A kutatók állítják, hogy végre megvan a másnaposság ellenszere

2020 / 08 / 26 / Perei Dóra
A kutatók állítják, hogy végre megvan a másnaposság ellenszere
Fejfájás, émelygés, levertség, rossz közérzet, izomfájdalom. Aki élete során legalább egyszer alaposan felhajtott a garatra, az bizonyára találkozott már a másnaposság leggyakoribb tüneteivel. Enyhítésükre sokan sokféle dologra esküsznek, ám azok többnyire nem jelentenek valós gyógyírt. Akkor miért nincs egy kifejezetten erre kapható fájdalom csillapító, amitől csak úgy hipp-hopp elmúlik minden bajunk? Nos, finn kutatók egy csoportja úgy véli megtalálták a másnaposság legjobb ellenszerét.

A Food & Wineban megjelent közleményükben olvashatunk arról a tizenkilenc felnőtt férfi részvételével készült – nem reprezentatív – kutatásról, melyet a Helsinki és a Kelet-Finnországi Egyetem munkatársai készítettek: a megfigyelés időszakában az önkénteseknek minden péntek este meg kellett jelenniük egy hotelszobában, ahol aztán áfonyalével kevert Koskenkorva Vodkát itattak velük. A fejadagokat az alanyok egyéni testsúlyuk alapján kapták, Markus Metsala, a tanulmány egyik szerzője szerint éppen annyit, hogy ittas, de mégse holtrészeg állapotba kerüljenek. Ezután mindenki vagy placebót, vagy egy hatszáz, illetve ezerkétszáz milligramm L-ciszteint tartalmazó tablettát kapott.

A cisztein egy olyan aminosav, amit a szervezet maga is elő tud állítani. Főként az L-ciszteint az élelmiszer- és gyógyszeripar egyaránt alkalmazza: pékáruk esetében azért, mert kis mennyiségben megpuhítja a tésztát, ezáltal csökken az elkészítési idő. Ezen kívül különféle ízek előállításához is használják – amikor a cisztein valamilyen cukorral reagál -, ennek végeredményként ugyanis húsízű anyag keletkezik. Visszatérve a kísérlethez, a férfiaknak másnap be kellett számolniuk a tapasztalt tünetekről.

A legnagyobb dózisú L-ciszteint fogyasztók csak minimális fejfájást és émelygést érezték, a hatszáz milligrammot kapó alanyok pedig elviselhető közérzetről számoltak be. Míg az utolsó, placebós csoport cefetül érezte magát – olvasható a tanulmányban.

A felfedezés természetesen még további kutatásokat kíván, a szakemberek szerint ugyanakkor kezdésnek tökéletes, hiszen legalább már tudják, hogy hol keressék a másnaposság ellenszerét.

Mire képes a kókuszvíz, körte és lime keveréke?

A mumbai-i Vegyészeti Technológiai Intézet kutatói szerint nagyon is sokra, a kókuszvízből, körtéből és limeból készített ital ugyanis fokozhatja két, az alkohol lebontásáért felelős enzim aktivitását. (A legjobb hatás elérése érdekében sajt, uborka és paradicsom fogyasztását is ajánlják a furcsa kombó mellé.) Ellenben a kávéfogyasztást kifejezetten rossz ötletnek tartják, mivel az meghosszabbíthatja az alkohol lebomlási idejét. A zöld tea viszont csekély mértékben segítségünkre lehet.

A kutatók kísérleteztek gyümölcsökkel, zöldségekkel, gabonafélékkel fűszerekkel tejtermékekkel, és természetesen a kávé sem maradt ki a sorból, de érdekes módon végül a körte, a lime, a kókuszvíz, a sajt, a paradicsom és az uborka lettek a befutók. Mivel mindezt nem lehet összekeverni, ezért megpróbáltak reálisabb „gyógymódot” választani. Úgy döntöttek, hogy az a legjobb, ha ital készül az első három összetevőből (hatvanöt százalék körte, huszonöt százalék lime és tíz százalék kókuszvíz). Láss csodát, ez a mix valóban működött:

huszonhárom százalékkal, illetve hetven százalékkal növelte az említett enzimek aktivitását, azaz felgyorsította a másnaposság lecsengését.

Az ital mellé pedig sajt, uborka és paradicsom majszolását javasolják. A Current Research in Food Science folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt is említették, hogy az antioxidánsokban gazdag ételek szintén gyógyíthatják a másnaposságot, azonban egyelőre nincs tudományos bizonyítékuk ezen feltevés alátámasztására. Érdekességként említik, hogy például a citromnak jelentős hatása van az egyik enzim aktivitására, eközben azonban lelassítja a másikat. A narancsnál viszont éppen fordított a helyzet.

Mire esküdtek elődeink?

Az ókori rómaiak többek között azért viseltek virágkoszorút a fejükön, mert ettől várták a másnaposság elleni védelmet. (Ehhez ibolyát és pontosan meghatározott cserjék virágait használták.) Amennyiben a koszorú nem vált be, akkor fecskecsőrt égettek, aminek aztán elfogyasztották a hamuját, de az is előfordult, hogy különböző állatok belsőségeit ették megfőzve, de jellemzően inkább nyersen.

Ha pedig ez sem vált be, jöhetett a sült kanári egészben, bagolytojás nyersen vagy báránytüdő.

Az 1200-as évek Angliájának doktorai úgy vélték, hogy néhány bor túlságosan felmelegíti a vért, és ez betegíti meg másnapra az embert. A megoldás erre az lett, hogy a férfiaknak a heréjét, a nőknek pedig a mellét kellett sós ecettel kenegetni, és cukros káposztalé elfogyasztását is javasolták. Míg az oroszoknál az 1500-as években egy olyan, több szempontból is rendhagyó gyógymódot találtak ki, amivel egyszerre lehetett megsérteni a zsidó vallásúakat és örökre elvenni valaki kedvét az ivászattól: először is disznóhúst rejtettek egy zsidó vallású ember ágyába kilenc napra. A rohadt húst ezután porrá őrölték, majd megetették a másnapos személlyel. Feljegyzések szerint ekkor terjedt el “az iszákos ember úgy fordít hátat az alkoholnak, ahogyan a zsidó vallású a disznóhúsnak” közmondás.

(Fotó: Pixabay)


Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Donald Trump alelnök-jelöltje, J. D. Vance, és a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Kamala Harris sem lenne könnyű ellenfél a Szilícium-völgy nagyvállalatainak.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.