A koronavírus áldozata lett a barcelonai Mobile World Congress

2020 / 02 / 13 / Pőcze Balázs
A koronavírus áldozata lett a barcelonai Mobile World Congress
Elmarad a világ legnagyobb mobil kiállítása, a barcelonai Mobile World Congress. A szervező GSM Szövetség (GSMA) belátta, kénytelen lemondani a február 24. és 27. közé tervezett kiállítást, miután az elmúlt napokban a résztvevő vállalatok sorra mondták le szereplésüket a járvány miatt.

A harmincéves eseménysorozat évről-évre összehozza a mobiltelefonokkal és az azokhoz kapcsolódó eszközökkel, szolgáltatásokkal foglalkozó cégek dolgozóit és vezetőit. Tavaly 198 ország 109 000 látogatója érkezett Barcelonába, köztük közel nyolcezer vezérigazgató. A Samsung Galaxy S10-zel, a Huawei Mate X-szel és a Microsoft HoloLensének második generációjával is itt ismerkedhettek meg közelebbről a szakmabéliek és az újságírók. Idén a Samsung szintén néhány héttel a konferencia előttre időzítette az aktuális csúcsmobiljai bemutatóját, de a Techradarosok számítottak bejelentésekre a Honortól, a Huaweitől, a Xiaomitól és az LG-től is.

Aztán jött a koronavírus

Az LG és a ZTE után az Ericsson február 7-én közölte, hogy kihagyja a konferenciát, ám akkor még úgy tűnt, hogy az esemény meg lesz tartva. A GSMA három nappal ezelőtt kiküldött levele szerint a szervezők még arra is ügyeltek volna, hogy felhívják a látogatók figyelmét a kézfogások elkerülésére és a közös mikrofonok használatának a veszélyeire, emellett hőérzékelő kamerákat szereltek volna fel, a Kína Hupej tartományából érkezőket pedig nem engedték volna be az eseményre.


A helyszínen nagy molinókon figyelmeztettek volna az egészségügyi óvintézkedésekre

A svéd telekommunikációs óriást az Nvidia, majd a Sony, az Amazon és az Intel követték. Ekkor már lehetett sejteni, hogy az MWC esélyei rosszak. Amikor szerdán a Deutsche Telekom és a Nokia is bejelentették távolmaradásukat, már számítottunk rá, hogy a szervezők lemondják az idei barcelonai eseményt, ami rövidesen be is következett.

Fordított pillangóhatás

Attól, hogy a szektor képviselői nem gyűlnek össze Spanyolországban, nem fognak a dobozban maradni készülékek és szoftverek, hiszen amit itt bemutattak volna, már hosszú ideje készült. De sok olyan találkozó marad el, szándékosak és véletlenek egyaránt, amelyek izgalmas termékek vagy szolgáltatások csíráit jelenthették volna. A közvetlen következményeket inkább azok a vállalatok fogják érezni, amelyek az akadozó gyártással küzdenek a vírussal küzdő Kínában.

A 9to5mac a hét elején arról írt, hogy az Apple legismertebb gyártó partnere, a Foxconn még mindig nem tudja megnyitni a gyárait. A cikk a sokat idézett, megbízhatónak tartott elemzőre, Ming-Chi Kuóra hivatkozva állítja, hogy Csengcsouban február másodika óta nem tud megnyitni az üzem, ahol az iPhone 11-ek és a valószínűleg tavasszal érkező belépőmodellek, az iPhone 9-ként és SE2-ként emlegetett telefonokat szerelik össze. Sencsenben a vadonatúj őszi iPhone-ok készülnek majd, ha újrakezdhetik a munkát. Míg az MWC elmaradásának hatásait nehéz lesz tetten érni, az ehhez hasonló gyártási problémák, ha nem oldódnak meg hamarosan, valószínűleg sokkal kézzelfoghatóbban mutatják meg, hogy mennyire érzékeny a globális válságokra a technológiai szektor.

(Fotó: Getty, Kārlis Dambrāns/Flickr)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.