A kínaiak lepipálták a szovjeteket: rekordot döntött a holdjárójuk
A kínaiak lepipálták a szovjeteket: rekordot döntött a holdjárójuk
2019 / 12 / 19 / Perei Dóra
Mielőtt rátérnénk a lényegre, a Lunohod-1-ről mindenképp érdemes tudni, hogy ez volt az első távolról irányított holdjáró, ami 1970. november tizenhetedikén landolt az égitesten. Küldetése hivatalosan tíz és fél hónappal később, 1971. október negyedikén véget ért. A szovjet robot összesen tíz és fél kilométert megtett, miközben rengeteg hasznos adattal szolgált az űrkutatóknak.

Az újabb trónkövetelő pedig már meg is érkezett, méghozzá a Csang’e-4 misszióhoz tartozó Jütu-2 (Yutu) holdjáró személyében, ami jelenleg a leghosszabb ideig üzemelő űreszköz a Holdon. – írja a Space.com.

A holdjáró egy statikus leszállóegységgel, a Csang’e-4-gyel együtt landolt a száznyolcvanhat kilométer széles Von Kármán-kráterben 2019. január harmadikán, azóta pedig töretlenül kutatja a holdfelszínt. A Jütu-2 és a Csang’e-4 tizenkettedik holdi napja december elején befejeződött, amikor is éjszakára alvó üzemmódba kapcsolt. (Egy holdi nap megközelítőleg huszonkilenc földi napot, azaz nagyjából egy hónapnak megfelelő időintervallumot jelent.) Kínai szakértők szerint a holdjáró mostanáig körülbelül háromszáznegyvenöt méternyi utat járt be.

Megjegyzés: a Jütu-2 rekordja a felszínen működő űreszközökre érvényes, merthogy a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter műholdja ugyanis már 2009 óta teljesíti holdbéli misszióját.

(Fotó: Space.com)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.