Hogyan vált a feldíszített fenyőfa a karácsony jelképévé?

2022 / 12 / 25 / Bobák Áron
Hogyan vált a feldíszített fenyőfa a karácsony jelképévé?
Nyugodtan mondhatjuk, hogy az emberiség az elmúlt években nagyjából mindent kihozott abból, amit a karácsonyfa-témából ki lehet hozni: idén még a Megyeri-híd is díszes fenyővé alakult az ünnepekre, de a sörösüvegekből készült fától a láthatatlan fenyőig nagyjából a végtelenségig tudnánk sorolni a példákat a kreatív megoldásokra. Na de honnan jött a szokás, hogy Jézus Krisztus hagyomány szerinti születését feldíszített fenyőfával ünnepeljük?

Ha valaki arra tippelt, hogy a szokásnak nem sok köze van a kereszténységhez, az jó úton jár, hiszen ahogy maga a téli napforduló megünneplése is jóval régebbre nyúlik vissza, mint a keresztény vallás, úgy az örökzöldek használata is évszázadokkal korábbi hagyományokra tekint vissza. Ahogy a Live Science-en megjelent cikk írja, az ókori Egyiptomban Ré napistent, a Római Birodalomban pedig a Szaturnáliát (valamint később Minthrászt és Sol Invictust) ünnepelték az örökzöld növények ágaival, amit - mivel nem hullajtja a lombját - az élet jelképének tekintettek. A szokás a Wikipédia szerint a kelta és germán kultúrában is ismert volt, igaz, ez formailag még elég távol állt attól, ahogyan ma a karácsonyfát "használjuk".

A mai formájában a karácsonyfa elterjedését feltehetőleg a reformációnak köszönhetjük: bizonyos források szerint az első ember, aki otthon karácsonyfát díszített, maga Luther Márton volt, aki hazafelé sétálva megpillantotta egy fenyő tűlevelei között a csillagok átszűrődő fényét, a látvány pedig annyira lenyűgözte, hogy hazavitt egy fenyőfát, amit aztán gyertyákkal díszített fel. Noha nem tudhatjuk, hogy ez valóban így történt-e, az biztos, hogy a reformáció komoly szerepet játszott a karácsonyfa elterjedésében, a katolikus egyház ikonográfiájától elszakadni igyekvő egyház ugyanis a karácsonykor megszokott betlehemi dekorációt is feldíszített fenyőfára cserélte a templomokban.


A világ talán leghíresebb karácsonyfája a New York-i Rockefeller Center előtt (Fotó: Roy Rochlin/Getty Images)

A karácsonyfa útja innentől sem volt diadalmenet, Angliában például az 1650-es években a puritánok betiltották a szerintük a bibliai hagyományokhoz nem illő szokást, így a karácsony más elemeivel együtt a karácsonyfáknak is menniük kellett. Cromwell uralkodása alatt Londonban járőrök is ellenőrizték, hogy mindenki betartja-e a tilalmat, és ha például valahol karácsonyi lakomát találtak, azt egyszerűen elkobozták.

Az otthoni karácsonyfa állításának hagyománya Angliában csak az 1800-as évek derekán terjedt el az anyai ágon német származású Viktória királynőnek köszönhetően: 1848-ban a Illustrated London News-ban jelent meg egy illusztráció, amint a királynő a családja körében egy karácsonyfát díszít a Windsori kastélyban, ennek hatására pedig a szokás szinte pillanatok alatt terjedt el az országban, majd pedig a teljes angol nyelvterületen.


Viktória királynő karácsonyfát díszít a családjával, 1848-ban (Forrás: Webster Museum, Wikimedia Commons)

A karácsonyfa-állítás tradíciója a történetírók szerint Magyarországon is a németajkú lakosságnak köszönhetően terjedt el. Egyes források szerint Brunszvik Teréz grófnő volt az első, aki otthonában karácsonyfát állított 1824-ben, de más feljegyzések szerint József Nádor felesége, Mária Dorottya württembergi hercegnő már 1819-ben elkezdte meghonosítani ezt a hagyományt. Az biztos, hogy a karácsonyfa első szépirodalmi említése Jókai Mórtól származik, aki 1854-ben A koldusgyermekben írt a díszes ünnepi fenyőről.

Karácsonyfa legek

A legmagasabb karácsonyfa

Meglepő, de a Guinness Rekordok Könyve szerint a valaha volt legmagasabb karácsonyfát nem napjainkban, hanem több mint 70 évvel ezelőtt állították, természetesen Amerikában. A feljegyzések szerint a seattle-i Northgate bevásárlóközpont fája 64,6 méter magas volt, ezt a rekordot pedig azóta sem múlta felül senki.

A világ legmagasabb karácsonyfája (Fotó: Paul Dorpat)

A legnagyobb karácsonyfa dekoráció

Bár technikailag nem karácsonyfa, az olaszországi Gubbióban 1981 óta meghonosodott ünnepi dekoráció kétségkívül a legnagyobb karácsonyfának kinéző dolog a világon: a Monte Ingino oldalán elterülő díszítés 450 méter széles és 750 méter magas, így állítólag 50 kilométerről is tisztán látható.

Gubbio, a város fölé magasodó karácsonyfával (Fotó: Valerio Mei/Getty Images)

A legdrágább karácsonyfa

A legdrágább karácsonyfa rekordját 2010-től csaknem egy évtizeden keresztül az Egyesült Arab Emírségekben található Emirates Palace Hotel fája tartotta a maga több mint 11 millió dolláros értékével. 2019-ben aztán a Marbella mellett található Kempinski Hotel Bahia jócskán rávert az addigi rekordtartóra, hiszen állításuk szerint a fájuk kereken 15 millió dollárba, azaz több mint 5,5 milliárd forintba kerül a rajta elhelyezett, gyémántokkal és más drágakövekkel ékesített díszeknek köszönhetően.

A leghosszabb ideig álló karácsonyfa

Neil Edward Olson 1974-ben állította fel a karácsonyfáját azzal a szándékkal, hogy amikor a fiai hazatérnek a vietnami háborúból, mind együtt fogják ünnepelni a karácsonyt. Bár Olson fiai túlélték a harcokat, ám évtizedeken keresztül soha sem sikerült megoldaniuk, hogy mind a hatan otthon legyenek az ünnepekre, így aztán a fa is maradt a szoba sarkában. Az akkor 89 éves férfi 2015-ben azt nyilatkozta, hogy egyfajta jelnek tekintette, hogy a fenyő tűlevelei nem potyogtak le, ám a rekorder fa története néhány évvel később tragikus körülmények között mégis véget ért. Olsont 2018 novemberében elgázolta egy autó, aminek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás után életét vesztette. A férfi halála után a családja úgy döntött, hogy többé már nincs értelme megtartani a karácsonyfát, így 44 év után megváltak az addigra már a lakás részévé váló fenyőtől.

(Borítókép: Rebecca Handler/Getty Images)

Miért csomózódnak össze mindig a karácsonyi égősorok? Egy tanulmány szerint a csomók rendkívül könnyedén keletkeznek és rengeteg formájuk létezik. Az összegubancolódott égősorokra a valódi megoldást a megelőzés nyújtja.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.