A kínai Hszincsiangban az orrunk előtt elevenedik meg George Orwell 1984-es regénye

2021 / 06 / 01 / Perei Dóra
A kínai Hszincsiangban az orrunk előtt elevenedik meg George Orwell 1984-es regénye
Talán költői túlzásnak hangzik egy George Orwell regényhez hasonlítani napjaink helyzetét, Kína és az 1984 között mégis egyre nagyobb a hasonlóság.

Egy, a BBC-től névtelenséget kérő szoftverfejlesztő ugyanis nemrég azt nyilatkozta a portálnak, hogy a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület rendőrősén éppen egy új megfigyelőeszköz tesztelése folyik, méghozzá az ott élőkön: az eszköz az arckifejezésből és a pórusok összehúzódásából képes megállapítani a vizsgált egyén aktuális hangulatát. A szakértő úgy véli, az ujgurok mostanra egy emberkísérlet résztvevőivé váltak, és mivel a vallatáshoz használt technikát egy tudományos kutatás sem támasztja alá, így az csupán felerősíti a már meglévő előítéleteket.

A rendőrségen felállított eszközök valójában olyan székek, amelyekhez odaszíjazhatják a fogva tartottakat (bokájuknál és a csuklójuknál), akiket mindeközben nagy felbontású kamerák figyelnek. A felvételeket ezután mesterséges intelligenciával elemzik, majd grafikonon ábrázolják, hogy kihallgatásuk során milyen mértékben mutattak negatív érzelmekre utaló jeleket. Sophie Richardson, a Human Rights Watch emberjogi szervezet kínai vezetője szerint az egész procedúra csak arra jó, hogy az állam

mindenképp bűnösnek nyilváníthassa a kipécézett személyeket, elvégre ki mosolyogna őszintén egy őrszoba székéhez szíjazva?

A vezetés tagad, a lakosság retteg

A kínai kormányzat cáfolja az őt ért vádakat, mondván nem áll szándékában totális megfigyelés alatt tartani az embereket, így például az is hazugság, hogy többek között direkt az ujgurokat azonosító szoftvereket fejlesztettek az országban, a fenti megfigyelés egyedüli célja pedig az iszlám szélsőségesek kiszűrése. Bármi is a valódi szándékuk, az mindenesetre tény, hogy a hatóságok több tucat térfigyelő kamerát felállítottak a tartományban (a BBC cikke szerint világ mintegy nyolcszázmillió ilyen kamerájának a fele Kínában található), rendszeresen megmotozzák az ujgurokat, telefonjukon keresztül pedig megfigyelik a mozgásukat. Utóbbi nem csak arra terjed ki, hogy kivel találkoznak, hanem még arra is, hogy a fő- vagy a hátsó bejáraton hagyják el otthonukat.

Emellett a térségbe látogató turisták helyzete sem fényesebb: az ő telefonjukra egy olyan malware-t telepítenek a határátkeléskor, ami egyrészt megfigyeli, hogy kit hívnak fel, másrészt, hogy milyen tartalmakra keresnek, milyen cikkeket nyitnak meg. A totális kontroll ráadásul nem merül ki az adathalász applikációkban: az országban több átnevelő tábor működik, ahol körülbelül másfél millió ujgur raboskodik, és

ahol mindennapos dolog a nemi erőszak, a kényszermunka vagy az emberek sterilizálása.

A Dazed cikke szerint a helyzet különösen aggasztó, ha azt nézzük, hogy tizenkétmillió ujgur él a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, a többségük muszlim. Szintén ez a cikk említi a tizenhét éves Feroza Aziz esetét, akinek (a kínai ByteDance nevű cég kezében lévő) TikTok felfüggesztette a profilját, miután a lány sminkes videónak álcázva beszélt arról, hogy milyen körülmények között tartanak fogva több mint egymillió embert a kínai átnevelő táborokban. A fentiek alapján az embernek akarva-akaratlanul is eszébe juthatnak az 1984 sorai: "Mindig a figyelő szemek, s a hang, amely szinte beburkolja az embert. Alvás közben vagy ébren, munkában vagy étkezéskor, házban vagy utcán – nincs menekvés előlük. Semmi sem a sajátod azon a néhány köbcentiméteren kívül, ami a koponyádban van."

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Európában a jövőben sem lesz a kínaihoz hasonló társadalmi kreditrendszer egy kiszivárgott tervezet szerint A dokumentum szerint, mely a jövő héten bemutatandó Fehér Könyv alapját képezi, az Európai Bizottság szigorúan korlátozná a mesterséges intelligencia rendszerek használatát. A tervezetnek azonban van néhány gyenge pontja is a szakértők szerint.

Családon belüli erőszaktevőket listáz egy kínai adatbázis A megfigyelőrendszerek pozitív példája az a kínai fejlesztés, melynek segítségével a házasulandók megtudhatják, hogy választottjuk állt-e már bíróság előtt családon belüli erőszak vádjával, vagy esetleg jelenleg van-e ellene érvényben távolságtartási végzés. Az adatbázis 2017-ig visszamenően kereshető, a teljes átláthatóság érdekében pedig nemcsak a férj- vagy feleségverés erőszakos cselekmények nyomait, de a gyerekek és idősek sérelmére elkövetett eseteket is rögzíti.

Kína szép új világában épül a Skynet, a legalaposabb megfigyelőrendszer a történelemben Kína leckét adhat belőle, hogyan tudja egy kormány a modern technikát a lakosság totális megfigyelésére használni. Hszincsiang tartományban pedig elsősorban az ujgur kisebbség áll a kamerák kereszttüzében.

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.