A következő személyi edzőnk neve: mesterséges intelligencia

2020 / 10 / 06 / Perei Dóra
A következő személyi edzőnk neve: mesterséges intelligencia
A koronavírus-járvány fenekestől felforgatta hétköznapjainkat, alapvető szokásainkat. Elég csak arra gondolni, hogy ezelőtt többnyire senkinek sem okozott problémát, hogy az emberek túl közel edzettek egymáshoz. Jelenleg viszont egyre gyakrabban keresik az új alternatívákat.

Az nem újdonság, hogy sportolni otthon, nappalink kényelmében is lehet, az a megoldás ugyanakkor, amit az innovatív Tempo Studio csúcstechnológiája és izgalmas designt kombináló rendszere kínál, minden mástól különbözik: ugyanis nemcsak egy-egy speciális, hanem rengeteg gyakorlat közül választhatunk. Központi eleme egy vékony, hosszú állvány, negyvenként colos HD érintőképernyővel, sztereo hangfallal, mozgásérzékelővel és több csúcskategóriás eszközzel, például súlyzóval, futószőnyeggel. A rendszernek köszönhetően élőben csatlakozhatunk profi edzők óráihoz, teljesítményünkről pedig valósidejű visszajelzést kapunk. Sokoldalúsága ellenére az eszközökhöz nincs szükség túl nagy térre, elég, ha kényelmesen le tudunk ülni, illetve felállni.

A 3D mozgásrögzítő- és mesterségesintelligencia-technológiát ötvöző rendszert korábban csak profi sportolók számára készített biomechanikus és egyéb elemzéseket,

a helyzet azonban átalakulni látszik. A Tempo Motion mozgásrögzítő szenzora másodpercenként harminc infravörös fényjelzést közvetít, amelyek alapján komplex 3D-s modell készít használójáról: az MI a nyers adatokból huszonöt fontos elemet készít, melyeket aztán a rendszer nyomon követ, és ezek alapján kiszámolja a levegővételt, pulzust és más paramétereket, majd súlykalkulációt és formaelemzést készít.

Plusz az edzések során az edzőt valós időben értesíti, ha hibázunk, aki így rögtön reagálni tud, és elmondja, min és hogyan változtassunk. De nemcsak a tréner, a mesterséges intelligencia is visszajelezhet a kijelzőn, természetesen számunkra könnyen érthető jelekkel. Az egészet úgy kell elképzelni, mintha fizikai térben sportolnánk a személyi edzővel, csakhogy ezúttal a hét hét napján és a nap huszonnégy órájában megtehetjük ezt.

A jövő edzőterme

Az IoT eszközök alkalmazása otthonunk mellett az egészségiparban és a fitnesz területén is egyre inkább elterjed, mivel a szakemberek alapelgondolása szerint az úgynevezett tevékenységadatok rögzítésével és egy ezt elemző mesterséges intelligencia segítségével személyre szabott edzéstervek készülhetnek. Azaz, ahogyan a kiszolgálómentes élelmiszerboltban a rendszer automatikusan érzékeli, hogy miből, mennyit vásárolunk, úgy mondjuk az elvégzett fekvőtámaszaink számát is lekövetheti. Vagyis az okos eszközökkel felszerelt termekben precízen összeállíthatók a gyakorlatsorok, ismétlésszámok, illetve mérhető a fejlődés. A rendszerek kritikus pontját jelentheti, hogy egyes alkalmazások a felhasználók által rögzített adatokra támaszkodnak, illetve, hogy a fitneszeszközök egy része kizárólag az azon végzett tevékenységet méri. Mindez számos hibalehetőséget hordoz, így ennek szellemében jöhetett létre az úgynevezett „Computer Vision” technológia, ami megvalósítja a látás azon funkcióját, ami a retina képelemzését végzi.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Például, hogy a rendszer felismeri a konkrét gyakorlatokat, észleli az edzés időtartamát és az alkalmazott ismétlések, súlyok számát, vagyis csupa, egyébként nehezen lekövethető adatot rögzít. Ez a technológia és az IoT érzékelők kombinált rendszere pedig már lehetővé tesz

egy teljes egészében emberi beavatkozás nélkül összeállított, minden korábbinál pontosabb statisztikát.

Ezáltal komplett edzőteremláncok létesülhetnek, a sportolók pedig lehetnek bárhol a világban, ha az adott klubban szerzett adatait a rendszer automatikusan nyomon követi, akkor ott folytathatja az edzést, ahol egy másik országban abbahagyta. Ezen klubok adatai aztán – természetesen a megfelelő adatvédelem mellett - több szolgáltatás számára is értékes információkat nyújthatnak, például egy hosszú távú egészségterv elkészítéséhez.

(Fotó: Tempo Studio)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.