Két napig működött egy hologram étterem Nagy-Britanniában

2021 / 04 / 20 / Perei Dóra
Két napig működött egy hologram étterem Nagy-Britanniában
Csigalassúsággal, mégis úgy tűnik, a világ lassan feléled a járványhelyzet okozta (rém)álomból, bizonyos országokban ugyanis már megkezdték a korlátozások feloldását. Az Egyesült Királyság például egyike azon országoknak, ahol ismét kinyithattak a vendéglátóhelyek. Még a futurisztikusok is.

A brit Virgin Media szolgáltató ‘Two Hearts', azaz 'Két Szív' nevű, hologram pizzériái pontosan két napig üzemelhettek Londonban és Edinburgh-ban, melynek próbavendégei valós időben élhették át, milyen érzés úgy elfogyasztani egy közös ebédet vagy vacsorát, hogy valójában több száz kilométer választja el őket rokonaiktól, barátaiktól. Az elmúlt években egyre több cég próbálkozik a hologramos technológiában rejlő lehetőségek kiaknázásával: említhetnénk akár a Looking Glass hologramos kijelzőjét vagy a Gatebox AI személyi asszisztensét. A világmegváltó tervek és látványos demók ellenére azonban jelenleg korai lenne a hologramokat hétköznapjaink részeiket emlegetni.

A Virgin Media pontosan ezért rögtön két étteremmel is versenybe szállt, ahol - ígéretük szerint - lehengerlően élethűen megjelenítik majd vendégeiket. Plusz maradandó élményt nyújtanak mindazok számára is, akik a távolság ellenére szívesen eltöltenének egy kellemes étkezést szeretteikkel, ugyanakkor már torkig vannak a képernyő bámulásával. Noha a két vendéglő közel hatszázötven kilométerre található egymástól, Jeff Dodds, a Virgin Media operatív igazgatója szerint a 4K-s felbontású holografikus, hangszórókkal és kamerákkal is felszerelt kivetítőknek köszönhetően az emberek közelebb érezhetik egymást, mint valaha. A hangszórók és kamerák ráadásul lehetővé teszik, hogy a megjelenített személy ne csupán beszélhessen, de láthassa is partnereit. Hozzáteszi: a hologramos étkezési élmény mögött rejlő technológia lehetővé teszi a vendégek számára, hogy szemkontaktusba lépjenek, anélkül, hogy a képernyőt néznék.

A Metro információi szerint az étteremvezetők - egyelőre kísérleti jelleggel - két napig üzemeltették a helyeket, több mint harminc tesztalany részvételével, akiket egy, az idei év elején indított jelentkezési programjukból választottak ki, köztük például egy hatvanhét éves ikerpárt, akik a pandémia miatt nem találkozhatnak családtagjaikkal. Gareth Lister, a Virgin Media kapcsolatokért felelős igazgatója szerint hálózati infrastruktúrájuk készen áll a vendégek fogadására, így könnyen megtörténhet, hogy a fogyasztók és a kritikusok hamarosan Anglia legmenőbb helyei között emlegetik a 'Two Hearts' éttermeket.

A britek üdvözlik a hologram technológiát

Legalábbis erre jutott egy, az Advanced Television által idézett tanulmány, amely szerint a britek fele már unja a hagyományos videóhívásokat, míg hatvanhárom százalékuk elégedetlen az azokhoz kapcsolódó felhasználói élménnyel. A Virgin Media kutatásában továbbá arról is szó esett, hogy a személyes kapcsolatfelvétel sokak számára még mindig csupán álom, a megkérdezettek harmincegy százaléka emiatt szívesen venné a hologram elterjedését. (Érdekesség, hogy harmincnégy százalékuk szerint a hologramok segítségével talán a távkapcsolatokban sem gyúlna ki idő előtt a szerelem lángja).

Dr. James Bellini jövőkutató szerint a hologram technológia 2030-ig általánossá válhat a brit háztartásokban: szerinte a technológia fejlődése, valamint a villámsebességű szélessáv azt jelenti, hogy a kapcsolatteremtés úttörő formái, így például a hologramok, a jelenlegi legéletképesebb megoldások arra vonatkozóan, hogy közelebb érezzük magunkat mindazokhoz, akikkel fizikailag nem lehetünk együtt. Szerinte ilyen mértékű és gyorsaságú innovációk mellett egyáltalán nem lenne furcsa, ha a hologramok használata

2030-ra mindennaposnak számítana az Egyesült Királyságban.

A kutató valószínűleg nem a levegőbe beszél, a fenti kutatásban ugyanis a britek arról számoltak be, hogy szívesen látnák az új technológiát otthonaikban, huszonhárom százalékuk szerint pedig a hologram egy évtizeden belül teljesen megszokott dolog lesz. Bellini mindemellett úgy véli, hogy a hologramok javíthatják életünket azáltal, hogy elhárítják a fizikai emberi kontaktus akadályait, legyen az a kamera/képernyő minősége, vagy a túl nagy távolság.

Szerelembe esni a technológiával - a japán hologramfeleség története Nem beszél vissza. Nem érkezik későn haza. Mindig kedves. Mindig udvarias. Mindig a sarokban vár. Miért is nem házasodunk mindnyájan össze a technológiával?

A Virgin Media kutatásai bebizonyították a technológia iránti igényt, így nekik már 'csak' valóra kell váltaniuk az emberek kívánságát. A Metro cikke szerint ugyanakkor könnyen lehet, hogy a cég így próbálja meg befoltozni a hírnevén esett csorbát, minekutána a felhasználók tavaly többször is problémákat jelentettek a Virgin Media szolgáltatási területéről.

(Fotó: Express & Star, Edinburgh News, Neowin)

További cikkek a témában:

A Microsoft szerint a testünk helyett a hologramjaink fognak visszatérni az irodába A cég az idén online megrendezett Ignite konferenciáján mutatta be a Mesht, egy olyan kevert valóság platformot, amely lehetővé teszi, hogy hologramként bárhol jelen lehessünk és együtt dolgozhassunk másokkal.

A kvantum hologram működés közben mutathatja meg az emberi test belsejét A legtöbben ismerjük a hologramokat, ha máshonnan nem, a csillagok háborúja híres jelenetéből biztosan, melyben Leia hercegnő egy hologram formájában üzen Obi Wan Kenobinak. A holográfiát Gábor Dénes magyar fizikus találta fel 1947-ben, a jövő pedig a kvantum-holográfiáé.

Hologram-technológián alapuló, high-tech vécét fejlesztettek a japánok A lebegő piktogram technológia-módszere lehetővé teszi, hogy egy klasszikus érintőpanelhez hasonlóan kezeljük a virtuális panelt, melynek beépített infravörös érzékelői azonnal felismerik az emberi ujjat, amint az közelít hozzá, így nincs szükség nyomkodásra.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.