A klímaváltozás miatt jelenhetett meg egy Kossuth tér méretű sziget Oroszországban
A klímaváltozás miatt jelenhetett meg egy Kossuth tér méretű sziget Oroszországban
2019 / 12 / 06 / Perei Dóra
Az orosz hadsereg is megerősítette, így immáron hivatalosnak tekinthetjük: öt új sarki szigetet találtak Észak-Oroszországban. Létezésüket Marina Migunova, a szentpétervári Tengerészeti Akadémia hallgatója jegyzi, aki 2016 végén a haditengerészet hajóján utazott a sarkvidéken. Ekkor figyelt fel a szigetekre.

A szigetek egyenként kilencszáz és ötvennégyezer-ötszáz négyzetméter közöttiek, és a Nansen-gleccser közelében fekszenek a Novaja Zemlja szigeteknél. A szakértők topográfiai felmérést végeztek a helyszínen, majd részletesen bemutatták az újonnan felfedezett területeket. A kutatóhajó segítségével, amin Migunova jelenleg mérnökként dolgozik, eddig megközelítőleg harminc új szigetet sikerült felfedezni.

2017-ben az Orosz Sarkvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Ferenc József-föld szigetvilágában korábban ismert másfél kilométeres sziget eltűnéséről ugyancsak beszámoltak, ott egy addig jéggel borított, egészen alacsony sziget tűnt el vagy a földcsuszamlások, vagy a fokozódó erózió miatt, miután jégborítása megszűnt. Az eltűnését műholdas felvételen azonosították, majd később, helyszíni vizsgálatok alkalmával a kutatóhajó is megerősítette.

Műhold felvételek olvasását tanulók bevonásával is analizáltak, melynek során a gyerekek elsajátíthatták a felvételek elemzését, egyúttal megállapításokat tehettek korábban nem látott szigetek feltűnéséről. A Riszkszat nevű oktatási programban részt vett nebulók két szigetet találtak, miközben a jégborítás visszahúzódásáról tanultak műholdképek segítségével.

Az elmúlt években az átlaghőmérséklet növekedésével egyre nagyobb mennyiségű jégolvadás megy végbe, és ahogy a sarkvidék barátságosabbá válik, úgy igyekszik Oroszország minél jobban kihasználni a területet. A folyamatban a hadseregre komoly feladat hárul, többek közt a feltérképezésben is részt vesznek.

Az orosz sarkvidék Földünk egyik leggyorsabban melegedő régiója, a szárazulatok mai arca nagyban különbözik már attól, amit néhány évtizede feltérképeztek. Az új térképezési feladatokat az orosz haditengerészet erre szakosodott kutatói végzik, emellett a folyamatos változásokat is nyomon követik. Oroszország a Jeges-tenger csökkenő jégborítását kihasználandó nagyszabású kereskedelmi hajózási útvonalakat tervez Ázsia, illetve a szibériai szénhidrogén-lelőhelyek felé, Szibériában például már több nagy kikötő épült, míg mások építése jelenleg is zajlik.

(Fotó: Unsplash, Forrás: The Moscow Times)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.