A kátyúkból nyerhetnek elektromos energiát a BMW-k

2022 / 12 / 13 / Pőcze Balázs
A kátyúkból nyerhetnek elektromos energiát a BMW-k
Izgalmas ötletre akadtak újságírók a német szabadalmi hivatal adatbázisát böngészve: a bajorok az autóik felfüggesztését terveznék át úgy, hogy zötykölődés közben energiát termeljenek.

A The Verge-ön olvasható hír szerint a szabadalom leírásában felhívják arra a figyelmet, hogy jelenleg, amikor egy autó egyenetlen útfelületen halad, akkor a felfüggesztés fel-le mozgása hőenergiaként vész kárba. Ezt az energiát szeretnék hasznosítani egy apró generátor, és a hozzá kapcsolódó tengelykapcsoló és lendkerék segítségével, hogy így töltsék a hagyományos autók akkumulátorát, illetve, hogy növeljék az elektromos járműveik töltöttségét. A bajorok tavaly májusban jegyeztették be a tervüket, ami aztán múlt hónapban lett elérhető online - ugyanakkor fontos kiemelni, hogy, mint minden kutatással-fejlesztéssel is foglalkozó vállalat, úgy a BMW is több elképzelést védet le, mint amennyit végül meg is valósít.

Ráadásul a The Verge cikkében emlékeztetnek rá, hogy a nagy konkurens Audi is kifejlesztett egy hasonló technológiát, idestova hat éve. "eROT" nevű prototípusuk olyan forgó csillapítókat alkalmazott, amelyek szintén a felfüggesztésben keletkező kinetikus energiát alakították elektromossággá. Sőt, Ingolstadtban azt ígérték, hogy ettől még kényelmesebb is lesz az utazás. Igaz, egyelőre úgy tűnik, hogy a tervekből nem lett semmi, illetve sorozatgyártás biztosan nem.

Közben a General Motors-nál egészen más megoldást jelentettek be, hogy az autóik töltéshez jussanak: az Egyesült Államok Chevy, Cadillac, Buick és GMC kereskedőinél fognak kettes szintű, de a "megszokottnál háromszor gyorsabb" töltőállomásokat telepíteni. Hét kW helyett közel húsz kW teljesítményt ígérnek, mindezt negyvenezerszer, szerte az országban, különösen a jelenleg rosszul ellátott környékeken. Kevésbé hangzik izgalmasan, mint a kátyúkkal és fekvőrendőrökkel töltött autók, de lehet, hogy ez a terv legalább hamarabb megvalósul.

(Borítókép: BMW)

A Ford különleges automata elektromos töltőrendszert fejlesztett Ki sem kell szállni a járműből a töltéshez.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.