Európában a jövőben sem lesz a kínaihoz hasonló társadalmi kreditrendszer egy kiszivárgott tervezet szerint

2021 / 04 / 15 / Bobák Zsófia
Európában a jövőben sem lesz a kínaihoz hasonló társadalmi kreditrendszer egy kiszivárgott tervezet szerint
A dokumentum szerint, mely a jövő héten bemutatandó Fehér Könyv alapját képezi, az Európai Bizottság szigorúan korlátozná a mesterséges intelligencia rendszerek használatát. A tervezetnek azonban van néhány gyenge pontja is a szakértők szerint.

A Politico szerezte meg azt a nyolcvan oldalas dokumentumot, amely az első, januárban készült verziója annak a mesterséges intelligencia rendszerekről szóló törvényjavaslat tervezetnek, vagyis Fehér Könyvnek, amelyet hivatalosan a jövő héten mutatnak majd be az Európai Bizottság tagjai. Mivel január óta már változhatott a tervezet, ezért a végső verzió lehetséges, hogy különbözik majd ettől a dokumentumtól, de az Európai Bizottság korábbi javaslatait és tavaly megjelent Digitális Stratégiájának szellemiségét figyelembe véve a főbb elvek hasonlóak maradhatnak.

A tervezet szerint Európában sokkal szigorúbban vennék a mesterséges intelligenciára alapozott rendszerek felügyeletét és szabályozását, mint az olyan országokban, ahol az MI által biztosított gazdasági vagy politikai előny időnként elsőbbséget élvez a lakosok személyiségi jogaival szemben. Európában a 2016-ban bevezetett és 2018-tól jogerőre emelkedett GDPR (General Data Protection Regulation, általános adatvédelmi szabályozás) hangsúlyt helyez az emberek személyiségi és magánélet védelméhez fűződő jogaira, és úgy tűnik, hogy ez a jövőben a mesterséges intelligencia rendszerekkel kapcsolatban is így lesz, vagy legalábbis ez a terv.

A javaslat szerint határozott különbséget tennének a magas kockázatú és alacsony kockázatú MI alkalmazások között, és a magas kockázatú kategórián belül lesznek olyanok, melyeknek kifejezetten a betiltását tervezik, vagyis a jövőben nem lehet majd ilyen programokat fejleszteni és forgalmazni, csak büntetés terhe mellett. Ilyen alkalmazási területek lehetnek az emberek véleményét/döntését/viselkedését szándékosan befolyásoló rendszerek, melyek akár az illető kárára is válhatnak, illetve a megfigyelőrendszerek válogatás nélküli, általános jellegű használata. Ezenkívül nem engedélyezik majd a mesterséges intelligencia társadalmi kreditrendszer jellegű, a polgárok pontozáshoz való alkalmazását vagy éppen a diszkriminatív jellegű, személyekről vagy csoportokról szerzett olyan információk felhasználását sem, amely hátrányos helyzetbe hozhatná őket.

Ezeket a felhasználási módokat tehát tiltanák, de kivételt képeznének azok az esetek, amelyekben a kormányok a társadalom védelmének céljával cselekszenek. Azok, akik mégis ilyen tiltott MI programokat fejlesztenének a teljes éves bevételük 4%-nak megfelelő összegre büntetnék. De vannak olyan, szintén magas kockázati besorolású alkalmazások, melyek nem esnének teljes tiltás alá, de a használatuk szigorúbb feltételekhez lenne kötve, ilyenek például:

  • a mentők, rendőrök, tűzoltók, egyéb vészhelyzeti szolgáltatók működését segítő rendszerek
  • azok a programok, amelyeket tanintézményekbe, vagy munkahelyre való felvételiztetéshez használnak
  • hitelbírálati rendszerek
  • biztosításokat elbíráló programok
  • bűncselekményeket előrejelző alkalmazások
  • közösségi infrastruktúrákban, ellátórendszerekben (víz, elektromosság, gáz szolgáltatás) alkalmazott MI programok

Egyike a dokumentumokat analizáló szakértőknek Daniel Leufer, az Access Now politikai elemzője. Az Access Now emberjogi szervezet rendszeres kommentelője az Európai Bizottság tervezett javaslatainak, és korábban már több ízben is felhívták rá a figyelmet, hogy nem tartják követendő iránynak a személyiségi jogok fókuszba helyezésétől inkább egy adatközpontúbb nézőpont felé való elmozdulást a digitális jogok tekintetében. Leufer a mostani tervezettel kapcsolatban elsősorban azt bírálta, hogy a dokumentum nem tette elég világossá, hogy pontosan milyen esetekben lehetne betiltani a mesterséges intelligencia rendszereket,

mivel a definíciók, úgy mint az "emberek véleményének, döntésének, viselkedésének szándékos befolyásolása" eléggé szabadon értelmezhető meghatározások.

Ezenkívül szintén kifogásolhatónak tartja a magas kockázatú és alacsony kockázatú rendszerek kategorikus szétválasztását, amely arra adhat lehetőséget, hogy az alacsony kategóriába sorolt alkalmazásokat nem fogják ellenőrizni, így esetleg vissza is lehet majd élni velük. A szakértő egyelőre Twitteren osztotta meg észrevételeit, de vélhetőleg a Fehér Könyv hivatalos bemutatása után lehetőség lesz a nyilvános véleményezésre is, úgy mint ahogy a Digitális Stratégia esetében is történt.

A Bizottság ezenkívül tervbe vette egy testület, az Európai Mesterséges Intelligencia Tanács létrehozását, amely javaslatokkal és véleményekkel segítené a Bizottság munkáját és amelyben mind a 27 tagállam képviselői jelen lennének. Az Euractiv értesülései szerint a Fehér Könyvet április 21-én fogja bemutatni Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa és digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke.

(Forrás: BBC, Euractiv Fotó: GettyImages/ Vincente Mendez, Pixabay)

További cikkek a témában:

Mégsem fogja külön szabályozni a nagy technológiai cégek működését Magyarország A kormány inkább megvárja az európai uniós szabályozást, amit elemzők szerint legkorábban 2023-ban fogadhatnak el.
Kína társadalmi kreditrendszere nem orwelli valóság, de nem is megnyugtató utópia Az országban nem a Nagy Testvér, hanem sok Kis Testvér figyel. Pluszpont jár, ha valaki pénzt ad idős szüleinek, öt pont levonás, ha szemetel.
Megszületett a megállapodás, 2,6 billió forintot fordít az EU a digitális átalakulásra a következő hat évben Az Európai Parlament és az Unió tagországai megegyeztek a Digitális Európa Program költségvetésének részleteiről, ami példátlanul nagy összeget szán a digitalizáció felgyorsítására a következő költségvetési ciklusban.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.