A koronavírus miatt egy fontos Mars-küldetést is elhalasztanak

2020 / 03 / 12 / Felkai Ádám
A koronavírus miatt egy fontos Mars-küldetést is elhalasztanak
A koronavírus alapvetően alakítja át a mindennapokat, és most már Európa és Oroszország is úgy döntött, hogy elhalasztják a legújabb marsjáró esedékes kilövését.

A Rosalind Franklin marsjáróról, amely a Curiosity-nál finomabb analíziseket végezhetett volna a vörös bolygón, már mi is írtunk. Annak a cikknek az írásakor még úgy tűnt, hogy a marsjárót még a nyár folyamán, valamikor július/augusztus táján kilőhetik. Ám a COVID-19 világjárvány ezeket a terveket is keresztülhúzta. Mivel pedig a Mars és a Föld egymáshoz viszonyított állása 2022-ben lesz kedvező a legközelebb, ezért a küldetés is áttolódik arra az évre.

Az orosz és az európai űrhivatalok ma jelentették be a közösen meghozott döntést.

Egyébként a késlekedés már eddig is ott lógott a levegőben. A marsjáró hardveresen készen áll ugyan a küldetésre, de még rengeteg teszt volt hátra. A Rosalind Franklin leggyengébb pontjai a jelen állapotban az ereszkedésért és landolásért felelős, nem túl jól teljesítő, oroszok által fejlesztett elektronika, illetve az európaiak által fejlesztett repülési szoftver egésze.

Magyarán nem éppen apróságokról beszélünk, hanem arról, hogy leszálláskor a marsjáró ne robbanjon szilánkokra.

Ezeknek a rendszereknek értelemszerűen teljesen működőképesnek kellett volna lenniük a kilövésre, de a koronavírus az ezzel kapcsolatos mérnöki erőfeszítésbe kavart be. Ennek oka, ahogy azt az európai Űrhivatal vezetője, Jan Wörner kifejtette, hogy a világjárvány miatt az orosz, olasz és francia mérnökök már nem járkálnak olyan könnyen egyik országból a másikba a munkálatok miatt, mint tették ezt korábban.

A kilövés tehát áttolódik 2022 végére, ami azt jelenti, hogy a Rosalind Franklin, legkorábban 2023-ban fog a Marson landolni.

Emiatt nem várt kihívások is felmerülnek. Például hogy megoldják a marsjáró steril tárolását az elkövetkezendő két évben. Nem tudni azt sem, hogy mindez mekkora költségnövekedést okoz, de az Európai Űrügynökség szerint ez utóbbi nem lesz különösebben nagy.

A COVID-19 járvány globálisan amúgy már közeledik a 130000 hivatalosan nyilvántartott fertőzötthöz, Európában Olaszországban a legrosszabb a helyzet, itt már több mint 12000 fertőzöttet regisztráltak. Magyarországon a cikk írásakor 16 fertőzöttet tartanak nyilván, a kormány pedig veszélyhelyzeti intézkedéseket vezetett be (forrás: koronavirus.gov.com):

 • A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon.
 • Beutazási tilalom a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Magyarország területére nem léphetnek be a járvány gócpontjának számító országokból (Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán területéről) érkező nem magyar állampolgárok. Magyarország területére nem léphet be ugyanezen országok területéről nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű.
 • Hatósági házi karantén A hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket. Azok a magyar állampolgárok is hatósági házi karanténba kerülnek, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkeznek az ország területére, akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során, egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek. Akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban (pl. kórházi karantén) kerülnek elhelyezésre. Akiknél az egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. E személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. Azok a magyar állampolgárok, akiknél az alapos orvosi vizsgálat során az új koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét vagy a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre.
 • A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.
 • Tilos a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása.
 • Az összehangolt védekezés érdekében rendkívüli szünetet a köznevelési intézményekben (iskolákban, óvodákban) az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el saját hatáskörében.
 • Tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárthelyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több. E korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége,
 • A középiskolásoknak meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztjük.
 • A külföldi iskolai kirándulás tilos. A már lefoglalt külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.
 • Magyarország területéről kiutasítjuk és kitoloncoljuk azt a nem magyar állampolgárt, aki a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegi.
 • A magyar emberek védelme érdekében, valamint az egészségügy, a honvédelem, a rendvédelem, a közigazgatás működésének biztosítására nem utazhatnak külföldre (vagy csak az ágazati miniszter külön engedélyével tehetik azt) az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottjai, és a kormánytisztviselők. A minisztériumok esetében külföldi kiküldetés elrendelésére a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével kerülhet sor.
 • A Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátása során. Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Intézetei a NATO Egészségügyi Kiválósági Központtal együttműködésben az intézkedési javaslatait folyamatosan megküldi a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőjének.

(Kép: Wikipedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.