A központi idegrendszerben bukfencező, gyógyszert szállító gépeket teszteltek

2021 / 08 / 10 / Bobák Zsófia
A központi idegrendszerben bukfencező, gyógyszert szállító gépeket teszteltek
A robotok (egyelőre) nem automatizáltak, külső mágneses irányítás segítségével küzdik le a test komplex struktúrájának akadályait.

A múlt évszázad sci-fijeiben felbukkanó miniatűrizált robotok, melyeket a testbe injekciózva lehet különféle munkára fogni, már közel sem a fantázia termékei, a prototípusok rendre bizonyítják a hatékonyságukat a különféle felhasználási területeken, legyen az a gyógyítás feladata vagy a környezetszennyezés elleni harc. Bár attól még távol állunk, hogy mindennap alkalmazott, hétköznapi orvosi eszköz váljon a mini robotokból, de a laboratóriumokban készülnek az újabb és újabb verziók, melyek legtöbbje egy speciális feladatra adaptálható a legjobban: a célzott gyógyszerszállításra.

A robotok funkciója különleges felépítést követel meg: mivel a test belsejében kell működniük, ezért mindenképpen lágy külső burokkal kell felszerelni őket, belül pedig helyet kell, hogy kapjon az előre adagolt gyógyszernek kialakított tároló. A megfelelő konstrukció kialakítása mellett fontos azonban az is, hogy a test akadályait hogyan tudja leküzdeni a gép, mivel az tele van olyan, a mozgást nehezítő 'tereptárgyakkal', amelyek kikerülése lehetetlen, de jelentősen megnöveli a feladat kivitelezésének komplexitását.

A NIST (National Institute of Standards and Technology) által finanszírozott kutatásban azt vizsgálták, hogy mi a legmegfelelőbb módszer a robotok irányítására és azok mennyire tudnak hatékonyan navigálni a központi idegrendszer olyan területein, amelyek különösen nagy kihívást jelentenek, mint például a gerincfolyadék sodrása ellenében vagy a meredekebb régiókban. A kísérlet során a külső mágneses stimulációval vezérelt robotok, melyek a MANiAC (magnetically aligned nanorods in alginate capsules) nevet kapták és egy-egy nanoméretű mágnesrudat tartalmaztak a puha külső bevonat alatt, sikeresen vették az akadályokat: végighaladtak egy negyvenöt fokos lejtőn és megbirkóztak a gerincfolyadékot szimuláló folyadékkal is.

A kísérlet végén nem csak a pontos lokációra szállították a gyógyszert imitáló festéket, hanem ezt többször is meg tudták ismételni,

vagyis precíz elhelyezéssel többszöri adagokat is célba tudtak juttatni, ami a jövőbeli felhasználásuk szempontjából különösen kedvező képességet jelent. A kutatók valódi szöveteken, patkány és egér agy-, és gerincmintákon is kipróbálták az eszközöket és ekkor is sikeresnek bizonyult a működésük.

A Purdue Egyetem professzora, David Cappelleri elmondta, noha az eredmények biztatóak, de a fejlesztéseknek még nagyon az elején járnak a kutatók, a humán kísérletek még biztosan nem indulnak el a közeljövőben. Később azonban a robotokat az idegi betegségek kezelésében tervezik alkalmazni, miután megtervezték a jelenlegiekél is kisebb verzióikat és letesztelték a működésüket valódi gyógyszerekkel is.

(Fotó: Lamar O. Mair, Georges Adam, Sagar Chowdhury et al. 2021, Soft Capsule Magnetic Millirobots for Region-Specific Drug Delivery in the Central Nervous System)

További cikkek a témában:

Fehérvérsejtnek álcázott nanorobotokkal pusztítanák el a rákot Hogy megtalálják, majd megsemmisítsék a rákos sejteket, egy kutatócsoport nemrégiben kísérletezni kezdett egy durva, ám remélhetőleg hatásos eszközzel: apró, fehérvérsejtnek álcázott, rákpusztító nanorobotokkal.
Az emberi testben portyázó, ultramini robotokat fejlesztettek Egy nemzetközi kutatócsoport találmánya lézerrel képes áthaladni a szervezetünkben, az előzetes értékelések alapján pedig alighanem ez lehet orvostudomány jövője.
Létrehozták a békasejtekből álló, élő robotok következő generációját, a Xenobot 2.0-át Az organikus robotok gyorsabbak és hosszabb ideig élnek, mint az előző generáció tagjai és már kezdetleges memóriával is rendelkeznek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.