A PORTL nevű holografikus fülke képes olyan élethűen megjeleníteni az embereket, mintha tényleg ott lennének

2020 / 08 / 11 / Bobák Áron
A PORTL nevű holografikus fülke képes olyan élethűen megjeleníteni az embereket, mintha tényleg ott lennének
Nem csak az élőket, de az elhunytakat is - legalábbis ezt ígérik a fejlesztői.

Az elmúlt években egyre több cég próbálkozik azzal, hogy kiaknázzák a hologramos technológiában rejlő lehetőségeket. Említhetnénk akár a Looking Glass hologramos kijelzőjét, a Gatebox AI személyi asszisztensét vagy a Microsoft Hololenst, ám hiába a nagyszabású tervek és a látványos demók, azt egyáltalán nem mondhatnánk, hogy a hologramok már a hétköznapjaink részévé váltak volna. A PORTL Inc. most egy hologramos fülkével szállt be a ringbe, ami a videók alapján tényleg lehengerlően élethűen jeleníti meg az embereket.

A StoryFile X Epic PORTL egy telefonfülke méretű, 213 centiméter magas doboz, ami képes életnagyságban és három dimenzióban megjeleníteni bárkit - legyen az élő, elhunyt vagy akár kitalált személy. A mechanizmus nyilván egészen máshogy működik a kettőnél, hiszen amíg élő személyek esetén elég egy jobban felszerelt szoba, addig a történelmi személyeket vagy más, már nem élő embereket már nem ilyen egyszerű rekonstruálni. Itt jön a képbe a StoryFile, akik éppen erre szakosodtak.

Maga a készülék egy 4K-s felbontású holografikus kivetítőből áll, amit hangszórókkal és kamerával is felszereltek, így a megjelenített személy nem csak beszélni tud a közönséggel, de láthatja is őket.

"A történelem során először van lehetőségünk arra, hogy kapcsolatba lépjünk egy mesterséges intelligencia által vezérelt hologrammal, és bármit kérdezhessünk tőle bárhol, bármikor" - nyilatkozta David Nussbaum, a PORTL Inc. vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a lehetőségek száma végtelen, és alig várja, hogy lássa, mihez kezd a világ a fejleszésükkel, amit ő "holoportációnak" nevez. A PORTL Inc. közleménye szerint a lehetőségek száma ha nem is végtelen, de valóban nagyon sokrétű, hiszen az egyszerű baráti látogatásokon kívül a hologramos fülke használható többek között koncerteken, repülőtereken, előadásokon, politikai eseményeken vagy akár múzeumokban is, ahol a látogatók testközelből ismerhetik meg a történelmi személyeket. Egy floridai múzeum tavaly már kísérletezett hasonlóval, igaz az interaktív Salvador Dalíból éppen a hologramos megjelenítés hiányzott. Feltételezhető, hogy a PORTL inkább a különböző intézményeknek, cégeknek lesz elérhető lehetőség, mint a magánszemélyeknek, hiszen az eszköz mindennel együtt 85 ezer dollárba, azaz nagyjából 25 millió forintba kerül.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.