A kátyúkból nyerhetnek elektromos energiát a BMW-k

2022 / 12 / 13 / Pőcze Balázs
A kátyúkból nyerhetnek elektromos energiát a BMW-k
Izgalmas ötletre akadtak újságírók a német szabadalmi hivatal adatbázisát böngészve: a bajorok az autóik felfüggesztését terveznék át úgy, hogy zötykölődés közben energiát termeljenek.

A The Verge-ön olvasható hír szerint a szabadalom leírásában felhívják arra a figyelmet, hogy jelenleg, amikor egy autó egyenetlen útfelületen halad, akkor a felfüggesztés fel-le mozgása hőenergiaként vész kárba. Ezt az energiát szeretnék hasznosítani egy apró generátor, és a hozzá kapcsolódó tengelykapcsoló és lendkerék segítségével, hogy így töltsék a hagyományos autók akkumulátorát, illetve, hogy növeljék az elektromos járműveik töltöttségét. A bajorok tavaly májusban jegyeztették be a tervüket, ami aztán múlt hónapban lett elérhető online - ugyanakkor fontos kiemelni, hogy, mint minden kutatással-fejlesztéssel is foglalkozó vállalat, úgy a BMW is több elképzelést védet le, mint amennyit végül meg is valósít.

Ráadásul a The Verge cikkében emlékeztetnek rá, hogy a nagy konkurens Audi is kifejlesztett egy hasonló technológiát, idestova hat éve. "eROT" nevű prototípusuk olyan forgó csillapítókat alkalmazott, amelyek szintén a felfüggesztésben keletkező kinetikus energiát alakították elektromossággá. Sőt, Ingolstadtban azt ígérték, hogy ettől még kényelmesebb is lesz az utazás. Igaz, egyelőre úgy tűnik, hogy a tervekből nem lett semmi, illetve sorozatgyártás biztosan nem.

Közben a General Motors-nál egészen más megoldást jelentettek be, hogy az autóik töltéshez jussanak: az Egyesült Államok Chevy, Cadillac, Buick és GMC kereskedőinél fognak kettes szintű, de a "megszokottnál háromszor gyorsabb" töltőállomásokat telepíteni. Hét kW helyett közel húsz kW teljesítményt ígérnek, mindezt negyvenezerszer, szerte az országban, különösen a jelenleg rosszul ellátott környékeken. Kevésbé hangzik izgalmasan, mint a kátyúkkal és fekvőrendőrökkel töltött autók, de lehet, hogy ez a terv legalább hamarabb megvalósul.

(Borítókép: BMW)

A Ford különleges automata elektromos töltőrendszert fejlesztett Ki sem kell szállni a járműből a töltéshez.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.