A PORTL nevű holografikus fülke képes olyan élethűen megjeleníteni az embereket, mintha tényleg ott lennének

2020 / 08 / 11 / Bobák Áron
A PORTL nevű holografikus fülke képes olyan élethűen megjeleníteni az embereket, mintha tényleg ott lennének
Nem csak az élőket, de az elhunytakat is - legalábbis ezt ígérik a fejlesztői.

Az elmúlt években egyre több cég próbálkozik azzal, hogy kiaknázzák a hologramos technológiában rejlő lehetőségeket. Említhetnénk akár a Looking Glass hologramos kijelzőjét, a Gatebox AI személyi asszisztensét vagy a Microsoft Hololenst, ám hiába a nagyszabású tervek és a látványos demók, azt egyáltalán nem mondhatnánk, hogy a hologramok már a hétköznapjaink részévé váltak volna. A PORTL Inc. most egy hologramos fülkével szállt be a ringbe, ami a videók alapján tényleg lehengerlően élethűen jeleníti meg az embereket.

A StoryFile X Epic PORTL egy telefonfülke méretű, 213 centiméter magas doboz, ami képes életnagyságban és három dimenzióban megjeleníteni bárkit - legyen az élő, elhunyt vagy akár kitalált személy. A mechanizmus nyilván egészen máshogy működik a kettőnél, hiszen amíg élő személyek esetén elég egy jobban felszerelt szoba, addig a történelmi személyeket vagy más, már nem élő embereket már nem ilyen egyszerű rekonstruálni. Itt jön a képbe a StoryFile, akik éppen erre szakosodtak.

Maga a készülék egy 4K-s felbontású holografikus kivetítőből áll, amit hangszórókkal és kamerával is felszereltek, így a megjelenített személy nem csak beszélni tud a közönséggel, de láthatja is őket.

"A történelem során először van lehetőségünk arra, hogy kapcsolatba lépjünk egy mesterséges intelligencia által vezérelt hologrammal, és bármit kérdezhessünk tőle bárhol, bármikor" - nyilatkozta David Nussbaum, a PORTL Inc. vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a lehetőségek száma végtelen, és alig várja, hogy lássa, mihez kezd a világ a fejleszésükkel, amit ő "holoportációnak" nevez. A PORTL Inc. közleménye szerint a lehetőségek száma ha nem is végtelen, de valóban nagyon sokrétű, hiszen az egyszerű baráti látogatásokon kívül a hologramos fülke használható többek között koncerteken, repülőtereken, előadásokon, politikai eseményeken vagy akár múzeumokban is, ahol a látogatók testközelből ismerhetik meg a történelmi személyeket. Egy floridai múzeum tavaly már kísérletezett hasonlóval, igaz az interaktív Salvador Dalíból éppen a hologramos megjelenítés hiányzott. Feltételezhető, hogy a PORTL inkább a különböző intézményeknek, cégeknek lesz elérhető lehetőség, mint a magánszemélyeknek, hiszen az eszköz mindennel együtt 85 ezer dollárba, azaz nagyjából 25 millió forintba kerül.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.