságot az utakon. A HyperloopTT a tengerparti területek felszabadításában látja a HyperPort egyik nagy előnyét, ami révén lakóövezeteket alakíthatnak ki olyan helyeken, ahol jelenleg a szállítási infrastruktúra foglalja a helyet.

A nagysebességű, zárt csőrendszerben száguldó kapszulákkal megvalósított utazás rakományok fuvarozására való használata már korában is terítékre került, a híres építésziroda, a Forster + Partners 2018-ban mutatta be a Dubajban megvalósítani kívánt hyperloopos teherszállítás koncepcióját, amelyet a DP World Cargospeeddel együttműködő Virgin Hyperloop számára tervezett.

Pontos határidőt megadni, amire ez az új típusú teherszállítás megvalósulhat már csak azért is nehéz, mert egyelőre még az utasokat szállító Hyperloopok sem indultak el, a fuvarozás kialakítása pedig a cégek céljai között csak ezután következik, de az biztos, hogy a HyperPort virtuális valóság bemutatóját októberben megtartják az ITS World Congress alkalmával Hamburgban, egy animált betekintést pedig már most is kaphatunk a HyperloopTT videójában arról, hogyan is nézhet majd ki egy jövőbeli Hyperloop pályaudvar.

(Fotó: HyperloopTT)

További cikkek a témában:

Ilyen lesz az utazás a több mint 1000 km/h-s sebességgel száguldó Hyperloopban A kabinokban egyáltalán nem lesznek ablakok, így az utasok valószínűleg nem is nagyon fogják érzékelni, milyen hatalmas sebességgel haladnak.
Nagy lépést tett a megvalósulás felé az Elon Musk által megálmodott Hyperloop A Virgin Hyperloop emberekkel tesztelte a légritkított csőben közlekedő kabint, ami sokak szerint új forradalmat hozhat a közlekedésben.
Ha menekülni kell a Hyperloopból, hatalmas zsilipkapuk oldják meg, hogy időben kijussanak az emberek Baleset esetén az embereknek el kell hagyniuk a Hyperloop légritkított alagútjában közlekedő kapszuláikat: ezek az új kapuk fogják megoldani, hogy az alagútban minél gyorsabban ki lehessen egyenlíteni a légnyomást.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.