A klímaváltozás miatt jelenhetett meg egy Kossuth tér méretű sziget Oroszországban

2019 / 12 / 06 / Perei Dóra
A klímaváltozás miatt jelenhetett meg egy Kossuth tér méretű sziget Oroszországban
Az orosz hadsereg is megerősítette, így immáron hivatalosnak tekinthetjük: öt új sarki szigetet találtak Észak-Oroszországban. Létezésüket Marina Migunova, a szentpétervári Tengerészeti Akadémia hallgatója jegyzi, aki 2016 végén a haditengerészet hajóján utazott a sarkvidéken. Ekkor figyelt fel a szigetekre.

A szigetek egyenként kilencszáz és ötvennégyezer-ötszáz négyzetméter közöttiek, és a Nansen-gleccser közelében fekszenek a Novaja Zemlja szigeteknél. A szakértők topográfiai felmérést végeztek a helyszínen, majd részletesen bemutatták az újonnan felfedezett területeket. A kutatóhajó segítségével, amin Migunova jelenleg mérnökként dolgozik, eddig megközelítőleg harminc új szigetet sikerült felfedezni.

2017-ben az Orosz Sarkvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Ferenc József-föld szigetvilágában korábban ismert másfél kilométeres sziget eltűnéséről ugyancsak beszámoltak, ott egy addig jéggel borított, egészen alacsony sziget tűnt el vagy a földcsuszamlások, vagy a fokozódó erózió miatt, miután jégborítása megszűnt. Az eltűnését műholdas felvételen azonosították, majd később, helyszíni vizsgálatok alkalmával a kutatóhajó is megerősítette.

Műhold felvételek olvasását tanulók bevonásával is analizáltak, melynek során a gyerekek elsajátíthatták a felvételek elemzését, egyúttal megállapításokat tehettek korábban nem látott szigetek feltűnéséről. A Riszkszat nevű oktatási programban részt vett nebulók két szigetet találtak, miközben a jégborítás visszahúzódásáról tanultak műholdképek segítségével.

Az elmúlt években az átlaghőmérséklet növekedésével egyre nagyobb mennyiségű jégolvadás megy végbe, és ahogy a sarkvidék barátságosabbá válik, úgy igyekszik Oroszország minél jobban kihasználni a területet. A folyamatban a hadseregre komoly feladat hárul, többek közt a feltérképezésben is részt vesznek.

Az orosz sarkvidék Földünk egyik leggyorsabban melegedő régiója, a szárazulatok mai arca nagyban különbözik már attól, amit néhány évtizede feltérképeztek. Az új térképezési feladatokat az orosz haditengerészet erre szakosodott kutatói végzik, emellett a folyamatos változásokat is nyomon követik. Oroszország a Jeges-tenger csökkenő jégborítását kihasználandó nagyszabású kereskedelmi hajózási útvonalakat tervez Ázsia, illetve a szibériai szénhidrogén-lelőhelyek felé, Szibériában például már több nagy kikötő épült, míg mások építése jelenleg is zajlik.

(Fotó: Unsplash, Forrás: The Moscow Times)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.