A királynő hologramszerű kivetülése kocsizott végig a platinajubileumi ünnepségen

2022 / 06 / 08 / Bobák Zsófia
A királynő hologramszerű kivetülése kocsizott végig a platinajubileumi ünnepségen
II. Erzsébet fiatal virtuális mása jelent meg az ünnepségen az ikonikus aranyozott kocsi ablakában.

A II. Erzsébet trónralépésének 70. évfordulóját ünneplő eseményen a királynő hologramszerű kivetülése jelent meg abban az aranyozott kocsiban, amelyben koronázása idején, 1953. június 2-án is utazott és amelyet már 1762 óta használnak a brit uralkodók, mikor III. György király ebben a járműben érkezett a parlament megnyitójára. A kivetített kép a királynőt a koronázási ékszerekkel, a birodalmi állami koronával a fején jelenítette meg, amelyet egy későbbi, a Smithsonian Intézet által készített dokumentumfilmben elhangzott nyilatkozata szerint igen kényelmetlen volt viselni (valamint a még súlyosabb Szent Eduárd koronát is), mint ahogy maga a kocsikázás is megterhelést jelentett a jármű nem éppen modern kialakítása miatt.

A jármű kényelmetlenségére már korábban is panaszkodtak a benne utazó királyok és királynők, köztük IV. Vilmos és Viktória királynő is, akik az élményt viharos tengeren való úthoz hasonlították, illetve a zavaróan himbalódzó mozgását kifogásolták. II. Erzsébet utoljára 2002-ben, az aranyjubileumi rendezvényen használta a kocsit, a gyémántjubileumon már elmaradt a szokásos megjelenése, és a mostani alkalommal is csak a virtuális Erzsébet utazott az ikonikus járműben. Az ablakra vetített felvétel a Gizmodo leírása szerint a hologramhoz hasonló, de annál egyszerűbb technológiával készülő, úgynevezett Pepper's Ghost, vagyis Pepper kísértete volt, amely egy Nagy-Britanniában nagy népszerűségre szert tett optikai trükk. A nevét, bár az eredeti feltalálója Henry Dirks volt, de mégis John Henry Pepper tudósról kapta, aki először mutatta be a nagyközönségnek 1862-ben egy Dickens darab színpadi bemutatója során és a működési elve alapján a hologramtól eltérő módon, üveglapok segítségével létrehozott tükröződésként működik.

A Buckingham Palotában Viktória királynő születésnapjának 200. évfordulóján szintén a Pepper's Ghost módszerrel készítettek előadást a krími háború végét ünneplő 1856-os bál felidézésére, a modernebb hologram technológiát pedig a szigetországban már számos alkalommal használták, többek között egy hologram pizzéria is nyílt rövid időre Londonban és Edinburgh-ben tavaly, ahol az egymástól akár többszáz kilométerre lévő családtagok is együtt fogyaszthatták el az ebédjüket virtuális formában.

(Fotó: Getty Images/Karwai Tang)

A PORTL nevű holografikus fülke képes olyan élethűen megjeleníteni az embereket, mintha tényleg ott lennének Nem csak az élőket, de az elhunytakat is - legalábbis ezt ígérik a fejlesztői.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.