Hogyan vált a feldíszített fenyőfa a karácsony jelképévé?

2022 / 12 / 25 / Bobák Áron
Hogyan vált a feldíszített fenyőfa a karácsony jelképévé?
Nyugodtan mondhatjuk, hogy az emberiség az elmúlt években nagyjából mindent kihozott abból, amit a karácsonyfa-témából ki lehet hozni: idén még a Megyeri-híd is díszes fenyővé alakult az ünnepekre, de a sörösüvegekből készült fától a láthatatlan fenyőig nagyjából a végtelenségig tudnánk sorolni a példákat a kreatív megoldásokra. Na de honnan jött a szokás, hogy Jézus Krisztus hagyomány szerinti születését feldíszített fenyőfával ünnepeljük?

Ha valaki arra tippelt, hogy a szokásnak nem sok köze van a kereszténységhez, az jó úton jár, hiszen ahogy maga a téli napforduló megünneplése is jóval régebbre nyúlik vissza, mint a keresztény vallás, úgy az örökzöldek használata is évszázadokkal korábbi hagyományokra tekint vissza. Ahogy a Live Science-en megjelent cikk írja, az ókori Egyiptomban Ré napistent, a Római Birodalomban pedig a Szaturnáliát (valamint később Minthrászt és Sol Invictust) ünnepelték az örökzöld növények ágaival, amit - mivel nem hullajtja a lombját - az élet jelképének tekintettek. A szokás a Wikipédia szerint a kelta és germán kultúrában is ismert volt, igaz, ez formailag még elég távol állt attól, ahogyan ma a karácsonyfát "használjuk".

A mai formájában a karácsonyfa elterjedését feltehetőleg a reformációnak köszönhetjük: bizonyos források szerint az első ember, aki otthon karácsonyfát díszített, maga Luther Márton volt, aki hazafelé sétálva megpillantotta egy fenyő tűlevelei között a csillagok átszűrődő fényét, a látvány pedig annyira lenyűgözte, hogy hazavitt egy fenyőfát, amit aztán gyertyákkal díszített fel. Noha nem tudhatjuk, hogy ez valóban így történt-e, az biztos, hogy a reformáció komoly szerepet játszott a karácsonyfa elterjedésében, a katolikus egyház ikonográfiájától elszakadni igyekvő egyház ugyanis a karácsonykor megszokott betlehemi dekorációt is feldíszített fenyőfára cserélte a templomokban.


A világ talán leghíresebb karácsonyfája a New York-i Rockefeller Center előtt (Fotó: Roy Rochlin/Getty Images)

A karácsonyfa útja innentől sem volt diadalmenet, Angliában például az 1650-es években a puritánok betiltották a szerintük a bibliai hagyományokhoz nem illő szokást, így a karácsony más elemeivel együtt a karácsonyfáknak is menniük kellett. Cromwell uralkodása alatt Londonban járőrök is ellenőrizték, hogy mindenki betartja-e a tilalmat, és ha például valahol karácsonyi lakomát találtak, azt egyszerűen elkobozták.

Az otthoni karácsonyfa állításának hagyománya Angliában csak az 1800-as évek derekán terjedt el az anyai ágon német származású Viktória királynőnek köszönhetően: 1848-ban a Illustrated London News-ban jelent meg egy illusztráció, amint a királynő a családja körében egy karácsonyfát díszít a Windsori kastélyban, ennek hatására pedig a szokás szinte pillanatok alatt terjedt el az országban, majd pedig a teljes angol nyelvterületen.


Viktória királynő karácsonyfát díszít a családjával, 1848-ban (Forrás: Webster Museum, Wikimedia Commons)

A karácsonyfa-állítás tradíciója a történetírók szerint Magyarországon is a németajkú lakosságnak köszönhetően terjedt el. Egyes források szerint Brunszvik Teréz grófnő volt az első, aki otthonában karácsonyfát állított 1824-ben, de más feljegyzések szerint József Nádor felesége, Mária Dorottya württembergi hercegnő már 1819-ben elkezdte meghonosítani ezt a hagyományt. Az biztos, hogy a karácsonyfa első szépirodalmi említése Jókai Mórtól származik, aki 1854-ben A koldusgyermekben írt a díszes ünnepi fenyőről.

Karácsonyfa legek

A legmagasabb karácsonyfa

Meglepő, de a Guinness Rekordok Könyve szerint a valaha volt legmagasabb karácsonyfát nem napjainkban, hanem több mint 70 évvel ezelőtt állították, természetesen Amerikában. A feljegyzések szerint a seattle-i Northgate bevásárlóközpont fája 64,6 méter magas volt, ezt a rekordot pedig azóta sem múlta felül senki.

A világ legmagasabb karácsonyfája (Fotó: Paul Dorpat)

A legnagyobb karácsonyfa dekoráció

Bár technikailag nem karácsonyfa, az olaszországi Gubbióban 1981 óta meghonosodott ünnepi dekoráció kétségkívül a legnagyobb karácsonyfának kinéző dolog a világon: a Monte Ingino oldalán elterülő díszítés 450 méter széles és 750 méter magas, így állítólag 50 kilométerről is tisztán látható.

Gubbio, a város fölé magasodó karácsonyfával (Fotó: Valerio Mei/Getty Images)

A legdrágább karácsonyfa

A legdrágább karácsonyfa rekordját 2010-től csaknem egy évtizeden keresztül az Egyesült Arab Emírségekben található Emirates Palace Hotel fája tartotta a maga több mint 11 millió dolláros értékével. 2019-ben aztán a Marbella mellett található Kempinski Hotel Bahia jócskán rávert az addigi rekordtartóra, hiszen állításuk szerint a fájuk kereken 15 millió dollárba, azaz több mint 5,5 milliárd forintba kerül a rajta elhelyezett, gyémántokkal és más drágakövekkel ékesített díszeknek köszönhetően.

A leghosszabb ideig álló karácsonyfa

Neil Edward Olson 1974-ben állította fel a karácsonyfáját azzal a szándékkal, hogy amikor a fiai hazatérnek a vietnami háborúból, mind együtt fogják ünnepelni a karácsonyt. Bár Olson fiai túlélték a harcokat, ám évtizedeken keresztül soha sem sikerült megoldaniuk, hogy mind a hatan otthon legyenek az ünnepekre, így aztán a fa is maradt a szoba sarkában. Az akkor 89 éves férfi 2015-ben azt nyilatkozta, hogy egyfajta jelnek tekintette, hogy a fenyő tűlevelei nem potyogtak le, ám a rekorder fa története néhány évvel később tragikus körülmények között mégis véget ért. Olsont 2018 novemberében elgázolta egy autó, aminek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás után életét vesztette. A férfi halála után a családja úgy döntött, hogy többé már nincs értelme megtartani a karácsonyfát, így 44 év után megváltak az addigra már a lakás részévé váló fenyőtől.

(Borítókép: Rebecca Handler/Getty Images)

Miért csomózódnak össze mindig a karácsonyi égősorok? Egy tanulmány szerint a csomók rendkívül könnyedén keletkeznek és rengeteg formájuk létezik. Az összegubancolódott égősorokra a valódi megoldást a megelőzés nyújtja.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.